Τετάρτη 4 Απριλίου 2007

Παράνομοι εντός ή εκτός…

Συνεχίζεται η διπλωματική δραστηριότητα γύρω από την τύχη των δεκαπέντε μελών του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που συνελήφθησαν από Ιρανούς στρατιωτικούς κατά την διάρκεια περιπολίας στις 23 Μαρτίου στον Περσικό κόλπο, γιατί όπως ισχυρίζεται το Ιράκ είχαν εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Το Λονδίνο διαμαρτύρεται έντονα από την ημέρα που έγινε γνωστή η σύλληψη, τονίζοντας ότι οι ναύτες του, βρίσκονταν σε ιρακινά χωρικά ύδατα την ώρα που έγινε η σύλληψη και ως εκ τούτου οι δεκαπέντε πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς όρους!

Το Ιράν προσπαθεί μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων στα οποία εμφανίζονται οι συλληφθέντες, να αποδείξει ότι όντως τους συνέλαβαν εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων και ζητά την έκφραση συγνώμης από την Μεγάλη Βρετανία για να απελευθερώσει τους «15».

Τις τελευταίες ημέρες η κρίση φαίνεται να εκτονώνεται, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι δεν καταπάτησαν εθνικό χώρο του Ιράν, αφού βρίσκονταν σε ιρακινό έδαφος!

Οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ όμως είναι επίσης παράνομες, αφού αποτελούν στρατό κατοχής και η παρουσία τους εκεί δεν νομιμοποιείται από πουθενά.

Έτσι η βρετανική πλευρά θα πρέπει να σκεφτεί ένα πιο πειστικό επιχείρημα για να μας πείσει ή τελικά αν το σηκώνει το βρετανικό «φιλότιμο» να ζητήσει συγνώμη από την Τεχεράνη.

3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τελικά, λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Θα αφεθούν ελεύθερα.

Filotas είπε...

Συγνώμη ζήτησαν οι "σύμμαχοι" μας

maria_pin είπε...

Τι σύμπτωση! Και γω γιαυτούς γράφω σήμερα!! Μεγάλη ιστορία εδώ πάνω, ως αναμενόμενο φυσικά. Πολλά τα ερωτηματικά, αλλά εδώ ο κόσμος δεν τα βλέπει. Και έχεις απόλυτο δίκιο έτσι όπως το βλέπεις το θέμα! Δεν έχουν καμιά δουλειά εκει!

Πάνερμος...