Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

«Χούντα δε θυμάμαι, μα ούτε Ελευθερία»*

Με πολλές και σημαντικές επετείους έφυγε η περασμένη εβδομάδα, όπως κάθε χρόνο. Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων που αποκρούστηκε από τις κουβανικές επαναστατικές δυνάμεις το 1961, μόλις δύο χρόνια από την νίκη τους κατά του Μπατίστα. Ένα ορόσημο για την πορεία του «τελευταίου νησιού στον κόσμο» και όχι μόνο γι’ αυτό στα χρόνια που ακολούθησαν την μεγάλη πορεία προς την Αβάνα…

Η 40η επέτειος από την εκδήλωση του πραξικοπήματος που εγκαθίδρυσε στην συνέχεια την χούντα των συνταγματαρχών υπενθυμίζει παρά την ολοένα αυξανόμενη χρονική απόσταση τους κινδύνους που η δημοκρατία αντιμετωπίζει. Όχι τόσο όταν κάποιοι την επιβουλεύονται, αλλά κυρίως όταν λειτουργεί απρόσκοπτα σε καιρούς …απονήρευτους.

Θαρρώ πως η δημοκρατία δεν καταλύεται μόνο από τις ερπύστριες των τεθωρακισμένων, αλλά καταλύεται κυρίως από την μείωση του κοινωνικού ελέγχου πάνω στους μηχανισμούς που διαχειρίζονται την πολιτική και κοινωνική εξουσία. Η δημοκρατία είναι αδύναμη όταν μια τράπεζα μπορεί να κλέβει την κοινωνία και ταυτόχρονα μπορεί όταν η κοινωνία αντιληφθεί τι συμβαίνει να εμφανίζεται η τράπεζα ως γενναιόδωρη και να προθυμοποιείται να επιστρέψει τα κλεμμένα. Είναι όμοια με χούντα όταν ξυλοφορτώνει όσους διαμαρτύρονται, όπως προχθές το μεσημέρι στην Κομοτηνή, καταντάει σώου και επικοινωνιακό παιχνίδι για να διασκεδάζουμε όλοι και όλες τις ψευδαισθήσεις μας…

* Στίχος από τραγούδι των Φατμέ, αν θυμάμαι καλά, ο οποίος αναγράφονταν στο πανό των φοιτητών που ξυλοκοπήθηκαν από μπάτσους στην Κομοτηνή, στις 21/4/2007…

4 σχόλια:

maria_pin είπε...

Το "Χούντα δε θυμάμαι μα ούτε Ελευθερία" νομίζω οτι εκφράζει τη γενιά μας απόλυτα, αν και το δημοκρατικό έλλειμα, μάλλον αυξάνεται παρά μειώνεται καθώς περνάν τα χρόνια!

Και δίκιο έχεις Αγγελε, καθώς το καθεστώς αποθρασύνεται, και μεις σαν κοινωνία γινόμαστε πιο μαλθακοί, τα πράματα θα γίνονται ολοένα χειρότερα.

Και μια που μιλάμε για επετείους, να μη ξεχνάμε οτι δεν ήταν μόνο το εγχώριο δημοκρατικό έλλειμα που έφερε τη χούντα, αλλά και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.

Καλή βδομάδα!

0comments είπε...

Η πολιτική δικτατορία καταλύει τη δημοκρατία. Όλες οι άλλες συνυπάρχουν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σχολίαζα τις προάλλες σε κάποιο γείτονα στο χωριό ότι σήμερα έχουμε τη χούντα των ΜΜΕ με μπάτσους, δοσίλογους δικαστές και ανακριτές τους δημοσιογράφους. Και οι τράπεζες επιβάλλουν τη δική τους δικτατορίες μέσα από την τοκογλυφία που νομιμοποιούν.

Filotas είπε...

Είπαμε ότι δεν θυμόμαστε, όχι ότι ξεχάσαμε Μαρία! Καλή εβδομάδα!
Γεια σου ρε Amig0 με τα ωραία σου!:)
Δείμε εύστοχος παραλληλισμός!...

Πάνερμος...