Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Εμποροπανεπιστήμιο…


Υπάρχει ένα συμπαθές κομμάτι του κοινωνικού συνόλου που «βγάζει σπυράκια» με την ιδέα και μόνο της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων και την ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια όλων όσοι το επιθυμούν. Ποιον θα βλάψει όμως η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων; Τι δεινά θα επιφέρει στην ανώτατη εκπαίδευση να εισάγονται ελεύθερα και σε όποια περίοδο της ζωής τους το επιθυμήσουν όσοι θέλουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο;

Επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας, λένε ότι θα υπάρξει.

Η επιδίωξη τους όμως είναι άλλη. Η διατήρηση του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων νέων κάθε χρόνο από την πιθανότητα να μπούνε στο πανεπιστήμιο ή να επιχειρήσουν στο μέλλον να φοιτήσουν σε αυτό. Δεν πέρασες στα 18 πανεπιστήμιο, ξέχνα το! Αυτή και μόνο η προοπτική του αποκλεισμού από ένα καλύτερα αμειβόμενο μέλλον, κινεί εδώ και δεκαετίες την μηχανή της παραπαιδείας. Οι αποκλεισμοί θα δώσουν άλλωστε και τους φοιτητές των πιθανών ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ας μην κρυβόμαστε. Σε ένα σωστό πανεπιστήμιο είτε με εξετάσεις μπεις είτε ελεύθερα, δεν μπορείς να πάρεις πτυχίο Ιατρικής αν δεν λιώσεις πάνω από τα βιβλία μέχρι να μπεις στα εργαστήρια. Όμως ένα σωστό πανεπιστήμιο έχει και παιδαγωγικό ρόλο πέρα από την επιστημονική κατάρτιση και την έρευνα. Ρόλο που σκόπιμα κάποιοι παραβλέπουν εστιάζοντας στην αξία των πτυχίων. Γιατί από το δημοτικό μέχρι το πτυχίο αυτό το σάπιο σύστημα παιδείας και παραπαιδείας δουλεύει μόνο γι’ αυτό…

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω με το κείμενό σου. Θίγεις ωραία και σύντομα μερικά προβλήματα. Είναι ανάγκη -λένε- να περιοπριστούν οι φοιτητές στο σύγχρονο αστικό κράτος, γιατί το υψηλό μορφωτικό επίπεδο περιορίζει τις δυνατότητες ανάδειξης της μορφωτικής ελίτ. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό είναι μόνο στάση της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι επιθυμέι τη μόρφωση για όλο το λαό.

Filotas είπε...

Δεν μπορεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να είναι ένα στάδιο για την εξασφάλιση προνομιών από κάποιους τα οποία κάποιοι άλλοι ούτε να τα φανταστούν δεν θα μπορούν, Δείμε!
Είσαι σίγουρος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.? Γιατί εγώ δεν ασχολούμια πια...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το κείμενο αρκεί να τηρηθεί και η συνέχεια όπως τουλάχιστον συμβαίνει στην Γαλλία και στις ΗΠΑ. Ελεύθερα όσοι θέλουν να μπουν στο πρώτο έτος αλλά σφαγή για να συνεχίσουν στο επόμενο.
Δείμε τι ακριβώς εννοείς γιατί ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω, δηλαδή πως το απέδειξε το ΠΑΣΟΚ;

0comments είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ο δείμος του πολίτη είπε...

Angelito, δεν το υποστηρίζω γιατι στη χρηματοδότηση δεν έκανε τίποτα. Αλλά έδωσε το δικαίωμα όλοι σχεδόν (89%) να έχουν πρόσβαση άσχετα από το επίπεδό τους. Το θέμα είναι ότι μόνο αυτό έκανε και τίποτε άλλο. Δεν έδωσε χρήματα και δεν οργάνωσε σωστά την πανεπιστημιακή ζωή. Και άφησε συμπληρωματικά τη β΄βάθμια στη μοίρα της που αποτελεί τη βάση του πανεπιστημίου.

0comments είπε...

Η συζήτηση για την παιδεία είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να περιλάβει το "τί" και το "πως" παρέχουμε τα μορφωτικά αγαθά σ' ΟΛΕΣ τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Όσο για την ελέυθερη πρόσβαση ή όχι, το θέμα είναι το κάτα πόσο είναι συμβατό με το σύνταγμα να αποκλείεις πολίτες απ' την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και τι σόι ερμηνεία του συντάγματος είν' αυτή που αντί να χρησιμοποιεί το (συνταγματικό) δικαίωμα όλων σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για να ανοίξει τα πανεπιστήμια, το προβάλλει ως (συνταγματική) πίεση για τα Κερδοσκοπικά "πανεπιστήμια" επιχειρήσεις.
Ωχ! Αισθάνομαι να πνέουν τα σεντόνια στους ανέμοι ...

Πολλά φιλιά! a todos

Μπάμπης Αργυρίου - When it's over... [ΘΕΜΑ]

Μπάμπης Αργυρίου - When it's over... [ΘΕΜΑ] : Ο Μπάμπης δεν μένει πια εδώ.