Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2005

Το «δίκιο» και ο «χαφιεδισμός»

Η προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της Π.Α.Ε. ΑΕΚ υπό τον Ντέμη Νικολαϊδη να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας από τους αγώνες της ομάδας, εντός και εκτός έδρας, με βρίσκει σύμφωνο, όπως θα με βρει σύμφωνα και κάθε ανάλογη κίνηση από οποιαδήποτε Π.Α.Ε. στο μέλλον.

Μου προκαλεί «αλλεργία» όμως η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Μιλάω για την προτροπή που συνοδεύει τις καταχωρήσεις με τις φωτογραφίες των ατόμων που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια, προς όλη την κοινωνία αν γνωρίζει κάποιον να τον καταδώσει. Γιατί περί αυτού πρόκειται, όσο κι αν η Π.Α.Ε. ΑΕΚ έχει «δίκιο – βουνό».

Η κατοχή φωτογραφιών και η δημοσίευση τους θα μπορούσαν από μόνες τους να οδηγήσουν την αστυνομία στα ίχνη των δραστών ή να τους εκφοβίσουν αφού τα πρόσωπα τους είναι πλέον γνωστά και έτσι να μην εμφανιστούν σε επόμενους αγώνες. Θα μπορούσε επίσης η, κατά τα λοιπά δραστήρια, ελληνική αστυνομία να συλλάβει καμιά δεκαριά από δαύτους στη Λιβαδιά και να μάθει απευθείας τα ονοματεπώνυμα τους.

Το να καλούνται οι πολίτες να καταδώσουν το γείτονα τους ή το παιδί του, επειδή η αστυνομία και η Π.Α.Ε. ΑΕΚ δεν μπορούν να ελέγξουν ποιοι μπαίνουν στα γήπεδα είναι υπεράνω «ποταμών και βουνών δικαίου».

Ο χαφιεδισμός είναι ένα φαινόμενο κατακριτέο και επικίνδυνο, όποιους σκοπούς κι αν εξυπηρετεί. Ο δε «εθελοντικός χαφιεδισμός»…

«Απα-πα-πα-πα, πα-πα-πα» που θα τραγουδούσε και η σύζυγος του προέδρου…

5 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Χμ...
Σκέφτομαι να "μιλήσω" σαν κόρη φιλάθλου της ΑΕΚ που είχε καρέκλα με το όνομά του στο γήπεδο (που τώρα δεν υπάρχει πια) πριν αρκετές δεκαετίες και που από πολύ μικρά μας τραβολόγαγε στα γήπεδα εκτός Αθηνών τις Κυριακές για να στηρίξουμε την ομάδα. Να μιλήσω σαν πρώην ΑΕΚτζού, νυν και αεί στην καρδιά μόνο ΑΕΚτζού (έπαψα να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο όταν άφησα πίσω μου τις παιδικές ασθένεις της ΑΕΚ και του ΙΩΝΙΚΟΥ Ν.Φ.) και βέβαια σαν κάτοικος της ευρύτερης περιοχής που υπήρξε το γήπεδο της ΑΕΚ και οι δραστηριότητες γύρω από αυτό και από τον σύλλογο.
Ο Νικολαϊδης προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου, δεν νομίζω ότι έχει σχέση με αυτό που οι Μικρασιάτες κάποτε θεώρησαν ότι αντιπροσώπευε αυτή η ομάδα. Παρόλα αυτά, πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν διαφωνώ γενικά με τις ενέργειές του. Και γήπεδο θα φτιάξει -επιτέλους- ευρωπαϊκών προδιαγραφών και τους χούλιγκανς έχει την πρόθεση να προσπαθήσει να βάλει στην άκρη, γιατί η βία στα γήπεδα (και γύρω από αυτά) είναι μία μεγάλη πληγή του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Με λίγα λόγια, συμφωνώ, αν και με βαριά καρδιά, με την κίνησή του να δώσει τις φωτογραφίες στη δημοσιότητα.
Όμως, διαφωνώ με την παρακίνηση, όπως και εσύ Angelito, του εθελοντικού χαφιεδισμού. Γιατί έτσι πιστεύω ότι απαξιώνεται τελείως το Κράτος, η Αστυνομία και οι Φορείς γενικότερα. Και βέβαια, εμείς σαν άνθρωποι και σαν πολίτες ευνομούμενου κράτους.
Σε τί μπουρδέλλο ζούμε; Αν είναι δυνατόν, να μην μπορούν να πιάσουν 50-100-200 τσογλάνια και να τα βάλουν να κάνουν τόση κοινωνική εργασία που να πονέσει ο κώλος τους (συγνώμη για το λεξιλόγιο, αλλά πραγματικά είναι εξοργιστικό το όλο θέμα) και να μην αντέχουν πια όχι να πάνε στο γήπεδο να κάψουν ό,τι βρουν, αλλά ούτε αγώνα στην τηλεόραση να μην μπορούν να δουν από την κούραση. Σύλληψη και κοινωνική εργασία, αυτή είναι για μένα σε πρώτη φάση η λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα μου πεις τώρα, μα έχουν τόσα ψυχολογικά προβλήματα οι χούλιγκανς, αν δεν λειτουργήσει το κράτος καταλυτικά στην οικογένεια και στα σχολεία τα παιδιά αυτά θα έχουν αυτή τη βία συσσωρευμένη μέσα τους και πάει λέγοντας. Συμφωνώ, αλλά επειδή ο άνθρωπος έχει μάθει να περπατά και όχι να πετά, ένα βήμα την φορά. Πώς κατάφεραν τελικά και "μάζεψαν" την κατάσταση στην Αγγλία και εδώ είμαστε τόσο άχρηστοι που πρέπει να γίνουμε όλοι "Αρτέμης Μάτσας" για να βρούμε κάποιους γνωστούς άγνωστους;
Όπως γύρω στο 1985 στην πλατεία Εξαρχείων με τους γνωστότατους υποκινητές των επεισοδίων με τους αναρχικούς που λειτουργούσαν ως θόλωμα νερών της πολιτικής κατάστασης (ερχόταν ο Σουλτς για τις βάσεις που πριν τις εκλογές το σύνθημα τις ήθελε "έξω"; Ντου οι αναρχικοί! Γινόταν υποτίμηση; Ντου οι αναρχικοί!). Όταν ο Μποσινάκης μεγαλουργούσε με τις λέσχες και τη διαφθορά και οι "δικοί του" έπιναν καθημερινά το καφεδάκι τους στην πλατεία ανενόχλητοι, ενώ οι ταλαίπωροι γονείς ερχόντουσαν από την επαρχία για να βγάλουν τα παιδιά τους-αναρχικούς από την φυλακή. Και τότε μιλούσαν για "γνωστούς άγνωστους". Που ήταν γνωστοί σε όλους.
Πολιτική βούληση και ικανότητα δράσης, αυτή είναι η μόνη άγνωστη λέξη τελικά στην χώρα μας.

ci είπε...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ - ΝΑ ΣΑΣ ΦΕΡΩ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΛΑΤΙ ΡΕ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ!!!!!!:(((((
Τι να πω, αμίγκα έγραψες, τα είπες όλα άψογα και σοβαρά λέω να το στείλω φείγ βολάν στον ντέμη..
Ανχελίτο εσύ όμως το κάνεις στα πλαίσια της εκστρατείας σου για αντικατάσταση των σημαιών μας:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

~ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΔΙΚΕΦΑΛΕ~
~ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΞΑΝΑ ~
(οσο με πληγωνεις τοσο με πορωνεις.εδώ και δυο χρόνια έπαψα αναγκαστικά να πονάω τόσο για την ομάδα, αλλά τέτοιες καταστάσεις όσο και να έχεις άλλες προτεραιότητες..πονάν!)

Καλημέρα Καλό σ-κ:)) άντε βγήκε κι ο ήλιος που περίμενες angelito!

τσέλιγκας είπε...

Όταν οι σημαίες αποκαθηλώνονται, όταν τα χρώματα από τα τατού ξεφτίζουν, όταν η αλλαζονεία αποκαλύπτεται.
Αυτός ο άνθρωπος αυτός που είχε ακόμη έναν εαυτό. Δεν είμαι φίλαθλος της Α.Ε.Κ αλλά όταν βλέπω τέτοιες ενέργειες αηδιάζω περισσότερο για το ποδόσφαιρο μας που διεκδικούσε και το Euro 2012...

0comments είπε...

Πριν ασχοληθούμε σοβαρά και σε επίπεδο (πολιτικών;)αναλύσεων με την ποδοσφαιρική μαφία που νέμεται τα λαϊκά ερείσματα που είχαν κάποτε ονόματα όπως ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ κλπ, πρέπει να απαντήσουμε σε εκατοντάδες ερωτήματα .....
που έχουν άμεση σχέση με τη φύση του (ποδοσφαίρου ως) οργανωμένου θεάματος (ως μέσου καταστολής π.χ),
με το σκλαβοπάζαρο ανθρώπων,
με τη δημιουργία ακόμη ενός μέσου χειραγώγησης των λαϊκών αισθημάτων (αγανάκτησης π.χ),
με το ....(..π.χ)
και μετά από πολύ δουλειά ίσως καταλήξουμε ότι τελικά οι διάφοροι "ταραξίες" είναι αμνοερίφια μπροστά στους (πραγματικά υπεύθυνους, δημιουργούς και χρηματοδότες συνδέσμων, ιδιωτικών στρατών) Κοκαλοβαρδινοντέμηδες.

Filotas είπε...

Καλημέρα σας! Υπέροχος ήλιος που ήρθε χθες και παρά τις περί του ντιθέτου προβλέψεις έμεινε και σήμερα, dear Snowflake!Τα σέβη μου και στοςυ λοιπούς, Juanita, amig0, Τσέλιγκας!
Υπάρχει μια άποψη στο Κ.Κ.Ε που λέει καλύτερα η βια στα γήπεδα παρά στους δρόμους!!! Αλλά η αλήθεια είναι ότι μια ολοένα και πιο αγανακτισμένη και βιαιοπαιδαγωγημένη κοινωνία όπως αυτή δεν απέχει από το να επαναλάβει ότι γίνεται στην Αγγλία όπου σε μερικές πόλεις δύσκολα μπορείς να κυκλοφορήσεις χωρίς να σου την ...πέσουν! Και μιλάμε για πολύ ξύλο...
Ο Ντέμης δεν έζησε - όπως κι εγώ - τις εποχές του χαφιέ και του ρουφιάνου! Κι επειδή οι περισσότεροι που πάνε σήμερα στο γήπεδο δεν την έχουνε ζήσει, δεν είναι δύσκολο αν δεν αποκτήσουμε νέους "αφελείς" ρουφιάνους και χαφιέδες, να δούμε να παγιώνεται ο χαφιεδισμός σαν νόμιμο μέσο "κοινωνικής" άμυνας, όπως πάει να καθιερωθεί και η παρακάμερα ή η υποκλοπή!
Κι επειδή το BLOG είναι ασπρόμαυρο! Έτσι για πλάκα έτσι για πλάκα, διπλό θα πάρουμε απόψε στο ΟΑΚΑ!!! ΠΑΟΚΑΡΑ!
Καλές εβδομάδες...

Πάνερμος...