Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2005

42%! Η αυτοδιοίκηση στη μέγγενη του δικομματισμού…


Σχεδόν βέβαια πρέπει να θεωρείται η ρύθμιση της κυβέρνησης για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με ποσοστό 42% συν μία ψήφο αντί του 50% συν μία ψήφο. Οι όποιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν την δυσμενή για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέλιξη, με απόφαση μάλιστα όπως συνηθίζεται στην χώρα μας, της κεντρικής εξουσίας.

Η αναλογικότητα της ψήφου, σε εθνικές ή τοπικές εκλογές, ενισχύει τις μειοψηφικές απόψεις που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία και κάνουν το πολιτικό σύστημα πιο ευρύχωρο και αντιπροσωπευτικότερο των πολιτών σε κάθε κοινωνία.

Στην Ελλάδα, ο δικομματισμός έχει παγιώσει σε επίπεδο εθνικών εκλογών ένα εκλογικό σύστημα που αφαιμάσσει όλα τα υπόλοιπα για χάρη του πρώτου κόμματος. Για να υπάρχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ακόμα και με 41%, παρά το ότι η πλειοψηφία ορίζεται από το 50% συν μία ψήφο. Έτσι το ένα κόμμα κυβερνά και το άλλο είναι μια ζωή η εναλλακτική του «λύση».

Η επιβολή ανάλογης ρύθμισης στις τοπικές εκλογές, αποτελεί ουσιαστικά την μετατροπή αυτών, σε μικρογραφία των εθνικών εκλογών, με κύριο στόχο την ανάδειξη γαλαζοπράσινων δημάρχων και νομαρχών, οι οποίοι θα πολιτεύονται με την μικρότερη δυνατή επιρροή από τις τοπικές κοινωνίες για το καλό των κομμάτων που τους χορηγούν τα «χρίσματα».

Οι τοπικές κοινωνίες ωθούνται σε πολιτικό ακρωτηριασμό και δυστυχώς οι εκπρόσωποι μας αντί να αντιδράσουν, μετρούνε τα υπέρ και τα κατά για να εξασφαλίσουν θέσεις και «οφίτσια τώρα που …γυρίζει!

Αποικιοκρατία με απλά λόγια και πικρά δάχτυλα χωμένα μέσα στα μάτια!...

8 σχόλια:

ci είπε...

Μετατροπή???? (τώρα?..)

0comments είπε...

Όταν σου λέει ότι μία χώρα είναι "ελκυστική" για το διεθνές κεφάλαιο όταν είναι "πολιτικά ευσταθής" κι ότι η πολιτική ευστάθεια εκφράζεται με απίστευτες παραμέτρους. Καταλαβαίνουμε από ποιούς κινούνται τα νήματα και φυσικά που έχουν γραμμένη οι κρατούντες την σφαιρικότητα της αναλογικής εκπροσώπησης.
Φιλιά στη Δράμα

ci είπε...

Για να συμπληρώσω την παρέμβαση μου (κοινώς ήπια αρκετό καφέ!), οι κοινωνίες ωθούνται αλλά ποιος τις ωθεί? Ξέρω ότι μπορεί να καταλήξουμε πάλι στο η κότα έκανε το αυγό, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποί μας εκπροσωπούν εμάς, εμείς τους δίνουμε την όποια δύναμη και η μετατροπή που λες ανχελίτο έχει λάβει χώρα ακόμα και στην πιο "μικρή" ασήμαντη συναλλαγή μας.
Και κυρίως, δεν δέχομαι το "ναι έτσι είναι αλλά τι να κάνουμε, εντάξει τα είπες ξεθύμανες αλλά τι κατάλαβες?".
Επιμένω ότι η σιωπή είναι συνενοχή και η ψήφος μας ναι μπορεί να κάνει τη διαφορά και στείλτε μήνυμα.
Καλησπέρα.
0 comments, χτες βράδυ η Δράμα μύριζε πραγματικό χειμώνα!

τσέλιγκας είπε...

Την παραμύθα μην την τρως
κι ας μην έχεις ούτε για το φως...

Filotas είπε...

Avanti από τέτοιο σκεπτικό επιβλήθηκε το 3% στην είσοδο στην Βουλή...Πάντως δεν θα ήταν άσχημη εξέλιξη για την Κομοτηνή!(Πρώτο σου σχόλιο στο blog μου ε? Καλώς σε βρήκαμε...)

Amig0 Τα δραμινά φιλιά μας ταξιδεύουν ήδη για το L.A. Δε σε σχολιάζω γιατί έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι μαζί! Τα σέβη μου...

Snowflake, συμφωνάω!!!

Πάνο, οι πολίτες - ψηφοφόροι δεν νομίζω να φτάνουν το πολυπόθητο 58% συν έναν. Οι πελάτες - ψηφοφόροι χρειάζονται δυστυχώς μόλις 42%!

Τσέλιγκα, Πιλάλας στα μέρη μας? Ώπα!(που έλεγαν όταν τσούγκριζαν ποτήρια αντί για "γειά μας" στο "Γάμος αλά ελληνικά"!

Καλησπέρες! Αύριο στη μιάμιση το μεσημέρι στην Ταβέρνα Σελήνη στο Βώλακα, θα συμφάγωμε φίλοι και γνωστοί χάρην της ονομαστικής μου εορτής! Ευπρόσδεκτοι όλοι και όλες...Εβίβα!

Juanita La Quejica είπε...

Καλή σας Όρεξη και Καλή Διασκέδαση!
Αλλά είσαι ζαβολιάρης που το λες τελευταία στιγμή! Και χαλί μαγικό να είχαμε, πάλι δε θα φτάναμε στην ώρα μας, παλιόπαιδο!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!

nonplayer είπε...

Angelito, την πατήσατε τα αριστεροκομμούνια! Με το νέο νόμο η Ελλάδα θα γίνει γαλάζια και πάλι! Πέρα για πέρα και για πάντα! Και θα κάν(μπλ..)ουμε ό,τι (μπλλ...)θέλου(μπλουπ...)με ρε! (μπλουμλουπ.... γλουπ,!) [πνιγμός στο γαλάζιο!]

Filotas είπε...

Καλημέρες!
Με γεια την φωτό juanita! Τι βλέπω στο βάθος? Ο Λευκός Πύργος είναι?...
Maindre, δεν έμαθες ακόμα να επιπλέεις στο "γαλάζιο"...

Πάνερμος...