Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2007

Οι «αποστάσεις» μένουν ίδιες.…


Ο ερχομός του 2007 σήμανε και την είσοδο στην Ε.Ε. για δύο βαλκανικές χώρες, την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Πάνε σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που οι γειτονικές μας χώρες, ζούσαν την πτώση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και οι λαοί τους εισέρχονταν σε μια περίοδο με πολλές προσδοκίες αλλά πολλές περισσότερες αβεβαιότητες. Οι περισσότερες από τις προσδοκίες τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, διαψεύστηκαν από την κυριαρχία παρασιτικών και μαφιόζικων δυνάμεων σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς, ενώ το μοναδικό όραμα που απέμεινε – όπως η περιβόητη Ο.Ν.Ε. για την χώρα μας – ήταν η είσοδος τους στην Ε.Ε.. Την ίδια περίοδο, πολλές ξένες επιχειρήσεις είδαν στις χώρες αυτές μια καλή ευκαιρία για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, αποκτώντας με μικρά τιμήματα μεγάλες επιχειρήσεις. Η είσοδος τους στην Ε.Ε. αποτελεί ουσιαστικά μια ένδειξη για την σταθεροποίηση του νέου καθεστώτος και την ομαλοποίηση της διαδικασίας μετάβασης σε έναν νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία όμως απέχουν ακόμα πιο πολύ – σε σχέση με τις χώρες που εντάχθηκαν πριν από αυτές στην Ε.Ε. - από τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Η «απόσταση» αυτή θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον αυτών των χωρών και κυρίως των λαών τους στην Ε.Ε. Όντας οι φτωχότερες χώρες της Ε.Ε. ελπίζουν ότι μόνο κέρδος θα έχουν από την είσοδο τους στην Ε.Ε. Τα κέρδη όμως είναι σχετική έννοια και το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι τα κέρδη των δύο χωρών να μην είναι ανάλογα των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν στους λαούς τα τελευταία χρόνια. Σε επίπεδο ενίσχυσης των θεσμών του αστικού κράτους εντοπίζονται τα πλέον σίγουρα από τα κέρδη αυτά. Στον τομέα της οικονομίας όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δεδομένα. Βραχυπρόθεσμα κέρδη θα υπάρξουν από ενδεχόμενες αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων, αλλά ακόμα και ένας διπλασιασμός των μισθών, δεν θα τους έφερνε πάνω από το μισό του μέσου κατώτερου Ευρωπαϊκού μισθού. Επιπρόσθετα οι οικονομίες τους είναι ήδη υπό την κυριαρχία ξένων κεφαλαίων, ενώ οι εργαζόμενοι με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε. και με τις οδηγίες τύπου Μπόλκεσταϊν, είναι αμφίβολο αν θα «δρέψουν τους καρπούς» των προσδοκιών τους. Η Ε.Ε. πιστεύω ότι είναι για τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, το καλύτερο παραμύθι των τελευταίων εξήντα χρόνων. Μια νίκη του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, με την συναίνεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω σε όλο το άρθρο σου. Απλά επίτρεψέ μου να συμπληρώσω ότι κέρδος ουσιαστικά από την ένταξη έχουν μόνο οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι λίγες ντόπιες. "Ξύλινα" εννοώ το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταξιδεύω, όπως ξέρεις, τακτικά στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας. Η Ουγγαρία μπήκε προς ετών, αλλά όχι ακόμα στη ζώνη του Ευρώ και τούτο επειδή ακόμα οι ξένες επιχειρήσεις δεν εισήλθαν βαθιά στην ουγγρική οικονομία μια και ήταν ισχυρότατη (ακολουθούσε τη ρωσική και τη γερμανική). Όταν ελέγξουν την οικονομία της χώρας (υπολογίζουν το 2010 θα έχει ευρωπαϊκό νόμισμα. Σήμερα μόνο υπεραγορές και λίγα αυστριακά διυλιστήρια εισήλθαν δυναμικά, αλλά όχι ισχυρές βιομηχανίες. Ακόμα αντέχει η τοπική βιομηχανία.

Στη Σερβία μετά τον πόλεμο βλέπουμε την πετρελαιαγορά της να αλλάζει χέρια και να κατακτούν οι Ευρωπαίοι τα πάντα. Όταν ελέγξουν την τοπικιστική και εθνικιστική σερβική οικονομία θα της επιτρέψουν να περάσει το ευρωπαϊκό κατώφλι με το όνειρα του λαού όπως τα περιγράφεις, αλλά τα χρήματα στους λίγους.

ci είπε...

Χρόνια Πολλά, Φωτισμένα και Φωτισμένοι:)

Filotas είπε...

Δείμε αυτό που περιγράφεις συμβαίνει και στην Ελλάδα. Απλά για τις "νέες" χώρες της Ε.Ε. τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ακραία...
Χρόνια μας Πολλά συν-νιφάδα μου!!!

Πάνερμος...