Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2005

Η «κομμένη γλώσσα»


Σήμερα γίνονται τα εγκαίνια του Τελωνείου της Εξοχής. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια που οι Δραμινοί θα μπορούμε να πάμε στην βόρεια πλευρά των συνόρων και οι Βούλγαροι θα μπορούν να έρθουν στα μέρη μας. Οι γείτονες μας είναι σε χειρότερη οικονομική θέση από εμάς. Το άνοιγμα του Τελωνείου θα τους ευνοήσει σαφώς, είτε οικονομικά είτε λόγω άρσης του απομονωτισμού της περιοχής που συνορεύει με το νομό μας.
Η Βουλγαρία παρότι δεν απέχει πάνω από μία ώρα με το αυτοκίνητο, είναι για μένα μια χώρα άγνωστη. Θυμάμαι όμως μερικές σημαντικές λεπτομέρειες σε σχέση με αυτήν, που σχετίζονται με τον τόπο μας.
Πρώτη μου εικόνα από το χωριό και λίγο τρομακτική στα παιδικά μου μάτια, η προγιαγιά μου η Πασχαλία, μπάμπου – Βιλίκου όπως την αποκαλούσαν στο χωριό. Μας μιλούσε κυρίως βουλγαρικά. Οι παππούδες μου μιλούσαν και βουλγαρικά και ελληνικά, οι γονείς μας πιο πολύ ελληνικά και λίγα βουλγαρικά, ενώ εμείς δεν μιλάμε σχεδόν καθόλου.
Όταν εκείνα τα χρόνια πηγαίναμε στον Βώλακα, στο φυλάκιο πριν από τον Αη – Γιώργη, το αυτοκίνητο σταματούσε στην μπάρα που υπήρχε και οι στρατιώτες ελέγχανε ταυτότητες. Είχε και την πλάκα του ότι πάντα μας άφηναν να περάσουμε και ποτέ δεν μας ενόχλησαν περαιτέρω.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι γονείς μου ετοίμαζαν το σπίτι που μέναμε στο τέρμα της οδού Βουλγαροκτόνου(!) για την επίσκεψη κάποιων συγγενών ,τους οποίους «πήρανε μαζί τους οι Βούλγαροι όταν φύγανε μετά τον πόλεμο». Ο θείος Πέτρος και ο θείος Λιούπκο έφεραν τις οικογένειες τους για να μας δούνε. Έμειναν λίγες ημέρες και από τότε τουλάχιστον εγώ, δεν τους ξαναείδα.
Την περασμένη δεκαετία μέσα από τις παρέες μου έμαθα ότι πολλά από τα τραγούδια των ντόπιων χωριών μας, ήταν γραμμένα στα βουλγαρικά και ξαναγράφτηκαν οι στίχοι τους στα ελληνικά για να επιτραπεί στα χρόνια μετά τον πόλεμο να τραγουδιούνται.
Όπως καταλαβαίνετε η Βουλγαρία – πόσες φορές δεν ακούσαμε το «Βούλγαροι» στα γήπεδα;! - , η βουλγαρική γλώσσα ακριβέστερα μου είναι οικεία. Δεν ξέρω να την μιλήσω όμως, όπως για παράδειγμα πολλοί Πόντιοι μιλούν ή καταλαβαίνουν τα τουρκικά.
Η «γλώσσα» θα μπορούσε σήμερα να μας βοηθάει να επικοινωνούμε και να συναλλασσόμαστε με τους γείτονες, αν δεν είχε «κοπεί» από το μετεμφυλιακό κράτος…
Η περίοδος που εγκαινιάζεται σήμερα, παρότι εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολη για το νομό μας και έχω εκφράσει παλιότερα το γιατί, ας γίνει αφορμή για συνεργασία και αρμονική συνύπαρξη χωρίς τα λάθη και τα «πάθη» του παρελθόντος...


Το κείμενο αυτό γράφτηκε για τα χθεσινά εγκαίνια του τελωνείου Εξοχής - δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα Ηχώ της Δράμας - που ενώνει πλέον Ελλάδα και Βουλγαρία και το αντίστροφο. Φωτογραφίες και περαιτέρω σχόλια θα δημοσιέυσω τις προσεχείς ώρες ή ημέρες. Καλημέρες

10 σχόλια:

τσέλιγκας είπε...

Μα καλά εσύ δεν πηγαίνεις στο Σαντάνσκι για ψώνια; :-)

Καλημέέέέέρα ;-)

Juanita La Quejica είπε...

Μακάρι να είναι ένα θετικό βήμα Angelito για όλους τους εμπλεκόμενους. Χωρίς "πάθη"...
Καλημέρα!

ci είπε...

Α ναι θυμάμαι κι εγώ τις μπάρες, είχε και για Γρανίτη - Νευροκόπι. Θυμάμαι ότι όταν ήταν να ανέβουμε φροντίζαν πάντα να έχουν κανένα πακέτο τσιγάρα να τους δώσουν..Τότε κι αν ήταν απομόνωση εκεί!

Να συμπληρώσω ότι αυτό που μιλούσαν/μιλάνε στα χωριά μας είναι κατά κάποιο τρόπο μια διάλεκτος, που είναι και λογικό άλλωστε. Στην Βουλγαρία δεν μπορείς να συνεννοηθείς πάντα, αλλά πάντως σε καταλαβαίνουν.
(Ούτε εγώ μιλάω, κάτι λίγα εχμ.."γαλλικά" και εκφράσεις ξέρω:Ρ. Αλλά όπως λες, καταλαβαίνεις λόγω οικειότητας κυρίως.Τι τα θες, εκτός από χανούμισσα με λένε και βουλγάρα:Ρ)

Τώρα εκτός από το να προσθέσω τις ευχές μου κι εγώ,να ρωτήσω και κάτι - εσύ ειδικά που ξέρεις τι εννοώ ανχελίτο :
ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ θα περνάν τα αυτοκίνητα από κει πάνω όταν πιάνουν οι 20 μείον???? Εδώ παγώνουν τα πετρέλαια στα λεωφορεία- θυμάμαι την πρώτη φορά που είχα δει να βάζουν φωτιά κάτω από το λεωφορείο για να ξεπαγώσει και να πάρει μπρος!! Είχα πάθει σοκ! Βέβαια ο δρόμος δεν έχει καμμιά σχέση με το τι ήταν παλιά.
(Το Σαντάνσκι από Σέρρες μεριά τσέλιγκα, εμείς Γκότσε Ντέλτσεφ θα πηγαίνουμε!!Να πού θα γίνει η μπλογκοσυνάντηση:ΡΡ)


Καλημέρα από την πανέμορφη στολισμένη Δράμα:))

Filotas είπε...

Καλησπέρες!
Χθες ήταν η πρώτη φορά που πέρασα στην Βουλγαρία, έστω και για χίλια μέτρα μέχρι το συνοριακό σταθμό! Το Σαντάνσκι δεν με αφορά και ελπίζω να μη γίνει έτσι και το Γκότσε Ντέλτσεφ!... Κατά τα λοιπά καλή αρχή!

Filotas είπε...

Σε ότι αφορά τα χιόνια στο δρόμο, φρονώ ότι οι γείτονες θα κάνουν τα πάντα για να είναι ανοιχτός ο δρόμος, για τους δικούς μας δεν βάζω το χέρι στη φωτιά! Εδώ χιονίζει και τον τελαυεταίο δρόμο που ανοίγουν είναι αυτός για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού!...

Katerina ante portas είπε...

Καλημέρες και απο μένα! Καλά ταξίδια αλλά απο Άνοιξη! Άκου -20! Μπρρ Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας που λέμε εντό στο Αθήνα! ;)
Εκτός αν η ζεστή σας καρδιά και η θερμή προσέγγιση στο άνοιγμα, κάνει και τους πάγους να λυώσουν!

0comments είπε...

10 και 1!

ci είπε...

Χαχα να'σαι καλά Κατερίνα μας:)

Ανχελίτο πάντως, να σου πω την αλήθεια σε αυτό καλά κάνουν. Καλός ο (όποιος) τουρισμός κλπ αλλά προηγούνται όσοι ζουν στο λεκανοπέδιο - γιατί δεν είναι μόνο το Νευροκόπι, ξέρεις πόσα χωριά έχει και τι δρόμους. Ο άλλος και να κάνει σκι μια ώρα αργότερα ε δε θα χάσει και το παγκόσμιο κύπελλο. Όσοι όμως έχουν δουλειές ή λόγους υγείας κλπ, τι θα κάνουν?
Και βασικά θέλουμε κι άλλες φωτό και αναλυτική περιγραφή - είδα λίγο ειδήσεις κι έλεγε ότι μες στο τούνελ είχε ΤΟ κρύο!! Γι αυτό κι ο Πρόεδρος πήρε φόρα να τα πει να τελειώνει και δεν έκανε παύση ούτε για μετάφραση?:Ρ

Καλή Κυριακή:))))

Filotas είπε...

Μέσα στο τούνελ snowflake κόντεψα να την αρπάξω, αφού στον γυρισμό περπατήσαμε για να το περάσουμε, όταν πηγαίναμε επειδή είχα αργήσει πήγα τρέχοντας και δεν κατάλαβα κρύο! ¨Εξω είχε ήλιο και ήταν κουλ, παρά τους 4 βαθμούς Κελσίου. Δεν με είδατε στην τηλεόραση? φωτογράφιζα σε όλη την διάρκεια!...
Κατερίνα το -20 με το -5 δεν έχει μεγάλη διαφορά πίστεψε με! Δεν μασάμε, εγώ είμαι έτοιμος για μια βόλτα από εκεί μεριά, να δούμε τι παίζει!...
9 και απόψε amig0!...

ci είπε...

Φτου! Δεν πολυκοίταζα γμτ, το έχασα:Ρ
Ναι, η αλήθεια είναι ότι το -20 εκεί πάνω δεν έχει μεγάλη διαφορά, είναι βουνίσιο, "γλυκό" κρύο!!!!

Πάνερμος...