Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005

Οι "κοκαλέρος" και οι "κοκαλέρες"!

Με αφορμή την συζήτηση που είχε ανοίξει μετά την εκλογή του Έβο Μοράλες στην προεδρία της Βολιβίας και τον θόρυβο που είχε προκληθεί από την εξαγγελία του για την νομιμοποίηση της καλλιέργειας κόκας στην Βολιβία παραθέτω ένα κείμενο της Κορίνας Βασιλοπούλου από την "Κυριακάτικη" των Χριστουγέννων για να φωτιστούν περισσότερο οι διαφορές που έχουν οι "κοκαλέρος"(αγρότες καλλιεργητές κόκας) και οι "κοκαλέρες"(έμποροι ναρκωτικών, κυβέρνηση Η.Π.Α)!

«Δεν είμαι έμπορος ναρκωτικών. Καλλιεργώ φύλλα κόκας, που είναι φυσικό προϊόν. Δεν τα μετατρέπω σε κοκαΐνη. Ούτε η κοκαΐνη ούτε κανένα άλλο ναρκωτικό αποτελούν κομμάτι της παράδοσης των Ανδεων». Αυτό είπε πρόσφατα στα ΜΜΕ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, απαντώντας κυρίως στους Αμερικανούς, που προσπαθούσαν να τον παρομοιάσουν ούτε λίγο ούτε πολύ με τον Πάμπλο Εσκομπάρ των Ανδεων. Τι και αν οι ΗΠΑ είναι ο βασικός αγοραστής της κοκαΐνης που διακινείται διεθνώς; Την ίδια στιγμή, δαπανούν τεράστια ποσά για την αποψίλωση των φυτειών της κόκας με στόχο, δήθεν, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να ελέγχουν την πολιτική των χωρών που την παράγουν. Υπουλη προπαγάνδα Είναι, μάλιστα, τόσο ύπουλη -και μάλλον επιτυχημένη η προπαγάνδα τους- ώστε μεγάλη μερίδα του κόσμου να ταυτίζει την κοκαΐνη, που είναι χημικό προϊόν, με την κόκα και τους φτωχούς αγρότες που την καλλιεργούν με τους βαρόνους της κοκαΐνης! Πολλούς αιώνες προτού οι Δυτικοί αρχίσαν να «σνιφάρουν» κοκαΐνη, η κόκα αποτελούσε για τους Ινδιάνους των Ανδεων ιερό φυτό, άρρηκτα συνυφασμένο με την παράδοσή τους, χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ιθαγενείς της Κολομβίας, του Περού, της Βολιβίας ή του Εκουαδόρ μασούσαν ανέκαθεν φύλλα κόκας ή τα χρησιμοποιούσαν ως αφέψημα όχι για να «φτιαχτούν», αλλά για να επιβιώσουν. Τα φύλλα της κόκας, σε μικρή ποσότητα, αποτελούν άριστο διεγερτικό. Επιτρέπουν στον οργανισμό να αντέξει την κόπωση και να επιβιώσει για σημαντικό διάστημα χωρίς τροφή και νερό. Συστέλλουν τα αγγεία και βοηθούν το σώμα να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία, κάτι απαραίτητο στα υψίπεδα των Ανδεων με το έντονο κρύο και το λιγοστό οξυγόνο. Είναι μάλιστα και πολύ θρεπτικά, καθώς περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο και πολλές βιταμίνες! Οι Ινδιάνοι είναι περήφανοι για το φυτό τους. Στη Βολιβία, τα φύλλα της κόκας προσφέρονται από τις αρχές ως δώρο στους εκλεκτούς ξένους προσκεκλημένους. Στους τουρίστες που υποφέρουν από την έλλειψη οξυγόνου συνιστάται να μασούν φύλλα κόκας. Τον 19ο αιώνα η κόκα άρχισε να χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε διάφορα τονωτικά προϊόντα. Την ίδια, όμως, εποχή, η παρασκευή της κοκαΐνης οδήγησε στη δαιμονοποίηση του φυτού, για λόγους που μάλλον έχουν να κάνουν περισσότερο με την πολιτική. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι το εκχύλισμα των φύλλων της κόκας αποτελεί βασικό συστατικό της Coca-Cola. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ιθαγενείς των Ανδεων αδυνατούν να εξάγουν αναψυκτικά, τσάι και άλλα τοπικά προϊόντα με βάση την κόκα, εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας που απαγορεύει την εισαγωγή παραγώγων του «απαγορευμένου» φυτού..."

Η συνέχεια του άρθρου εδώ!

3 σχόλια:

ci είπε...

Te pagamos con petro'leo
o intereses, nuestra deuda.
Mientras tanto no sabemos
quie'n se queda con la feria.

Aunque nos hagan la fama
de que somos vendedores.
De la droga que sembramos,
ustedes son consumidores.

Don't call me gringo,
You fuckin' beaner.
Stay on your side
of that goddamn river.
Don't call me gringo,
You beaner.

No me digas beaner,
Mr. Punetero.
Te sacare' un susto
por racista y culero.
No me llames frijolero,
Pinche gringo punetero.

Xroniaaaaaaaa Polllaaaaaa Aigaioo;))

Juanita La Quejica είπε...

Εξαιρετικό Λεμονιά!
Angelito, ακριβώς όπως τα λέγαμε. Και αν δεν είχαμε βαρεθεί και εσύ και εγώ, μάλλον καλύτερα θα το είχαμε γράψει το κομμάτι με τα links που βρήκαμε, χαχα!
Την επόμενη φορά!

Filotas είπε...

Καλημέρες!
Χρόνια Πολλά Λεμονιά αλλά δεν μαςς τίμησες αυτές τις μέρες!...
Juanita μία και σήμερα ε?!

Πάνερμος...