Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2007

Είναι στραβό το κλίμα…

«Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο περισσότερο απειλείται η Ευρώπη από επιδημίες, αλλεργίες και επιδρομές εντόμων. Είναι σαν να σαρώνεται μια μεγάλη πόλη από τυφώνα με εκατόμβες θυμάτων. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι κλιματικές μεταβολές σε παγκόσμια κλίμακα θα στοιχίσουν τη ζωή σε 450.000 ανθρώπους το έτος 2030, δηλαδή τριπλάσιοι θάνατοι σε σύγκριση με το 2000. Ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, υπεύθυνος του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη στον τομέα Υγείας και Περιβάλλοντος, δήλωσε στην εφημερίδα "La Repubblica": "Χρειάζεται ακόμη πολλή μελέτη, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η κατάσταση παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση. Με βάση το καταστροφικό καλοκαίρι του 2003 που προκάλεσε στην Ευρώπη 35.000 νεκρούς, υπολογίσαμε ότι μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη κατά 2 βαθμούς Κελσίου ως το έτος 2070 θα επιφέρει 36.000 θανάτους επιπλέον". Έχει υπολογισθεί ότι μια αύξηση της περιεκτικότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, θα προκαλέσει αύξηση της θνησιμότητας κατά 1%». Εφημερίδα «το Βήμα», Τετάρτη 11/1/2007.

Την ίδια ώρα εδώ στην άκρη της Μακεδονίας ο ήλιος λάμπει ανυπόφορα. Μια βροχή, ένα χιονάκι, μια συννεφιασμένη μέρα βρε αδερφέ να καταλάβουμε ότι ήρθε ο Χειμώνας. Έλα όμως που δεν ήρθε ακόμα. Ούτε τα πουλιά ήρθανε από τον Βορρά να ξεχειμωνιάσουν φέτος στις ελληνικές λίμνες. Στενάζουν οι γκιουμέδες! Σε λίγο θα μοιάζουμε όλοι στους δρόμους σαν τις αρκούδες που έχασαν την χειμερία νάρκη τους. Ο πλανήτης έχει πάρει ήδη την άσχημα βόλτα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χρόνια μετά το 2050 οι μεσογειακές χώρες θα πούνε το νερό νεράκι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει νέα περικοπή κατά 20% στις εκπομπές αεριών που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι λιγνίτες του κάμπου της Δράμας θα μείνουν στην θέση τους. Το «ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας» αναβάλλεται!

Με όποιον και να συζητήσεις δείχνει προβληματισμένος για την καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες θα έπρεπε να είναι από τις πιο κρύες και υγρές του χρόνου. Οι περισσότεροι σκέφτονται τους επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού στο νομό που έχουν αναδουλειές. Κοιτάζω την πρόγνωση δεκαπενθημέρου στο accuweather.com για την Δράμα και η μοναδική συννεφιασμένη μέρα που προβλέπεται είναι στις 25 Ιανουαρίου!!! Οι άλλες θα είναι «χαρά Θεού»…

Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν τις φετινές συνθήκες στην έξαρση του φαινομένου «Ελ Νίνιο» που εξελίχθηκε τους προηγούμενους μήνες, αλλά τα σημάδια του καιρού είναι ορατά πλέον σε όλους. Το κλίμα είναι ήδη στραβό, ας μην φερόμαστε άλλο σαν γάιδαροι…

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί την πρωτοχρονιά στην Δράμα. Οι λιακάδες συνεχίζονται..

6 σχόλια:

Δημοτική Κίνηση Παύλου Μελά "Ανθρώπινη Πόλη" είπε...

Είναι πράγματι μία επικίνδυνη πολιτική αυτή των επιχειρήσεων. Τελικά η οικολογική συνείδηση μπορεί να είναι μόνο αριστερή -εκεί καταλήγω. Όταν τόσες βιομηχανίες καταστρέφουν τον πλανήτη μόνο μέσα από μία άλλη πολιτική μπορούμε να τον σώσουμε. Ο ακτιβισμός ενισχύει αυτή την πολιτική.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο ήταν δικό μου, από το blog της δημοτικής παράταξης. Sorry, τώρα το είδα.

0comments είπε...

Και κομούνι και οικολόγος!!!
Σα δε ντρεπόμαστε λέωγώ!!!



ΥΓ Πλέον Αλκυονίδες θα έχουμε καμιά 10ριά μέρες που θα χιονίζει.

ΜΟΥΟΥΟΥΤΣ!!!

Filotas είπε...

Δείμε η πολιτική είναι των κυβερνήσεων, δυστυχώς, οι οποίες έχουν και λαϊκή νομιμοποίηση...
Amig0 Αλκυχιονίδες είναι αυτές που περιγράφεις!
Φιλιάδες!

Juanita La Quejica είπε...

Και από ό,τι φαίνεται οι αρνητικές εξελίξεις γίνονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που υπολόγιζαν μέχρι πριν 4-5 χρόνια οι επιστήμονες. Αλοίμονό μας!

Filotas είπε...

Αυτό είναι σχετικό juanita. Ας ελπίσουμε...

Πάνερμος...