
Υπάρχει ένα συμπαθές κομμάτι του κοινωνικού συνόλου που «βγάζει σπυράκια» με την ιδέα και μόνο της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων και την ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια όλων όσοι το επιθυμούν. Ποιον θα βλάψει όμως η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων; Τι δεινά θα επιφέρει στην ανώτατη εκπαίδευση να εισάγονται ελεύθερα και σε όποια περίοδο της ζωής τους το επιθυμήσουν όσοι θέλουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο;
Επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας, λένε ότι θα υπάρξει.
Η επιδίωξη τους όμως είναι άλλη. Η διατήρηση του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων νέων κάθε χρόνο από την πιθανότητα να μπούνε στο πανεπιστήμιο ή να επιχειρήσουν στο μέλλον να φοιτήσουν σε αυτό. Δεν πέρασες στα 18 πανεπιστήμιο, ξέχνα το! Αυτή και μόνο η προοπτική του αποκλεισμού από ένα καλύτερα αμειβόμενο μέλλον, κινεί εδώ και δεκαετίες την μηχανή της παραπαιδείας. Οι αποκλεισμοί θα δώσουν άλλωστε και τους φοιτητές των πιθανών ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ας μην κρυβόμαστε. Σε ένα σωστό πανεπιστήμιο είτε με εξετάσεις μπεις είτε ελεύθερα, δεν μπορείς να πάρεις πτυχίο Ιατρικής αν δεν λιώσεις πάνω από τα βιβλία μέχρι να μπεις στα εργαστήρια. Όμως ένα σωστό πανεπιστήμιο έχει και παιδαγωγικό ρόλο πέρα από την επιστημονική κατάρτιση και την έρευνα. Ρόλο που σκόπιμα κάποιοι παραβλέπουν εστιάζοντας στην αξία των πτυχίων. Γιατί από το δημοτικό μέχρι το πτυχίο αυτό το σάπιο σύστημα παιδείας και παραπαιδείας δουλεύει μόνο γι’ αυτό…