Πέμπτη 12 Απριλίου 2007

Απέραντη κι αβάσταχτη…

Έτσι χαρακτηρίζει την δυστυχία του Ιρακινού λαού η Διεθνής Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού με νέα έκθεση της που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα. Οι αξιωματούχοι του οργανισμού αναφέρουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των Ιρακινών χειροτερεύουν ολοένα και κάνουν έκκληση για την μεγαλύτερη προστασία των πολιτών. Τέσσερα χρόνια μετά από την παράνομη εισβολή των Η.Π.Α. στην χώρα, ο λαός του Ιράκ δεν έχει δει άσπρη μέρα, ενώ το εμφυλιοπολεμικό κλίμα σκεπάζει την χώρα. Οι Σιίτες και οι Σουνίτες οι μεγαλύτερες θρησκευτικές ομάδες της χώρας αλληλοεξοντώνονται, εν μέσω της αντίστασης στις κατοχικές δυνάμεις.
Τα παραδείγματα που αναφέρει η έκθεση του Ερυθρού Σταυρού είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης. Τα παιδιά πηγαίνουν κάθε πρωί στο σχολείο τους από δρόμους όπου κείτονται σωροί ανθρώπων, ενώ η ασφάλεια είναι άγνωστη λέξη για όλους τους πολίτες της χώρας, από την εισβολή των Αμερικανών και έπειτα.Ενώ όλα τα παραπάνω είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, είναι ενδεικτικό του ήθους των «απελευθερωτών» της χώρας, ότι για τους 15 Βρετανούς ναύτες – οι οποίοι στο Ιράν θα πρέπει να αισθάνθηκαν πολύ περισσότεροι ασφαλείς από ότι στο Ιράκ – ξεσηκώθηκαν οι πάντες για να αφεθούν ελεύθεροι. Οι Ιρακινοί, οι Ιρακινές και τα παιδιά τους παραμένουν υπό απελευθέρωση τυπικά, ουσιαστικά όμως ζούνε στην σκιά του απρόσμενου θανάτου…

4 σχόλια:

0comments είπε...

Καλημέρα από Αθήνα.

Filotas είπε...

Καλησπέρα από Δράμα!:)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατί χαρακτηρίζεις παράνομη την επέμβαση; Απάνθρωπη, κατακριτέα, ψευδής στην αιτιολόγησή της, θανατηφόρα και κατακτητική ή κατοχική και έχω κι άλλα επίθετα (πλούτος φιλολογικός). Παράνομη μόνο; Και μόνο χειρότερη η κατάστασή τους; Ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Sorry, για το ύφος,αλλά διάβασα αναλυτικά την έκθεση σε κάποιο αγγλόφωνο blog. Χρόνια μας Πολλά και σε αυτούς ευχές για Ραμαζάνι με πλούτο τροφής, ηλεκτρικό, νερό και αρτιμελή παιδιά, γονείς, αδελφούς και συζύγους.

Filotas είπε...

Χάριν συντομίας Δείμε! Το μείζον σήμερα δεν είναι η επέμβαση και το καθεστώς υπό το οποίο συνέβη, αλλά τα τραγικά αποτελέσματα της!
Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες!

Πάνερμος...