Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2005

Stop Credit Card Month - January 2006


Στην ζωή μας υπάρχουν πολλές εξαρτήσεις, οι οποίες παρά την πρόοδο και τα τεχνολογικά άλματα, αντί να μειώνονται, αυξάνονται! Από το τσιγαράκι, πήγαμε στο «μαύρο», από το «μαύρο» στις αμφεταμίνες και στην «άσπρη» μετά το γυρίσαμε στην «κόκα» κι τώρα που τα πράγματα δυσκόλεψαν αράζουμε στο ασφαλές λιμάνι της τηλεόρασης!

Δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά βεβαίως εξαρτησιογόνα. Υπάρχουν και άλλες συνήθειες, που παγιώνονται και εγκαθιδρύουν καθεστώς στην ολοένα ελεγχόμενη από εξωγενείς παράγοντες ζωή μας.

Ο δανεισμός π.χ. θέλει ο Κώστας να πάει ταξιδάκι στο Μπουένος Άιρες για τα Χριστούγεννα - γιατί όπως και να το κάνουμε αλλιώς είναι να φοράει μπικίνι ο Αη – Βασίλης και να κάθεσαι στην παραλία κάτω από χριστουγεννιάτικο δέντρο – αλλά δεν του φτάνουν τα φράγκα, από τον μισθό και το δώρο Χριστουγέννων. Τι να κάνει να διεκδικήσει καμιά αύξηση της προκοπής ή να πάει να βγάλει μια πιστωτική κάρτα και να πληρώνει τις δόσεις τους επόμενους μήνες μέχρι το καλοκαίρι, όπου και πάλι μπορεί να μην του φτάνει το επίδομα άδειας για να πάει στο Κιλιμάντζαρο για σκι!

Θα βγάλει την πιστωτική κάρτα, γιατί πολύ αμφίβολο είναι ότι θα πάρει την αύξηση που του αξίζει, αλλά και γιατί η κάρτα είναι πάντα μέσα στην τσέπη του, την καθαρίζει και την συγυρίζει μήπως και καμιά στιγμή πέσει κανένα ευρουλάκι μέσα. Να είναι όλα καθαρά!…

Ο μήνας “απεξάρτησης” από τις πιστωτικές κάρτες είναι λοιπόν ο Ιανουάριος του 2006. Δεν αγοράζουμε με κάρτες δεν παίρνουμε δάνεια κλπ. Εννοείται ότι δεν το παραξηλώνουμε τον Δεκέμβρη για να κρατηθούμε έτσι κι αλλιώς τον επόμενο!…

12 σχόλια:

mindstripper είπε...

Ποτέ μου δεν είχα πιστωτική. Δεν έχω ακόμα και τώρα. Ακόμα και τους όρους και τα επιτόκια και όλα αυτά, δεν τα γνωρίζω παρ' ότι μου τα έχουν εξηγήσει πόσες φορές... Γιατί απλούστατα, δεν με ενδιαφέρει. Κι αν είχα τελικώς πιστωτική, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να συγκρατήσω τον εαυτό μου (και ούτε είμαι διατεθειμένη να το μάθω). :P

Για δάνεια, δόσεις ή γραμμάτια, δεν τίθεται καν θέμα. Αν δεν έχω μετρητά, δεν κάνω τίποτα απολύτως. Βασικά, ο δανεισμός κάποτε ήταν ανάγκη, αλλά τώρα κινδυνεύει να γίνει νοοτροπία. Κι αυτό το θεωρώ πολύ επικίνδυνο.

Γεγονός είναι πάντως, πως είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από πολλά πράγματα έτσι όπως τα παρουσιάζουν πια...

Καλημέρα κιόλας! :-)

Filotas είπε...

Καλημέρες!
Επομένως για σένα ο Ιανουάριος, μπορεί να είναι μήνας ας πούμε εκδρομών!:)))

0comments είπε...

Kalimera Drama!
Kalimera Ellada!

mindstripper είπε...

Καλά θά 'ταν Angelito. Αν δεν υπήρχε κι αυτός ο αστάθμητος παράγων με το όνομα "δουλειά", θά 'ταν ακόμα καλύτερα. Κατάλαβες; Για κάτι άλλα ξέρουν να μας δίνουν πίστωση... :PPP

Filotas είπε...

Καλησπέρα Αθήνα, καλησπέρα Ελλάδα!...
Mindstripper,αν δεν υπήρχε θα τον εφευρίσκανε! Εμείς πρέπει να εφεύρουμε έναν τρόπο για να παίρνουμε κάποιον από τον κλεμένο - μισοτιμής και κάτω - χρόνο!...

ci είπε...

πού πάει ο καιρός που φεύγει? (υπέροχο τραγούδι!)
και τι κάνουμε με αυτόν που μένει, όσο μένει? αλλά αυτά είναι προβληματισμοί για μετά το σ-κ!
καλές βόλτες!

(ημέρα του παιδιού-ημέρα της γυναίκας-μήνας απεξάρτησης- από όλα αυτά μόνο ένα αξίζει : μέρα των ερωτευμένων γιατί πλακώνουν τα σοκολατάκια!! κατά τα άλλα..κάθε μέρα γιορτή)

nonplayer είπε...

Νομίζω πως αναφέρεσαι σε περιπτώσεις κατάχρησης της πιστωτικής, όπως μπορεί να συμβεί και σε όλα τα αγαθά, από τα σοκολατάκια μέχρι τα κόττερα. Και έχεις βέβαια απόλυτο δίκιο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η κάρτα βοηθάει, εμένα τουλάχιστον με έχει βγάλει πάμπολλες φορές από δύσκολη θέση, από το απλό τηλεφώνημα σε χώρες που δεν μπορώ να πάρω cash αμέσως μόλις φτάσω, μέχρι την ενοικίαση αυτοκινήτου γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης.

ci είπε...

πω πω το κλείνω ρε, δεν ακούω άλλο!!
κομματάρα!!!!

"avec une certaine certitude"..

Filotas είπε...

Τι έπαθες πάλι βρε νιφάδα?
Μαίανδρε, μιλάμε για όλες τις συναλλαγές! Αν βέβαια είναι πολύ ανάγκη οκ, αλλά για όλες τις υπόλοιπες! Κι εγώ έχω δύο πληρωμές μέσω κάρτας, οπόπτε δεν μπορώ να τις ακυρώσω, αλλά μπορώ να μην ψωνίσω κάτι με την πιστωτική όλον τον Γενάρη!...

ci είπε...

α τίποτα.. είμαι just a drunken (star)sailor!!!!!:)))))

Juanita La Quejica είπε...

Μήπως είναι λίγο σικέ η επιλογή του μήνα; Ούτως ή άλλως, είμαστε συνήθως σε αναγκαστική περίοδο λιτότητας τον Γενάρη, μετά τις σπατάλες των γιορτών (ακόμα και μόνο αν έχουμε περιορίσει τις ανάγκες μας σε τρόφιμα!).
Στην ισπανική γλώσσα (σας έχω ζαλίσει ε;) υπάρχει μία ειδική έκφραση που περιγράφει την απαίσια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος κάθε Γενάρη μετά τα πολλά έξοδα των γιορτών. Πρόκειται για την "ανηφόρα του Ιανουαρίου", την ανηφόρα του οικονομικού μαρτυρίου με άλλα λόγια (la cuesta de Enero).
Συνεπώς, προτείνω να ονομαστεί μήνας του STOP CREDIT CARD ο Δεκέμβριος, για να μην χρειαστεί η ζωή μας να τραβήξει πάλι άλλη μια κακοτράχαλη ανηφόρα.

nonplayer είπε...

Angelito mazi sou! Episis Juanita, mazi sou! Ego basika leo na to kano, dioti meta ti diapistosi, simera to proi, logistikou lathous apo ti dioikisi kai tin anakoinosi se mena, meso tilefonou, oti gia to mina Noembrio tha plirotho to miso mono mistho (!), einai pleon epitaktiki anagki na kano ton epanastati!

Πάνερμος...