Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2005

This Geography of Ours (2) – Κορύλοβος

- Πάμε Κορύλοβο;! Συνήθης ερώτηση όταν μια παρέα αναρωτιέται κυρίως τη νύχτα ένα μέρος να συνεχίσει το πιόμα και τα γέλια.

Είτε στους πρόποδες στον περιφερειακό, είτε στο φιδάκι που ελίσσεται μέσα στα πεύκα για να σε οδηγήσει στην κορυφή. Η θέα της Δράμας που προσφέρει ο Κορύλοβος, είναι ανεπανάληπτη. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε, όταν βρίσκεται ακριβώς πίσω της και βορειοανατολικά. Περίπου 700 μέτρα ύψος, ένα κέντρο διασκέδασης στην κορυφή του και κάποιες εγκαταστάσεις του Φυσιολατρικού Ομίλου που αραχνιάζουν. Ο λόφος της Δράμας ο αδικημένος, από τους δραμινούς, καθώς πέρα από «γαμιστρώνας» περιοπής, λίγα πράγματα. Στη διαδρομή προς την κορυφή, υπάρχουν διάσπαρτες θέσεις «πάρκινγκ» για να συνδυαστεί η καλή θέα στην πόλη με οποιαδήποτε ερωτική περίπτυξη. Επίσης προσφέρεται και για στρίψιμο με το αμάξι ή με τα χέρια!

Τον Κορύλοβο τον πρωτομάθαμε στα μικράτα μας, όταν τις Καθαρές Δευτέρες μαζευόμασταν όλη η «τσογλαναρία» και με τα απαραίτητα – λαγάνες, χαλβάδες, ελιές - στις σακούλες ξεκινούσαμε την ανάβαση για να πετάξουμε χαρταετό.

Μετά ο Κορύλοβος άρχισε να απομακρύνεται, παρότι εμείς ήμασταν ακόμα κάτω από την σκιά του. Παρέες με μηχανάκια που κάνουν κόντρες στον περιφερειακό, ο οποίος τυλίγει σαν ζώνη την νοτιοδυτική πλευρά των προπόδων, η ζευγαράκια με μέσο. Όσοι ήμασταν «ποδήλατοι» πηγαίναμε τα κορίτσια στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Το οποίο έχει και γάργαρα νερά συν τοις άλλοις…

Στον Κορύλοβο πηγαίνω συχνά και τώρα, λόγω της δουλειάς μου - οι φωτογραφίες που βλέπετε τραβήχτηκαν από τον 0 comments κατά τη διάρκεια μια βλάβης. Ποτέ δεν θα ξεχάσω μια ραδιοφωνική εκπομπή που βγάλαμε από το δωματιάκι όπου είναι τα μηχανήματα εκπομπής του σταθμού, μαζί με τον Ευριπίδη.

Πολλές φορές ερχόταν η καλή μου και με έπαιρνε τα μεσημέρια από την δουλειά, πηγαίναμε σε κάποια στροφή και τρώγαμε χαζεύοντας τη θέα της πόλης. Τώρα πια η ανάβαση του Κορυλόβου, σημαίνει συνήθως πρόβλημα στον «πομπό».

Το περασμένο καλοκάιρι έπιασε φωτιά η πλευρά που φαίνεται από την πόλη, αλλά οι πυροσβέστες με την βοήθεια εναέριων μέσων την έσβησαν. Έμεινε όμως ένα κόκκινο σήμάδι στη μύτη του λόφου!

Στα ανατολικά και χαμηλά βρίσκεται ο οικισμός Πανόραμα, όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες ενώ η πίσω πλευρά του από τα δυτικά καταλήγει στο Μοναστηράκι και από ανατολικά πηγαίνει στη Σίψα (Ταξιάρχες). Προς βορρά ο Κορύλοβος συναντά την οροσειρά της Ροδόπης.

Ο Κορύλοβος είναι αδικημένος και δισκογραφικά, παρότι είναι πιο παλιός και σαφέστατα πιο ιστορικός από την Δόξα. Στους πρόποδες του είχαν εκτελεστεί δεκάδες δραμινοί το Σεπτέμβρη του ‘41. Μοναδική αναφορά που γνωρίζω είναι ένα κομμάτι με τον τίτλο «Κορύλοβος», από τον δίσκο «Γλυκιά Ζωή» του Τάκη Οικονομίδη. Είναι περίπου δίλεπτης διάρκειας και χωρίς λόγια.

Εν κατακλείδι, αν η Δράμα είχε τον δικό της Αργύρη Μπακιρτζή ο Κορύλοβος θα ήταν τώρα ξακουστός σε όλη την οικουμένη…

8 σχόλια:

ci είπε...

Κόντεψα να σηκωθώ να πάω στην Αγία Βαρβάρα μόλις το πρωτοδιάβασα, αλλά τώρα έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο. (Εμάς το δέντρο μας ήταν εκείνο το ωραίο το γερμένο!! Α ρε τι μου θύμισες σήμερις..)

Εντωμεταξύ χαζεύω τον Κορύλοβο, με το "σόι" να έχει κατέβει μέχρι σχεδόν τη Σίψα ε?
Και του χρόνου με υγεία, είδαμε επιτέλους άσπρη μέρα!!
Καλησπέρες

Filotas είπε...

Τι να την κάνω την άσπρη μέρα με τόσο ψοφόκρυο?!... Εμένα το αγαπημένο ήταν πίσω από την αίθουσα που έχει μέσα ένα δέντρο! Που παλιότερα είχε σκάλα για να ανέβεις στην ταράτσα και τώρα την γκρεμίσανε! Αχ εκείνη η ταράτσα!...

ci είπε...

Να λες πάλι καλά που δεν είναι νύχτα!!!...
Άσε που ποιος περιφερειακός στον Κορύλοβο, ζωή να έχουν τα μονοπάτια κι οι πευκοβελόνες τους!

0comments είπε...

"Εν κατακλείδι, αν η Δράμα είχε τον δικό της Αργύρη Μπακιρτζή ο Κορύλοβος θα ήταν τώρα ξακουστός σε όλη την οικουμένη…"

Έχει τον δικό της Angelito όμως!

Τι διαβάζω για άσπρες μέρες; Χιόνισε ρε θηρία και δε λέτε τίποτα;

Juanita La Quejica είπε...

Καλώς τα δεχτήκατε τα σόγια της Λεμονιάς στα μέρη σας!

Filotas είπε...

Λίγο ψηλότερα από μας ήρθαν, από Κορύλοβο και πάνω, αλλά τις πήραμε μυρωδιά!...

nonplayer είπε...

Πιστός στο ραντεβού της πατριδογνωσίας! Ετυμολογικά γνωρίζουμε τίποτα για την ονομασία;

Filotas είπε...

Μαίανδρε, δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη ετυμολογία, πιθανολογείται όμως ότι το όνομα προκύπτει από το κορυφή και λόφος που με την πάροδο των χρόνων συγχωνέυθηκε σε Κορύλοβος, που ακούγεται και πιο γλυκά!...

Πάνερμος...