Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007

Χάθηκε «στο δάσος» το άρθρο 24…


Δεν θα προχωρήσει η τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προωθούσε η κυβέρνηση, λόγω της αρνητικής θέσης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η αλλαγή στο άρθρο 24 θα σήμαινε τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης στις οποίες αυτοί που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας θα μπορούσαν να οικοδομήσουν.

Το κύριο επιχείρημα που πρόβαλλε η κυβέρνηση ήταν ότι πολλές εκτάσεις που παλιότερα δεν ήταν δασικές, έγιναν μετέπειτα με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες σήμερα να μην μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Δεν είναι ψέμα ότι έχει συμβεί αυτό, αλλά η αναθεώρηση του άρθρου 24 θα έδινε την δυνατότητα καταπάτησης πολύ περισσότερων εκτάσεων, από αυτές που νόμιμα κατέχουν σήμερα αυτοί που θα ωφελούνταν από την αλλαγή του ορισμού της έννοιας του δάσους.

Ουσιαστικά θα μιλούσαμε για αναδρομική νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων που στήθηκαν σε περιοχές φυσικού κάλλους και «διάνοιξη δρόμων» για περαιτέρω οικοδόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Όλα αυτά καταμεσής ενός χειμώνα που μοιάζει με άνοιξη και ενώ υπάρχουν μελέτες που προβλέπουν τα χειρότερα για την μεταβολή του κλίματος στον πλανήτη.

Η αποτροπή της αναθεώρησης είναι σημαντική. Πέρα από την περιβαλλοντική της αξία, έχει και την ηθική της διάσταση, καθώς η τροποποίηση θα επιβράβευε όσους παρανομούν και θα αδικούσε όσους σέβονται τους νόμους και το περιβάλλον.

7 σχόλια:

maria_pin είπε...

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχω δει πολλά να χτίζονται σιγά σιγά σε δασικές εκτάσεις, κόβοντας μερικά δέντρα, σιγά σιγά, βάζοντας στην αρχή ένα κιόσκι, και μετά χτίζοντας, και κανένας δεν το παίρνει χαμπάρι.Άμα σου αρέσουν οι βόλτες στα ορεινά, και στα δασάκια, θα δεις ακόμα πολλά.
Αλλά έχει διαφορά να γίνονται κάτι τέτοια και με την προστασία του νόμου, και κυρίως σε νομούς σαν τη Δράμα, που είναι όλο δάση και ομορφιές.
Δίκιο έχεις Αγγελε.
Καλό σ.κ.

Filotas είπε...

Τα δάση και τα μάτια μας!...
Καλό Σ-Κ Μαρία!

0comments είπε...

Γιατί τι έχουν τα μάτια μας;

ΥΓ(24 να 'ναι οι ώρες τους στην κυβέρνηση!)


ΚΑΛΟ ΠΣΚ ΒΡΕΪ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μπροστά στις αντιδράσεις για το άρθρο 16 φοβήθηκαν για το 24. Τουλάχιστον λέει πήραμε τη συγκατάβαση του ΠΑΣΟΚ για το 16, ας μην είμαστε πλεονέκτες. Στην επόμενη βουλή, όπως τα κατάφερε το ΠΑΣΟΚ...

cuentos_nat είπε...

Παιδια, εχω ενα κομματακι γης στο βουνο του Σιδηρονερου.Ειστε να το καψουμε και να χτισουμε?
Και αν δεν μπορουμε να καψουμε τη δικη μου γη , μπορουμε καποιο αλλο μερος στην περιοχη και να το καταπατησουμε.Ε? Τι λετε?
Ετσι δεν κανουν ολοι?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμπληρώσω απλά ότι η κυβέρνηση με την προτεινόμενη αναθεώρηση στόχο είχε να ποινικοποιήσει τις αναδασώσεις και όποιες άλλες προσπάθειες έγιναν σε δεκάδες χρονια για τη δημιουργία δασών. Για΄τι; Μα για εξυπηρέτηση κάποιων φίλων.

Filotas είπε...

Ελαφρύ αστιγματισμό στο δεξί, προς το παρόν amig0!
Δείμε, φίλοι ή κουμπάροι?!;)
Νατούλα όπως και να το κάνουμε, το ξένο είναι πιο γλυκό!...
Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Πάνερμος...