Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2005

Εδώ στο Φαρ – Ουέστ της «αφασίας»…

Γράφω περασμένα μεσάνυχτα! Μία και είκοσι ξημερώνει Παρασκευή, η τελευταία του χρόνου. Τι όμορφες που είναι αυτές οι μέρες; Γιορτινές όσο αντέχει ο καθένας, συντροφικές όσο μπορούν να επιστρέφουν οι φίλοι στην γη που μας μεγάλωσε! Κι ακόμα αναλογίζομαι δεν είδα πολλούς και πολλές! Αύριο φεύγω ταξίδι, δεν θα προλάβω να τους δω όλους και όλες…

Γυρνάω μέσα στην πόλη, κυρίως στους δημόσιους χώρους της, έχω μια αδυναμία σ’ αυτούς. Μου αρέσει που χωράνε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εισοδήματος και κοινωνικής προέλευσης. Αλλά μου αρέσουν και ιδιωτικοί χώροι που επιβιώνουν χωρίς λαθραίες επινοήσεις και τυπικές επαναλήψεις ενός ξεπεσμένου ήθους και μιας μαραζωμένης ανάγκης για ανάδειξη μέσα από το τίποτα . Αναπνέουν μαζί μας αυτοί οι όμορφοι χώροι και μας θηλάζουν με τον καπνό και την ατμόσφαιρα τους, την καθημερινότητα που είναι απλή και ανεπιτήδευτη.

Όπου και αν πάμε εδώ στη Δράμα, ξέρουμε ποιοι μας κοιτάνε σαν χαρτονόμισμα και ποιοι προσφέρουν το προϊόν τους ανθρώπινα, μερακλίδικα και οικεία, μέσα στην αυτοκρατορία των ανοίκειων πραγμάτων. Δεν θα γράψω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, έχω έννομο συμφέρον να υποστηρίξω αυτό που κάνουν, αλλά θέλω στο τέλος άλλη μιας χρονιάς, να υπενθυμίσω ότι εδώ σε αυτή την απομακρυσμένη επαρχία, φυλλορροούμε με το μέτρο μιας ιδιόρρυθμης έμπνευσης, λίγων ανθρώπων που εκτιμούμε και των ανθρώπων που μαζί τους μεγαλώνουμε, κάθε μέρα πιο πολύ, κάθε νύχτα πιο όμορφα! Τόσο απλά!…

Γιατί να σας το κρύψω; Μια νύχτα μπορεί να συγκριθεί με χίλιες ημέρες, ίσως κι ακόμα περισσότερες. Αλλά οι νύχτες δεν είναι το παν. Στις μέρες θα γυρίσει ο «τροχός», εκεί που συναντάμε την ασχήμια και προσπερνάμε χωρίς να δώσουμε σημασία, εκεί που όλα ισοπεδώνονται από το φως και την ανάγκη να σε περιθάλψει. Στην επικράτεια του ιλαροτραγικού, μέσα σε αποσπάσματα πίστης για κάτι ανώτερο που δεν δικαιώνεται από τις παλινωδίες των εκπροσώπων του και μέσα σε μια διαυγή πεποίθηση για αυτά που έρχονται, για την αγάπη προς τον άνθρωπο και την αλήθεια. Κάθε άνθρωπο, πάνω από χρώμα και φυλή, πάνω από δόγματα και προκαταλήψεις. Με τα ταλέντα αλλά και τα κουσούρια του.

Ευχές για το νέο χρόνο; Να αντέξουν αυτοί που παλεύουν για τ’ ανθρώπινα και να αντέχουν για πάντα. Και να πελαγοδρομούν όσο πιο μακάρια οι υπόλοιποι.

Καλή χρονιά!…


Στην φωτό είναι ο Βόλος! Χαίρε Amig0!...

10 σχόλια:

τσέλιγκας είπε...

Το λοιπόν να που και το 2005 αρχίζει να μας λέει σιγά σιγά αντίο και γκουντμπάι κι εμείς εδώ στις επάλξεις! Άντε και καλή χρονιά!

ci είπε...

Πάνω από όλα χωρίς Περηφάνεια κ' Προκατάληψη.
Καλή Χρονιά με Υγεία Ευτυχία και καλά να τα περάσετε στην Barca - αν δεις την αμίγκα μου να της δώσεις πολλά φιλιά και πες της το μπλογκ της περνάω και το βλέπω!

Katerina ante portas είπε...

Kαλή χρονιά! Υγεία, αγάπες αμφίδρομες, χαρά -ατάκα που εύχεται η ..rodia- έμπνευση, δημιουργία και ό,τι άλλο ποθείς, φίλτατε Angelito!

Filotas είπε...

Kalh xronia se olous kai oles apo BArcelona! Filiades!...

η Λίτσα είπε...

Χρονια πολλά και κράτα καλά εκεί πάνω…

0comments είπε...

Περιμένω ποστ από Μπαρτσελόνα.
(Γκότσε Ντέλτσεφ ο κομιτατζής - U know)

Filotas είπε...

Kalh Xronia Paidia! Lisa kai h Barca panw einai! Amig0 ua to exeis to post, alla akoma edw den brhka to agalma toy Gotse Delchef!!!Buenos...

mindstripper είπε...

Angelito φίλε μου, ακόμα ταξιδεμένος είσαι;
Kαλή χρονιά όπου και νά 'σαι, ηρεμία, υγεία, ευτυχία κι όλα τα καλούδια που λαχταράει η καρδούλα σου! :-)

Filotas είπε...

Kalh Xronia mindstripper! Epistrefw to Savvato sta patria edafh! Hasta Pronto!...

Filotas είπε...

Καλή χρονιά Ειρήνη μας!(Όσοι θυμάστε η Ειρήνη είναι η πτυχιούχος που έγραφα σε προηγούμενο ποστ) Πολλά φιλιά και από όλους του φίλους και τις φίλες σου εδώ στη Δράμα! Σε περιμένουμε...

Πάνερμος...