Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005

Μην το πάρεις προσωπικά, Λιούπκο!

Ο Λιούπκο είχε ξυπνήσει όπως κάθε πρωί στις πεντέμιση. Έριχνε δυο τρεις χούφτες νερό στο πρόσωπο του, φορούσε την φόρμα του και πήγαινε ακροπατώντας στην κουζίνα για να μην ξυπνήσει την σύζυγο του την Στέφκα. Την ίδια προσοχή έδειχνε κι η Στέφκα όταν γυρνούσε το απόγευμα από το διαφημιστικό γραφείο στο οποίο δούλευε κι έβρισκε τον Λιούπκο ,αποκαμωμένο μετά το οκτάωρο στην παραγωγή ελαστικών, να κοιμάται στον καναπέ με ανοιχτή την τηλεόραση. To σόου της Τατιάνα Στεφάνοβα ήτανε η αγαπημένη του εκπομπή. Καμιά φορά βέβαια ο Λιούπκο γύριζε σπίτι μετά την Στέφκα όταν πλακωνότανε στις υπερωρίες. Δεν τον ενοχλούσε τόσο η υπερωρία, όσο ότι έπρεπε να πάρει τον υπνάκο του βλέποντας τα τηλεπαιχνίδια που τόσο αντιπαθούσε.

Εκείνο το πρωί του Μάη είχε δροσουλίτες παντού και ο ήλιος αχνόφεγγε από την Μαύρη Θάλασσα καθώς φώτιζε απαλά την Βάρνα. Η βάρδια του άρχιζε στις 6 και πήγαινε κανονικά μέχρι τις 2, διάλειμμα 11 με 11:30. Η πολυεθνική άνοιξε το εργοστάσιο της εκεί πριν από δέκα χρόνια, όταν έκλεισε της Θεσσαλονίκης, για να βρει φθηνότερα μεροκάματα και «ευέλικτους» εργάτες. Για ένα κομμάτι ψωμί δουλεύανε τα πρώτα χρόνια, αλλά μέσα στην ανέχεια και το ψίχουλο σαν κόκκος χρυσού φαντάζει. Ο Λιούπκο έμεινε στην δουλειά, δούλευε κανονικά και απέφευγε να κάνει απεργία, γιατί κινδύνευε να χάσει την δουλειά, τελικά η Βουλγαρία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μισθοί αυξήθηκαν, έπαιρνε 432,00 Ευρώ τώρα πια, τους δίνουνε και γάλα στο διάλειμμα.

Ο Λιούπκο έκλεινε τα σαράντα εκείνη την ημέρα, 9 Μαϊου. Οι συνάδελφοι του είχανε ετοιμάσει γιορτούλα για το διάλειμμα. Μια τούρτα και αναψυκτικά για να γιορτάσουν το κλείσιμο των δεύτερων – άντα του ήσυχου συναδέλφου. Ο Λιούπκο έβγαζε τα γάντια καθώς έμπαινε στην αίθουσα. Οι συνάδελφοι του μαζεμένοι στον πίνακα ανακοινώσεων, στη μέση πάνω στον πάγκο η τούρτα με τα αναψυκτικά. Ο Λιούπκο συγκινήθηκε αλλά κάτι στην ατμόσφαιρα τον ανησύχησε. Ο υπεύθυνος του λογιστηρίου τον πλησίασε και του είπε ότι η εταιρία ανακοίνωσε, ότι το εργοστάσιο κλείνει στις 27 Μαϊου γιατί θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα. Χρόνια Πολλά Λιούπκο! Μην το πάρεις προσωπικά, συμπλήρωσε.

Η γιορτή δεν έγινε. Βγήκανε όλοι οι εργάτες πορεία, ο Λιούπκο ακολούθησε για πρώτη φορά. Τι είχε να χάσει τώρα πια;…

3 σχόλια:

Filotas είπε...

Δεν μπορώ να ανεβάσω φωτό σήμερα ρε γαμώτη! Disculpa me...

Juanita La Quejica είπε...

Α τί καλά! Γιατί κι εγώ από το πρωί προσπαθώ να βάλω ένα εξώφυλλο βιβλίου και δεν τα καταφέρνω.

Άρα, είναι κοινό το πρόβλημα, κατά το βραδάκι θα λυθεί φαντάζομαι, όταν δε θα υπάρχει πολύ κίνηση στο ίντερνετ.

ci είπε...

Ωραία, ήρθα κι εγώ και γίναμε 3&The Koukos που δεν μπορούμε να ανεβάσουμε φωτό!
Angelito δίνεις ρέστα πάλι!!! Για όσους πορεύονται με το "μακρυά απ'τον κήπο μου κι όπου θέλει ας είναι"..

Πάνερμος...