Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007

10 ερωτήσεις για τον Ο.Τ.Ε.

1 Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αμέσως μετά την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (6/9/06), δήλωσε ότι "θα διασφαλιστούν τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα".
Ρωτάμε: Ποια είναι αυτά τα ζωτικά συμφέροντα και με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν;
Εμείς πιστεύουμε ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΟΤΕ θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιφέρειας, στην άμυνα της χώρας (μέσω του δικτύου του λειτουργούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στρατιωτικών μονάδων και αεράμυνας), στην εσωτερική ασφάλεια (αστυνομία, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πυροσβεστική κλπ), στην λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης
(Βουλή, Κυβέρνηση, Υπουργεία, Δημόσιοι Οργανισμοί κλπ).
Ασυδοσία στη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων των συνδρομητών.

2 Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας υποδουλώνεται μ' ένα νέο τρόπο. Τον οικονομικό. Οι μεγάλες βιομηχανίες, το τραπεζικό σύστημα, το λιανικό εμπόριο, τα ναυπηγεία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η εμπορική ναυτιλία, η τουριστική βιομηχανία πέρασαν ή περνούν οριστικά στα χέρια ξένων επενδυτών.
Οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις κρίσιμων τομέων της εθνικής μας οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές) μετοχοποιήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό τους.
Μέχρι τώρα το κράτος στους τομείς αυτούς κράτησε την καταστατική πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου και τις ελέγχει διορίζοντας τις Διοικήσεις τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις στα ισχυρά κράτη μέλη της Ε.Ε. κρατούν τους αντίστοιχους οργανισμούς υπό δημόσιο έλεγχο.

Η απόφαση πλήρους ιδιωτικοποίησης και αυτών των επιχειρήσεων διαμορφώνει τους όρους της πλήρους οικονομικής κατάκτησης της χώρας από τους ξένους.
Ρωτάμε: Ποιο είναι το μέλλον αυτής της χώρας; Η πλήρης εξάρτηση από οικονομικά κέντρα εκτός Ελλάδας;

3 Ο ΟΤΕ, με πάνω από 6 εκατ. Συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και Internet στη χώρα μας, ελέγχει πλήρως, εντός και εκτός Ελλάδας, θυγατρικές εταιρείες μεγάλης αξίας :
COSMOTE Η Νο 1 Εταιρεία Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα. 68% ΟΤΕ
Και μέσω αυτής τέσσερις ακόμα Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας στα Βαλκάνια :
GLOBUL (Βουλγαρία) 100%, COSMOFON (Σκόπια) 100%, COSMOTE Romania 70%
AMC (Αλβανία) 85%

OTE INTERNATIONAL100% Διεθνείς επενδύσεις
ROMTELECOM Σταθερή Τηλεφωνία 61,26%
ARMENTEL Σταθερή Τηλεφωνία 90%
OTE Estate Τα ακίνητα του ΟΤΕ. 100%
2.280 Ακίνητα, 1.180.000 τ.μ., αξία
1,3 δις ευρώ (αποτίμηση 2003)
INFOTE .Τηλεφωνικοί Κατάλογοι. 100%. OTEnet Υπηρεσίες Internet & IP 95%
OTEclobe Χονδρική παροχή διεθνών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων. 100%
HELLAS SAT Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες 96%
OTEplus Τεχνικές και επιχειρηματικές λύσεις.
OTE SAT-MARITEL Ναυτιλιακές Τηλεπικοινωνίες.
OTE ACADEMY Υπηρεσίες Εκπαίδευσης.
COSMOONE Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Εμπορίου.
Εκτός από τον ΟΤΕ του οποίου τη Διοίκηση θα ασκεί ο "στρατηγικός επενδυτής" θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει τις
Διοικήσεις των θυγατρικών εταιρειών που ο ΟΤΕ ελέγχει πλήρως και να καθορίζει την επιχειρηματική τους δράση...
Ρωτάμε: Τι θα εμποδίσει τον "στρατηγικό επενδυτή" να εκποιήσει μέρος της τεράστιας περιουσίας που θα διοικεί;

4 Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιρειών ΟΤΕ θα σημάνει άμεση αλλαγή των λειτουργιών του με μοναδικό προσανατολισμό το κέρδος. Εγκατάλειψη των μη αποδοτικών περιοχών (ύπαιθρος, νησιά) όπου σήμερα ο ΟΤΕ παρέχει υπηρεσίες με παθητικό.
Περιορισμό επενδύσεων σε περιοχές άμεσης απόδοσης και αύξηση των τιμολογίων. Σύμφωνα με μελέτη τα τιμολόγια των επιχειρήσεων που αποκρατικοποιήθηκαν αυξήθηκαν σε βάρος του καταναλωτή. Κίνδυνος δημιουργίας νέου καρτέλ όπως στις Τράπεζες, στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, στις γαλακτοβιομηχανίες και αλλού που κυριολεκτικά ληστεύουν τον πολίτη.
Ρωτάμε: Πως η Κυβέρνηση θα
διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών;

5 Αγόρασαν την αλυσίδα "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" έναντι 1,6 δις ευρώ (εισαγγελέας διερευνά την υπόθεση) και παραδίδουν τον έλεγχο ολόκληρου του ομίλου για 1 περίπου δις ευρώ από το οποίο θα αφαιρεθεί η αμοιβή των τραπεζών - συμβούλων και το μέρισμα του κράτους που σημαντικό μέρος του θα εισπράξει ο "στρατηγικός επενδυτής". (Ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών μίλησε δημόσια για μέρισμα 0,50 ευρώ/μετοχή για το 2006)...
Ρωτάμε: Γιατί; Τι είδους "μεταρρύθμιση" είναι αυτή; Είναι ναι ή όχι σκάνδαλο να παραδίδεται ο όμιλος ΟΤΕ αξίας δεκάδων δις ευρώ έναντι μηδαμινού ποσού;

6 Τα έσοδα του κράτους από την σταδιακή μετοχοποίηση του ΟΤΕ (7,5 δισ. ευρώ) αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα ένταξης της χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα των 15. Τα έσοδα του κράτους συνεχίζουν να είναι μεγάλα από τον όμιλο εταιρειών ΟΤΕ.
Ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία μεγάλων διοργανώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 τιμώντας τη χώρα μας αλλά και αποδεικνύοντας τη δυναμική πορεία του ομίλου.
Ο όμιλος ΟΤΕ συμβάλει καθοριστικά στην επιβίωση δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων από τις οποίες προμηθεύεται υλικά. Με το τεράστιο διαφημιστικό "πακέτο" του ύψους 40 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος χρηματοδοτεί δεκάδες θέσεις εργασίας.
Με το πολύ μεγάλο κοινωνικό του έργο (εκπτώσεις σε συνταξιούχους και φοιτητές, εξειδικευμένες υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, οικονομική βοήθεια σε φυσικές καταστροφές, προγράμματα προστασίας περιβάλλοντος, παιδιών, καταπολέμησης της πείνας κα).
Ρωτάμε: Θα συνεχιστεί από τον "σύμμαχο" η προμήθεια υλικών από ελληνικές επιχειρήσεις; Θα συνεχιστεί αυτό το κοινωνικό έργο από το νέο αφεντικό;

7 Στα πλαίσια της προστασίας των συνδρομητών του, ο ΟΤΕ έχει δημιουργήσει ένα Πανελλαδικό Σύστημα το οποίο παρακολουθεί την κίνηση όλων των τηλεφωνικών συνδέσεων που του ανήκουν.
Στην περίπτωση που εντοπίζεται σύνδεση με ξαφνική υψηλή κίνηση προς τηλέφωνα Audiotex (90-XXX) ή υπερβολικές χρεώσεις από συνδέσεις στο διαδίκτυο (internet) πέραν των μέτρων που λαμβάνουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, ειδοποιείται ο συνδρομητής έτσι ώστε να λάβει και εκείνος τα μέτρα προστασίας του και να αποφύγει μεγάλες χρεώσεις.
Η επιτελική υπηρεσία που συντονίζει την πιο πάνω λειτουργία είναι η Υποδιεύθυνση Ελέγχου Ασφάλειας Συστημάτων και Τηλεπικοινωνιακής Απάτης.
Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που όταν τεκμηριώνεται απάτη σε βάρος συνδρομητή ο ΟΤΕ διαγράφει χρηματικά ποσά που τον βαρύνουν με ζημιά βεβαίως του Οργανισμού.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΟΤΕ παρέχει με εξαιρετικά χαμηλό κόστος υπηρεσίες φραγής εξερχόμενων κλίσεων προς 00 ή 90 στους συνδρομητές του για την προστασία τους.
Ρωτάμε: Μια κερδοσκοπική πολυεθνική εταιρεία που θα αναλάβει τη Διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ τι θα κάνει με τα ζητήματα αυτά;

8 Ο όμιλος ΟΤΕ στις χώρες που δραστηριοποιείται κατέχει τη δεσπόζουσα θέση στην
αγορά με 10 εκατ. πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία και 9,5 εκατ. πελάτες στην κινητή τηλεφωνία με αυξητικές τάσεις. Στο εσωτερικό της χώρας κατέχει πάνω από το 75% της πίτας της σταθερής τηλεφωνίας παρά τον άγριο πόλεμο εναντίον του και τον απίστευτο προστατευτισμό των παρόχων από την ΕΕΤΤ. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο όμιλος έχει την COSMOTE, την Νο 1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η Διοίκηση της οποίας δεν ασκείται από μεγάλο Στρατηγικό Εταίρο που της έδωσε κεφάλαια και τεχνολογία κι όμως είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στο χώρο της στην Ευρώπη και ο ρόλος της στον ανταγωνισμό υπέρ του καταναλωτή γνωστός και στη "κουτσή Μαρία..."
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ΟΤΕ στις 31-12-2005 είχε σε απλές τραπεζικές καταθέσεις και καταθέσεις όψεως 1,5 δις ευρώ, η πιστοληπτική του ικανότητα σε υψηλότατο βαθμό, το κράτος του χρωστά αρκετά σύμφωνα με τους νόμους, τα χρέη των παρόχων προς τον ΟΤΕ τραβούν την ανηφόρα (πάνω από 70 εκατ. Ευρώ) ελέω ΕΕΤΤ και τα προβλεπόμενα κέρδη του σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Διοίκησης ανοδικά.
Ρωτάμε: Ο "στρατηγικός επενδυτής" θα έρθει για να βελτιώσει τη θέση του ομίλου ή για να επωφεληθεί από αυτήν;

9 Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο "στρατηγικός επενδυτής" θα φέρει τις τεχνολογίες που λείπουν από τον όμιλο. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο ΟΤΕ σήμερα παρέχει από πλευράς υπηρεσιών ότι και οι υπόλοιποι αντίστοιχοι οργανισμοί του κόσμου, δεν υπάρχει τεχνολογία που να μη πωλείται σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Ρωτάμε: Χρειάζεται "νταβατζής" στρατηγικός εταίρος για να αποκτήσουμε ποια τεχνολογία;

10 Γίνεται πολύς λόγος για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στον ΟΤΕ. Αναπτύσσεται μια "φιλολογία", για άλλη μια φορά, περί "ρετιρέ", "προνομιούχων", "εχθρών της επιχείρησης" και την εφαρμογή ή μη του νόμου 3429/05.
Ρωτάμε: Τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση με την αλλαγή του ΓΚΠ-ΟΤΕ; Καθεστώς γαλέρας; Δούλους; Γνωρίζει τους εργασιακούς δείκτες στον όμιλο σήμερα; Γνωρίζει το απίστευτο σούρτα - φέρτα και τις αμοιβές των "στελεχών της αγοράς"; Τη διαπλοκή; Το ρόλο "μεσαζόντων", "συγγενών" και πιθανόν "κουμπάρων"; Αν ο κ. Βουρλούμης δεν απαντά ας ρωτήσει εμάς.

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ο.Τ.Ε. ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΡΑΜΑΣ-ΞΑΝΘΗΣ
για την αντιγραφή
Angelito

6 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Για δες! Δεν τις φανταζόμουν όλες αυτές τις παραμέτρους....

¨Ακου λέει να αγοράσουν τον Γερμανό 1,6 δις και να πουλήσουν όλον τον ΟΤΕ μαζί 1 δις! Είναι τσεκαρισμένα αυτά, Angelito;;;

Filotas είπε...

Καρατσεκαρισμένα γάτε μου! Δημοσιευμένα σε εφημερίδες και αδιάψευστα!
Την ίδια ώρα που ο Τσάβες επανεθνικοποιεί τον "ΟΤΕ" της Βενεζουέλας ο Αλογοσκούφης ξεπουλάει όσο - όσο τον ΟΤΕ!:(

0comments είπε...

Που υπογράφουν;

Συνυπογράφω!

Filotas είπε...

Μακάρι να μαζεύαν υπογραφές για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, amig0. Ή να υπήρχε ένα κανάλι που θα αφιέρωνε 10 λεπτάκια και να συζητήσει αυτά που αναφέρουν οι εργαζόμενοι για να μάθει ο κόσμος, στο όνομα του οποίου γίνονται οι "μετερρυθμίσεις"...

Ανώνυμος είπε...

Polla mas ta'pate gia ton Pote sas...eis baroys toy politi zei kai tha sinexisei na zei.apantiseis theleis apo poioys? aytoys poy kathe tetraetia psifizete ? i kapoion aplo politi?

E loipon ego tha apantiso kai as me kopsei o mderetor toy blog...

1.Nomizeis oti dld me ton ote exeis diasfalismena ta prosopika soy dedomena e? kai tha rotiso ego ,posoi arage se exoyn parei tilefono sto spiti soy zitontas se me to mikro soy onoma gia na soy poylisoyn kati kainoyrgio? Kai malista proti kai kaliteri i otenet thigatriki toy omiloy...xoris na theleis na gineis pelatis tis etsi me to tsampoyka na se paroyme tilefono na se enoxlisoyme gia na ertheis se emas...yperoxo to simenrino aporito apo ton ote.

2.Poio to mellon? to idio me oloys osoys den ypotasonte kai de simorfononte stis prostages tis Amerikis.Dialekse kai pare...irak i agglia?

3.Yperoxa ola ayta ta noymera...na itan kai pragmatika etsi tha itan akoma poio oraia.Kai ego na mporoysa na ton agoraso...tha poyloysa megalo meros tis perioysias tis gia kalyteri diaxeirisi kai na balo kai kati stin tsepi sosto?Moy einai adiaforo ti tha kanei kapoios me tin diki toy epixeirisi.

4.Thes na moy peis diladi oti o OTE DEN EINAI KARTEL??????den to sxoliazo parapera...!

5.Isos na einai to mono poy simfono mazi soy.Efoson einai na bgei sto sfiri na kostologithei sosta.

6.Ypostiriksi Ellinikon epixiriseon? giati na to kanei ayto ? Gia na sinexisoyn na yparxoyn oi koymparies oi diaplokes kai oi mesazontes poy tha trone me ta lefta toy kosmaki ?Ase na moy leipei! Kalytera na agorasei tin idia poiotita ylikon poio ftina apo kapoion kseno kai na min ta fane oi Boyrloymides kai oi mesazontes!

7.Ax more ayti filanthropoia toy ote apenanti stoys polites...me exei sigginisei! Exeis tin paramikri idea posa bgazei apo kathe 00-90 poy o ekastote politis tha tilefonisei?Tora tha moy peis...nai alla se eidopoiei otan kseperaseis kapoio orio? Alitheia ? poios orizei ayto to orio? alles etairies prosferoyn eythis eksarxis prostasia apenanti sta 00-90!Blepe eksoteriko...

8.Poios tha agoraze mia etairia poy exei pathitiko? Esy???Ego sigoyra oxi!!!!

9.Ayti i erotisi moy arese idiaitera!!!! omologoymenos einai poly kali.Otan i Ellada arxise na drastiriopoieite sto diadiktio stin germania den ikseran ti tha pei e-mail.To thema einai omos pos ama pas simera stin Germania tha katalabeis ti paei na pei prosbasi sto internet.Oxi plirono DSL kai trexo les kai einai ISDN.Oyte stin tanzania den einai etsi.Stin Aigypto dinoyn SDSL kai mono o OTE den einai se thesi na prosferei ayti tin ypiresia...!Na min miliso gia tin anamoni eos otoy brethei eleytheri porta gia na ginei i grammi soy DSL.To kleino edo giati tha mporoysa gia to siggekrimeno thema na milao gia ores!

10.Otan o OTE den sebete toys idioys toy toys pelates lianikis/xondrikis perimeneis na sebastei toys ypalliloys toy?Giati tote na to kanei i kibernisi?Arage otan irthe i ora na psifisoyme OOOOLLOIII emeis den kserame poy badizoyme? Giati tora zitame ta resta?Giati otan eprepe den toys dosame sta papoytsia sto xeri?Tha soy po giati ... giati kai stis epomenes ekloges...to idio tha kanoyme(bazo kai ton eayto moy mesa na min nomiseis pos exo kati me esena).Oso kai an fonazeis tha soy poyne...emeis to eixame anakoinosei stis proeklogikes mas eksagkelies....kopse to sberko soy tora!

Opos kai na exei o OTE einai i megaliteri troxopedi aytis tis xoras oson afora tin ekseliksi tis texnologias ston tomea ton telipikoinonion kai internet!

eyxaristo gia to xrono sas enas akoma aganaktismenos politis!

Filotas είπε...

Ανώνυμε - θα προτιμούσα να έχεις ένα ψευδώνυμο - εγώ σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Τα σχόλια που δεν δημοσιεύω είναι μόνο υβριστικά ή κακεντρεχή. Επί της ουσίας έχω να πω ότι από αγανάκτηση και μόνο δεν μπορεί να πουληθεί η πλέον κερδοφόρα ελληνική κρατική επιχείρηση...
Να 'σαι καλά!

Πάνερμος...