Τρίτη 3 Απριλίου 2007

Ελλάς, Ελλήνων, Εισαγωγέων…

Με το κράτημα των τιμών κάτω ακόμα και από τα περσινά επίπεδα και με αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων από Βουλγαρία και Ρουμανία κατάφεραν για οι μεσάζοντες στον τομέα της διακίνησης αμνοεριφίων να διατηρήσουν τα μεγάλα περιθώρια κερδών τους. Συρρικνώνοντας από τη μια πλευρά το εισόδημα των κτηνοτρόφων και προσφέροντας από την άλλη στους καταναλωτές τις ίδιες τιμές με πέρσι αν και φέτος κατάφεραν να ρίξουν τις τιμές αγοράς από τον παραγωγό. Η ελεύθερη αγορά λειτουργεί, όπως και στα οπωροκηπευτικά, μόνο προς όφελος των μεσαζόντων, ενώ οι παραγωγοί δεν έχουν καμία εναλλακτική οδό για την διάθεση των προϊόντων τους.

Στο νομό μας υπήρχαν παλιότερα και ίσως να υπάρχουν ακόμα, συνεταιρισμοί που συγκέντρωναν το γάλα και παρήγαγαν τυροκομικά προϊόντα, τα οποία διέθεταν και τα κέρδη από την διαδικασία πήγαιναν στους παραγωγούς.

Ποτέ δεν υπήρξε οργανωμένη δράση των κτηνοτρόφων, ώστε να απεμπλακούν από την δράση των εμπόρων - μεσαζόντων. Να καλυφθεί δηλαδή η απόσταση από το μαντρί, στο σφαγείο και από εκεί στα κρεοπωλεία, από έναν συνεταιρισμό κτηνοτρόφων, ο οποίος θα προάσπιζε και τα συμφέροντα των μελών του, αλλά και θα προσέφερε, εν τέλει, καλύτερες τιμές στον καταναλωτή.

Η φετινή εξέλιξη της μάχης για την τιμή του οβελία, δείχνει ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αναζητήσουν μέσω της συνεργασίας τους, να αποφύγουν τον εκβιαστικό κλοιό των μεσαζόντων. Οι οποίοι μόλις συνάντησαν αντίσταση στις κερδοσκοπικές τους διαθέσεις, άρχισαν αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων…

Η φωτογραφία είναι από εδώ.

5 σχόλια:

0comments είπε...

Για κουμουνιστή σε κόβω εσένα, με τους συνεταιρισμούς και τα σχετικά.

Filotas είπε...

Θέλεις να βγάλω καταδικαστική ανακοίνωση το ΚΚΕ για το σχόλιο σου, amig0!

maria_pin είπε...

Εγώ πρέπει να είμαι πολύ αρχαία, αλλά θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, που ερχόταν το βυτίο στο Κεφαλάρι και πήγαιναν οι γυναίκες το γάλα με τα κιούπια!

Πολύ σας ζηλεύω πάντως όλους- εμείς εδώ, ούτε οβελία ( ούτε και εισαγώμενο), ούτε και μαγειρίτσα ( που να βρεις εντεράκια).

Καλό Πάσχα σε όλους!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπήρχε περίπτωση όταν όλα κινούνται με βάση το κέδος να μην κερδίζουν οι μεσάζοντες; Πότε εξάλλου δόθηκε σημασία στην αγροτική τάξη; Βέβαια στην αγροτική παραγωγή δόθηκε (οι εκτάσεις μένουν ίδιες, οι αγρότες τις εγκαταλείπουν, κάποιοι έξυπνοι θα τις αποκτήσουν όλες και τις επιδοτήσεις μαζί =>τσιφλίκια σε εποχή καπιταλιμσού;)

Filotas είπε...

Μαρία εγώ να δεις τι θυμάμαι από τα νειάτα μου! Να κατεβαίνουμε με τα μουλαρια φορτωμένα με τους τενεκέδες με το γάλα από το βουνό στο χωριό και από εκεί αφού ξεφορτώσουμε ένα τενεκέ για τις ανάγκες του σπιτιού, να τραβάμε με τους υπόλοιπους για τον συνεταιρισμό, που σήμερα πια δεν υπάρχει...Σνιφ!
Τουλάχιστον το κατσικάκι που τρώμε είναι από μαντρί και η τιμή του είναι στα 8 ευρώ το κιλό με εντόσθια και όλα τα καλούδια του!
Καλό Πάσχα και σε ΄σένα και στην οικογένεια σου!:)
Δείμε πες το ψέμματα. Οι κτηνοτρόφοι του νομού μας μετά την φετινή κατραπακιά, αφού αναγκάστηκαν να πουλήσουν με 5 ευρώ το κιλό σε σχέση με 7 πέρσι, σκέφτονται πια να συνεταιριστούν για να βγάλουν από την μέση τους εμπόρους που κερδοσκοπούν ασύστολα ή ρίχνουν τις τιμές στο ...χώμα για να μπούνε και στα πολυεθνικά σούπερ μάρκετ με ελληνικό αμνοερίφιο.Ίσως από την ζημιά να προκύψει κάτι καλό για την ελληνική κτηνοτροφία

Πάνερμος...