Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2005

Γιατί τα «βεγγαλικά» είναι μόδα;


Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στον χώρο του τύπου περιορίζεται τις τελευταίες ημέρες στην εξαπόλυση χαρακτηρισμών και στην αναπαραγωγή των ίδιων καταγγελιών που γνωρίζουμε εδώ και μερικές εβδομάδες. Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» - η εφημερίδα που επιλέγω να διαβάζω καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια – βρίσκεται στο «στόχαστρο» του Μάκη Τραινταφυλλόπουλου, για λόγους ηθικής τάξης κυρίως, αλλά και στο στόχαστρο των μέχρι σήμερα γνωστών «διαπλεκόμενων» (Λαμπράκης, Μπόμπολας κλπ.), προφανώς για λόγους «αντεκδίκησης» για όσα τους καταμαρτυρούσε τόσα χρόνια.

Πόσο μακριά από διαπλοκές μπορεί να μείνει σήμερα μια εφημερίδα; Όλα αυτά για τα οποία σήμερα εγκαλείται η «Ε», είναι μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας την οποία ασκεί ένα όμιλος επιχειρήσεων. Δυστυχώς και στην χώρα μας εδώ και δέκα περίπου χρόνια οι περισσότερες εφημερίδες ανήκουν σε ομίλους επιχειρήσεων και μάλιστα είναι και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Άρα λειτουργούν με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στα πλαίσια της αγοράς η συμμετοχή του Ο.Τ.Ε.- ληστές - και της Μediatel – όπου συμμετέχει με ποσοστό περίπου 40% ο κ. Τεγόπουλος – στο μοίρασμα των χρημάτων της τηλεοπτικής απάτης του καναλάρχη Ηλιάδη δεν είναι κολάσιμη πράξη. Παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε τρίτο, για τον οποίο δεν γνώριζαν ότι τις χρησιμοποιεί για να εξαπατά ανύποπτους ή αφελείς πολίτες. Στο ηθικό επίπεδο όμως η εφημερίδα εκτίθεται από την δραστηριότητα του εκδότη της και από την έστω και ακούσια συμμετοχή στα κέρδη από μια απάτη.

Από την εποχή που οι εφημερίδες στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας την κρίση στην κυκλοφορία τους, μπήκαν στην λογικής ενός έντυπου «σούπερ μάρκετ» - και τι δεν έχουν προσφέρει με κουπόνια μέχρι σήμερα οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, μπορείτε να θυμηθείτε;! – οι εξελίξεις ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες.

Πολλές από τις εκδοτικές επιλογές προσδιορίζουν πλέον οι ανάγκες της αγοράς. Δεν αναφέρομαι στις «προτάσεις αγοράς» και στα διαφημιστικά ιλουστρέ εξώφυλλα. Μιλώ για την ύλη και το περιεχόμενο του εντύπου. Θαρρώ ότι άλλη «Ε» ξεφύλλιζα το ’95 και άλλη σήμερα. Η σημερινή είναι λιγότερο αιχμηρή προς το καθεστώς με την ευρεία έννοια.

Όσο ο τύπος ενσωματώνεται στον σκληρό πυρήνα του συστήματος και γιγαντώνεται από τα «εργαλεία» του, θαρρώ ότι η εξέλιξη που συζητάμε είναι αναπόφευκτη. Η κοινωνία αν χρειαστεί ριζοσπαστικές εφημερίδες θα τις ξαναστήσει από το μηδέν, αν δεν τις χρειαζεται, θα εκτοξεύει στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας το όποιο «Πρώτο Θέμα».

8 σχόλια:

τσέλιγκας είπε...

Θυμάμαι κάποτε ήταν κάτι σαν ιεροτελεστία το διάβασμα της εφημερίδας για μένα ενώ δε θα ξεχάσω τη μεγάλη έκπληξη που γνώρισα όταν μαθητής δημοτικού είχα πάει στη δουλειά του μπαμπά μου και σ'ένα γραφείο είδα όλες τις εφημερίδες πρωί πρωί μαζεμένες εκεί. Μου φάνηκαν απίστευτα τυχεροί εκείνοι οι άνθρωποι κι όποτε έπαιρνε τηλέφωνο ο πατέρας μου να δει τι κάνω κι αν ενοχλώ του έλεγαν έχει κάτσει σε μια γωνιά και διαβάζει εφημερίδες, δεν ενοχλεί κανέναν. Στις χαλεπές αυτές ημέρες αγοράζω εφημερίδα από συνήθεια, αντικειμενική πληροφόρηση μπορώ να έχω από το διαδίκτυο κι επιπλέον μπορώ να βρω και τις online εκδόσεις των εφημερίδων. Οι δημοσιογράφοι χθες απεργούσαν ενώ κανονικά θα έπρεπε να ντρέπονται.

Filotas είπε...

Τσέλιγκα υπήρχε περίοδος που αγόραζα 3 εφημερίδες κάθε μέρα (Ελευθεροτυπία - Μακεδονία και Μετροσπόρ) αλλά πλέον αγοράζω μία εφημερίδα δύο- τρεις φορές την εβδομάδα. Πάντως οι εφημερίδες του ΣΚ δίνουν ακόμα αυτή την εντύπωση ιεροτελεστίας!...

0comments είπε...

Caro Angelito
Ο τύπος είναι η περίφημη 4η εξουσία και ως γνωστόν η "τίμια εξουσία" αποτελεί σχήμα οξύμωρον.
(Υπάρχει και ανάλογο τραγούδι - oximoron - απ' τον Rambo Amedeus)

..morgen!

ci είπε...

H μόνη εφημερίδα που θυμάμαι με νοσταλγία είναι η Πρώτη. Είχα κρατήσει και το τελευταίο φύλλο αλλά φυσικα τώρα πια αγνοείται η τύχη του.

Juanita La Quejica είπε...

Αντικειμενική πληροφόρηση το πολύ πολύ να βρεις στην στάνη φίλε Τσέλιγκα! Στον Τύπο, σε όποια του μορφή και από όπου και αν προέρχεται, μην ελπίζεις...
Η Ελευθεροτυπία έχει και εκείνη προσαρμοστεί στα νέα ήθη, αναλογικά πάντα.
Γι αυτό, αν και όπως λέει και ο Angelito η ανάγνωση της κυριακάτικης εφημερίδας έχει ίχνη από κάτι σαν ιεροτελεστία, "ψηφίζω" 0 comments και οξύμωρο σχήμα...
Οι μόνες εφημερίδες που είχα κρατήσει, είναι αυτές που έγραφα εγώ. Αλλά τώρα, μάλλον αγνοείται η τύχη τους.

Filotas είπε...

Σε ποια εφημερίδα έγραφες βρε?! Πάντως αλλο η ανάγνωση της εφημερίδας και οι ψευδαισθήσεις της και άλλο η γραφή της!
amig0 δίκιο έχεις!
Νιφάδα "Πρώτη"; Τοπική εφημερίδα των Σερρών διάβαζες;!:Ρ

Juanita La Quejica είπε...

Τοπική, της "γειτονιάς". Μηνιαία, 16σέλιδη, την έγραφα σχεδόν ... όλη! Συνεντεύξεις από διάσημους γείτονες, από διαφημιζόμενους, δημοτικά, αθλητικά, αστυνομικά και πάει λέγοντας. Στα χρόνια της πρώτης νιότης!

nonplayer είπε...

Γιαυτό σας λέω, γυρίστε το στην ΚΑθημερινή! Και αιχμηρή είναι, γιατί έχει διατηρήσει το τεράστιο φομάτ, και ανεξάρτητη, καθώς η μισή και πλέον είναι συνονθύλευμα διαφόρων άσχετων μεταξύ τους κειμενογράφων...

Πάνερμος...