Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2005

Σαν σκλάβες...


Από πέτρα ή από ξύλο από χάλυβα ή σίδερο, κρυμμένες στα δασάκια ή μεγαλόπρεπα στημένες απέναντι σε μαγευτικές θέες. Φθαρμένες από τους ποταμούς και τις θάλλασες, από τις σόλες των ανθρώπων, από λάστιχα κι ερπύστριες. Στασίδι για τα πουλιά τα διαβατάρικα, για τα ζευγάρια τα ερωτευμένα. Στερνά αγκυροβόλια για τους αποφασισμένους αυτόχειρες. Πρόθυμα μοντέλα η φόντα για κάθε σαγηνεμένο φωτογράφο.

Προξενήτρες δύο όχθεων μέσα στους αιώνες.

Γέφυρες!

Στο Δούναβη και στο Νέστο, στον Ρίο ντε λα Πλάτα και στον Νείλο, στα Διπόταμα και στη Λισσαβώνα, στο Μπρούκλιν και στον Βόλγα, στην Βουδαπέστη και τη Λουϊζιάνα, στον Σηκουάνα και τον Ευφράτη, στον Στρυμόνα και τον Γιανγκ-τσε, στην Βενετία και το Σαν Φρανσίσκο.

Νόμισαν πως οι σκλάβοι που της διαβήκανε κάποτε αλυσσοδεμένοι, ήτανε μόνο μια θλιβερή εικόνα για τα πάθη των ανθρώπων. Μοιρολογούσαν για χρόνια τις βομβαρδισμένες γέφυρες, στο Βελιγράδι και το Νόβισαντ. Έφριταν σαν ο άνεμος μετέφερε τα μυνήματα και τις διηγήσεις για τις σφαγές των μαύρων στις όχθες του Μισισσίπη, για τους πνιγμένους κομμουνιστές στην Αργεντινή και την Χιλή που περνούσαν από κάτω τους σαν ακυβέρνητες σχεδίες.

Αν οι γέφυρες μπορούσαν να μιλήσουν...

Χιλιάδες σελίδες αποδεικτικού υλικού για εγκλήματα κι απιστίες, λησμονημένες στιγμές από μια εκδρομή στην εξοχή, σπαρταριστά ανέκδοτα και σφιγμένες κουβέντες αποχωρισμών.

Περνούσαν τα χρόνια με την βεβαιότητα του αυτόπτη μάρτυρα που ποτέ δεν θα κληθεί ενώπιον του ανακριτή για να καταυθέσει ενόρκως. Ποτέ δεν είχαν φανταστεί, ότι θα ξημερώσει μέρα που θα έβγαινε ο οποιοσδήποτε περαστικός άρχοντας να ανακοινώσει ότι πωλούνται οι γέφυρες! Σαν ποδοσφαιρικές ομάδες, σαν οικόπεδα, σαν σαπιοκάραβα, σαν κρατικές επιχειρήσεις, σαν σκλάβες στο νυμφοπάζαρο του καπιταλισμού.

''Βόλτα με το ποδήλατο 1 Ευρώ, Βόλτα με αμάξι 2 Ευρώ, Πέρασμα με τα πόδια 1 Ευρώ, Φωτογράφιση πάνω στη γέφυρα 3 Ευρώ. Ψάρεμα από την γέφυρα 5 Ευρώ, φιλί πάνω στη γέφυρα 3 Ευρώ, Αυτοκτονία από την γέφυρα 30 Ευρώ ( περιλαμβάνονται τα έξοδα για την κατάθεση του υπαλλήλου βάρδιας στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές), Extreme Sports από την γέφυρα 5 Ευρώ το άτομο.''

Έμοιαζε με αστείο, ένα σενάριο του Χόλυγουντ, μια κωμωδία της Σινετσιτά, ένα σίριαλ των Ρέππα - Παπαθανασίου, μια χλευαστική ιστορία του Μαγιακόφσκι.

Ήτανε όμως η πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων των γεγονότων του πλανητικού προγράμματος για γέφυρες, το δειλινό της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου 2002...Η παρουσιάστρια του δελτίου, γέφυρα του Μανχάταν, πριν περάσει στην επόμενη είδηση, σκούπισε ένα δάκρυ από μάγουλο της και συνέχισε...
Με αφορμή μια χθεσινή είδηση από την Ισπα
νία όπου τουλάχιστον οκτώ εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν τα υποστηλώματα γέφυρας που κατασκεύαζαν κοντά στην Γρανάδα, ένα κείμενο που είχα γράψει πριν από τρία περίπου χρόνια για τις ιδιωτικοποιήσεις γεφυριών. Από πάνω προς τα κάτω, γέφυρες στην Σεβίλλη, την Άρτα, το Άμστερνταμ και το Μανχάταν...

7 σχόλια:

Marina είπε...

Πολύ μου άρεσε το άρθρο σου. Οι γέφυρες ενώνουν, οι γέφυρες χωρίζουν. Επάνω τους γράφτηκε η ιστορία των λαών που τις διάβηκαν, που τις πυρπόλησαν, τις γκρέμισαν και τις ξαναέκτισαν.. Ομως ο κόσμος δεν βλέπει τις γέφυρες όπως εσύ, πολλοί ούτε καν τις προσέχουν, τις θεωρούν έναν ακόμη δρόμο για να τον διαβούν. Και σαν αδιάφορος δρόμος και διόδια θα πάρει και μπορεί να πουληθεί με το στρέμμα..
Δεν 'εχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ευαισθησία που έχεις εσύ με τα κειμήλια των λαών..

Filotas είπε...

Ενώνουν Μαρίνα, ενώνουν!...

Juanita La Quejica είπε...

Πράγματι, ενδιαφέρον και το θέμα και το κείμενο!

ci είπε...

Hello monday
The week is just a blur
I've been burning bridges
And now I'm begging at your door
So I keep on working
'cause it's a chance for me to pay
But too much talking
When you believe the words I say

These blind communications
Only last throughout the year
And half of what we're saying
Is halfway in a truth


Oι όμορφες γέφυρες όμορφα καίγονται. Σαλούδος.

Juanita La Quejica είπε...

Και γιατί να καούν βρε Λεμονιά; Να πάει τζάμπα και η γυναίκα του Πρωτομάστορα, που είναι χτισμένη στα θεμέλια; Κρίμα είναι!

nonplayer είπε...

Τι ωραίο θέμα και κείμενο!

Καλημέρες, αν και έχουμε παράπονο που δεν σε είδαμε!

Filotas είπε...

Δικαιολογημένο το παράπονο και να με συμπαθάτε! Σας το χρωστάω...Καλημέρες!

Πάνερμος...