Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005

This Geography of Ours (3) – Παγγαίο…


Βρίσκεται ακριβώς απέναντι μας. Ο όγκος του είναι τόσο οικείος στα νότια του ορίζοντα της Δράμας, που κανείς δεν σκέφτεται ότι αν δεν υπήρχε μπροστά μας το βουνό θα βλέπαμε την θάλασσα! Το Παγγαίο πάντως είναι βουνό της Καβάλας και είναι το πιο προσβάσιμο από όλα τα γύρω μας, αφού είναι το μόνο περιτριγυρισμένο από δρόμους. Άνετα μπορείς να κάνεις τον γύρο του. Δυτικά και βόρεια το Παγγαίο χαζεύει τις πεδιάδες των Σερρών, της Δράμας και τα τενάγη των Φιλίππων. Νότια ατενίζει στο Αιγαίο και τις παραλίες όπου απολαμβάνουμε τα μπανάκια μας. Ανατολικά του υπάρχουν τα βουνά που οδηγούν στην Καβάλα, την πανέμορφη γειτόνισσα μας…

Το Παγγαίο είναι γνωστό από το παιδικό τραγουδάκι «Γέο – Παγγαίο». Στους πρόποδες του βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους αμπελώνες της χώρας, ενώ στις ράχες του υπάρχουν μερικές ανεπανάληπτες διαδρομές. Δεν έχω ανέβει στην κορυφή του και τώρα που το σκέφτομαι είναι μεγάλη παράλειψη ετούτη.

Το Παγγαίο με λίγα λόγια είναι αδικημένο από τους δραμινούς, λόγω της ύπαρξης πολλών ορέων στην περιοχή μας. Οι πιο τακιτκοί επισκέπτες του πάντως είναι οι θρησκευόμενοι συμπολίτες μας, αφού υπάρχουν αρκετά μοναστήρια στην δυτική και βορεια πλευρά του βουνού. Πέρσι το Πάσχα είχαμε πάει για την Ανάσταση στο μοναστήρι της "Αναλήψεως", που βρίσκεται πάνω από την Πρώτη Σερρών. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επίσκεψη σε μοναστήρι γενικώς.


Copyright : Η κάτω φωτογραφία είναι από το site
Ε.Ο.Σ. Καβάλας η επάνω είναι του Amig0!

6 σχόλια:

ci είπε...

Παγγαίο...
Όπως το λες! Βουνό της Καβάλας.
Καλημέρα!

0comments είπε...

Και στη Νικήσιανη ψηλά, πολύ ψηλά ανεβαίνοντας έχει μια ταβέρνα (Καστανιές) με νόστιμα κρέατα και θέα όλο τον κάμπο.
Γειά σου Angelito!!

nonplayer είπε...

ναι και μια σοβαρή πληροφορία! Μπράβο 0 comments!

Filotas είπε...

Καλημέρες σε όλους και όλες!...

Filotas είπε...

Καλημέρα σου, αλλά δεν κατάλαβα αν το ξέρω!...

Filotas είπε...

Thanks!...

Πάνερμος...