Κυριακή 22 Απριλίου 2007

«Μπουσουλώντας» προς την ειρήνη…

Σε «πειραματική» συμφωνία για κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν προχθές σε συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Αβάνα της Κούβας, η κυβέρνηση της Κολομβίας και η ένοπλη αριστερή οργάνωση Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN). O ELN είναι το δεύτερο σε δύναμη αντάρτικο που δρα στην χώρα από την δεκαετία του ’60 και αριθμεί περίπου πέντε χιλιάδες ενόπλους, ενώ οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), αριθμούν περίπου 25.000 ενόπλους και είναι το μεγαλύτερο αντάρτικο στην χώρα.

Η συμφωνία που παραμένει ατελής, καθώς απομένει η ρύθμιση σημαντικών λεπτομερειών, είναι κατ’ αρχάς ενθαρρυντική καθόσον μαρτυράει την πρόθεση κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης να αναγνωρίσει ότι η σύγκρουση με τους αντάρτες δεν μπορεί να αναδείξει νικητή, καθώς είναι ευρύτατη η υποστήριξη προς τους αντάρτες στις φτωχογειτονιές των κολομβιανών μεγαλουπόλεων αλλά και στην ύπαιθρο. Ο ELN από την πλευρά του, όντας το μετριοπαθές αντάρτικο της χώρας, είχε δώσει από παλιότερα δείγματα αναζήτησης μια πολιτικής λύσης στην σύγκρουση, με δίκαιους όρους. Μετά από παραπάνω από σαράντα χρόνια συγκρούσεων και με την Κολομβία να εξακολουθεί να είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, θα είναι πολύ σημαντική η στάση των FARC το προσεχές διάστημα.

Οι εξελίξεις στην Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια αφήνουν πολλά περιθώρια για πολιτική δράση στα δύο κινήματα, αφού όμως πρώτα διασφαλιστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συνθήκες αξιοπρέπειας και ελευθερίας για τους αντάρτες, αλλά και για όλων τον λαό…

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ωραία ανάλυση και στη σωστή κατεύθυνση. Η συμφωνία ακόμα και αν δεν καταλήξει πουθενά αποτελεί μία νίκη των ανταρτών. Αρκεί να μην οδηγούν σε Βάρκιζα.

ci είπε...

Καλή εβδομάδα! με αισιόδοξες ειδήσεις..

0comments είπε...

Hasta la Victoria - Irlanda - Πειραϊκής Πατραϊκής

Καλή βδομαδα α τοδος λος κομπανιέρος υ κομπανιέρας

Filotas είπε...

Δείμε το ελπίζουμε αυτό. Καλημέρες!...
Καλή εβδομάδα συν-νιφάδα μου!:)

Filotas είπε...

Καλή εβδομάδα και δι' εσέ amig0!:)

Juanita La Quejica είπε...

Και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες Γιώργηδες και Γεωργίες.

Filotas είπε...

Χρόνια Πολλά και καλά, juanita!:)

Πάνερμος...