Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007

Κουτοπονηριές με τους λιγνίτες…

Τις κουτοπονηριές της κυβέρνησης στο θέμα της εκμετάλλευσης όλων των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας, με την παραχώρηση των εκμεταλλεύσεων σε ιδιώτες, έφερε στο προσκήνιο με χθεσινό του δημοσίευμα ο «Ιός» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση το καλοκαίρι ψήφισε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον λιγνίτη, ο οποίος μέχρι τώρα δίδονταν στην Δ.Ε.Η.. Μόλις πριν από δύο μήνες όμως η ίδια κυβέρνηση της Ν.Δ. ήρθε να καταργήσει τον ειδικό φόρο με άλλο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή!

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων της Φλώρινας και σχεδιάζεται η ανάθεση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Δράμας – δεύτερο μεγαλύτερο – και της Ελασσόνας.

Πρόκειται για μια αγωνιώδη προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και της κυβέρνησης να προλάβει τις εξελίξεις καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γίνεται σαφές ότι με πρόσχημα την ενεργειακή θωράκιση της χώρας η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναφέρει την πιο ρυπογόνο λύση στο προσκήνιο και μάλιστα παραχωρώντας την εκμετάλλευση σε ιδιωτικές κοινοπραξίες.

Κανένας διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, ενώ για την Δράμα υπάρχει εκπεφρασμένη αρνητική γνώμη των πολιτών για αυτό το ενδεχόμενο...

9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν το ήξερα, δε διάβασα τον Ιό. Να ένα ακόμα καλό του ίντερνετ. Αυτό είαθι φοβερή εξέλιξη. Το Κράτος νοικιάζει ακόμα μία φορά τη γη του, τους πόρους του, όπως γινόταν με τα πετρέλαια. Βέβαια και στη ΔΕΗ να το έδινε το ίδιο θα ήταν, αφού κι εκέινη ιδιωτική είναι πια. Τι να το κάνεις;

Την εποχή του φωτοβολταϊκού (που είναι αθόρυβο και αισθητικά ωραίο) και του Αιόλου (πιο ογκώδες) η ελληνική κυβέρνηση ακόμα λειτουργεί λιγνίτη. Τι κάνει το ΤΑ της Δράμας; Συμφωνεί -επειδή θα αρπάξει λίγα χρήματα σαν φόρο- ή κινητοποιεί τους κατοίκους να ξεσηκωθούν και να προβάλουν αντίσταση;

Filotas είπε...

Η Τ.Α. στην Δράμα διχάζεται ανάμεσα στην διαφύλαξη του δραμινού κάμπου για πολλούς αιώνες ακόμα ή αν θα ενδώσει στο όργιο πελατειακών προσλήψεων που θα γίνουν αν η εκμετάλλευση - ένα παραπάνω - γίνει από ιδιώτες. Ούτε ΑΣΕΠ, ούτε τίποτα και βουρ στον πατσά!
Πάντως υπάρχουν από το 1991 40.000 υπογραφές ενάντια στην εκμετάλλευση των λιγνιτών του κάμπου της Δράμας, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα της χώρας

maria_pin είπε...

Και θα ξαναυπογράψουμε αν χρειαστεί Αγγελε!!
Καλή βδομάδα!

Filotas είπε...

Με δύο χέρια τώρα Μαρία!!!
Καλή εβδομάδα!

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα Ανχελίτο. Για το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι δεν μπορώ ναέχω άποψη, αλλά σίγουρα οι παλινωδίες που αναφέρεις δεν προμηνύουν τίποτα καλό.

Πέρασε αν θέλεις από τα κεραμίδια μου, έχω Noir Desir και λίγο από Markos Σ;0)))))

0comments είπε...

Ο καπιταλισμός εχθρεύεται τη ζωή!
Και πρέπει να το λέμε ξανά και ξανά και ξανά και σήμερα και αύριο και πάντα.
Γιατί μη μπορώντας να καθυποτάξουν τη φύση και το αταξικό μεγαλείο της, προσπαθούν να την υποβιβάσουν σε βρώμικο νεκρό λασπότοπο σαν αυτόν που κουβαλάν στα μυαλά τους, τα ...ανθρωποειδή εξέκιουτιβ.

Καλή Βδομάδα

Filotas είπε...

Άντε ρε Μάυρε Γάτε, φάε την γλώσσα σου!:Ρ
Θα περάσω, θα περάσω!:)

Filotas είπε...

Πέστα Χρυσόστομε! (Γράφαμε μαζί!)
Καλή βδομάδα!

Μαύρος Γάτος είπε...

ΣΑλλουουρπππ....
Σ;)))

Πάνερμος...