Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007

Αναχρονισμός είναι η ιδιωτικοποίηση.

Βγήκε ο περιβόητος κ. Χρυσοχοϊδης – από υπουργός Δημόσιας Τάξης, έγινε τώρα τομεάρχης Παιδεία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Γιωργάκη, ωραία αντίληψη για την Παιδεία έχει το κόμμα – και δήλωσε ότι «είναι αναχρονισμός το κρατικό μονοπώλιο στην Παιδεία». Βέρος σοσιαλιστής ο «τσίφτης» από την Ημαθία. Και μοντέρνος, σαν τα «γλαστράκια» της ιδιωτικής τηλεόρασης που πλημμύρισε την χώρα στην «πρόοδο» από τότε που έσπασε το «αναχρονιστικό» μονοπώλιο στην ενημέρωση.

Το παν είναι να εξαλειφθούν τα κρατικά μονοπώλια ή να αντικατασταθούν από ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια;

Τι ιδιωτικοποιήθηκε και βγήκε κερδισμένος ο πολίτης; Τίποτα! Οι δήθεν άριστες υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα κοστίζουν μια περιουσία. Τα ιδιωτικοποιημένα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο από τους δήθεν επενδυτές. Οι ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες επιδοτούνται από το κράτος για να είναι προσιτές, ειδάλλως θα κόστιζαν όσο το ταξί. Η ιδιωτική πρωτοβουλία παρότι επιδοτείται γι’ αυτό, στέλνει καράβι όποτε θέλει στα νησιά. Ιδιωτικά και πανάκριβα. Πληρώστε για να μην είστε «αναχρονιστές».

Ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει βελτιώσεις σε κάποιους τομείς των υπηρεσιών, αλλά με κόστος πάντα μεγαλύτερο από ότι αν το κράτος έφτιαχνε την ίδια δουλειά. Ενώ ταυτόχρονα συμπιέζει κυρίως τους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για να περιορίσει το λειτουργικό κόστος και να αυξήσει τα κέρδη. Για να μη μιλήσουμε για την ποιοτική διάσταση σε τομείς όπως η ενημέρωσει, η υγεία και η παιδεία!

Το άρθρο 16 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σήμερα. Το κράτος στα χέρια δυο αταίριαστων - εταίρων δεν πρέπει να δώσει άθυρμα στα χέρια επιτήδειων, αυτά για τα οποία συστήθηκε από τους πολίτες. Η κοινωνία έχει τον λόγο…

10 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και να σκεφτείς ότι παλαιότερα στόχος η κρατικοποίηση. Σήμερα πια στόχος έχει γίνει το ξεπούλημα και μάλιστα με όρους τρελούς.

Filotas είπε...

Άνευ όρων θα έλεγα "δείμε"! Δυστυχώς!...

0comments είπε...

Σας ξέρω εσάς τους αριστερούς. Όταν πάρουμε τον Οτέ, θα σας στείλουμε κάτι λογαριασμούς, που θα το φυσάτε και δε θα κρυώνει. Να μάθετε.

Filotas είπε...

Έχουμε μάθει, αλλά τότε θα πάρουμε σύνδεση από τον Ο.Τ.Ε. της Βενεζουέλας που ακολουθεί την αντίθετη πορεία. Τι αναχρονισμός θεέ μου?!!!

Ανώνυμος είπε...

θλιβερή συγκυρία αγαπητέ μου...

Filotas είπε...

Πάλι έφυγες εσύ ρε? Saludos!

koinh logikh είπε...

Δεν ξέρω τι ακριβώς είπε ο Χρυσοχοΐδης (κι ούτε με πολυενδιαφέρει), αλλά η ουσία είναι ότι: Το σχέδιο δεν είναι να κλείσουν τα δημόσια πανεπιστήμια και να μετατραπούν σε ιδιωτικά. Απλώς θα δημιουργηθούν ΚΑΙ ιδιωτικά. Κι αυτό γιατί είναι αναχρονισμός να απαγορεύονται. Κατ’ αρχήν διότι είναι ανελεύθερο. Γιατί δηλαδή να έρχεται το κράτος και να τα απαγορεύει; Να τα ελέγχει, μάλιστα. Αλλά να τα απαγορεύει; Φασιστικό δεν είναι; Κατά δεύτερον, υπάρχουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το προβλέπουν. Θέλουν διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια να ανοίξουν εδώ παραρτήματα. Από πού κι ως πού έρχεται το ελληνικό κράτος και το απαγορεύει; Δεν ζούμε εν κενώ, ξέρεις…
Όσο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος, θα έλεγα πως είναι πανύψηλο, και συνηθέστατα ψηλότερο από το κόστος αντίστοιχων ιδιωτικών. Το ελληνικό κράτος απομυζά όλους εμάς με τους φόρους του – έμμεσους και άμεσους – για να προσφέρει τελικά υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κ.ά. κάκιστης ποιότητας. Κι αν κάποιος έχει ιδεολογικούς λόγους να υποστηρίζει τον κρατισμό είναι απολύτως σεβαστό – ούτε εγώ πετάω τη σκούφια μου για έναν ανεξέλεγκτο ιδιωτικό τομέα που θα μας πουλά και θα μας αγοράζει όλους – θα πρέπει όμως πρώτα απ’ όλα να αγωνιστούμε για τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και των υπηρεσιών που προσφέρει και μετά ασχολούμαστε και με την παρεμπόδιση του ιδιωτικού…
Ενδιαφέρον blog…

Filotas είπε...

Koinh logikh ούτε όταν μπήκε η Ελλάδα στην Ε.Ε. υπήρχε κάποιο σχέδιο για να κλείσουν τα χιλιάδες μικρομάγαζα της επικράτειας για να αντικατασταθούν από πολυκαταστήματα, αυτό όμως συνέβη και υπήρξε μια "υπαλληλοποίηση" - με όλα τα επακόλουθα στις απολαβές και των τρόπο ζωής τους - χιλιάδων ανθρώπων.
Ούτε εμένα μου αρέσει να υπάρχουν απαγορεύσεις. Θεωρώ τόσο το ελληνικό κράτος όσο και την Ε.Ε. "αναγκαία" κακά στην ζωή μας. Θα θεωρούσες δείγμα ελευθερίας να έπρεπε να παλέψεις σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου και να είχες αντίπαλο έναν παλαιστή ύψους δύο μέτρων και βάρους 150 κιλών. Όταν αίρονται οι απαγορεύσεις τότε σε συντριπτικό ποσοστό επικρατεί ο ισχυρότερος. Ή ακόμα χειρότερα υπάρχουν απαγορεύσεις που ενισχύουν την κυριαρχία κάποιου. Οι Η.Π.Α για παράδειγμα που κόπτονται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου απαγορεύουν τις εισαγωγές χάλυβα από άλλες χώρες στην επικράτεια τους.
Για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, δύο πράγματα. Κατά πόσο τηρούνται οι εργασιακές συνθήκες στο κράτος και κατά πόσο στον ιδιωτικό τομέα? Δεύτερον είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν στηθεί με κρατική επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου ή δεν επιδοτούνται μέσω προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Για τα Πανεπιστήμια δεν νομίζω ότι είναι φασιστικό να απαγορεύεις την εμπορευματοποίηση μιας σημαντική υπόθεσης όπως η ανώτατη παιδείας. Αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί αυτό που σήμερα επιχειρείται είναι να αφεθεί στην τύχη του και στις συντεχνίες το δημόσιο πανεπιστήμιο και να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός τομέας στην παιδεία για όσους θα έχουν οικονομικό ύψος 2 μέτρα και οικονομικό βάρος 150 κιλά.
Στον αγώνα για την βελτίωση του κράτους είμαστε μαζί, αν και δεν είμαι κρατιστής. Εκτός από τον κρατικό και την ιδιωτικό τομέα, υπάρχει και οι κοινωνικός τομέας της οικονομίας.
Να είσαι καλά!

koinh logikh είπε...

Δεν τα πολυνοσταλγώ τα μικρομάγαζα, αυτά τα άνδρα του μικροαστισμού και του συνοικιακού κουτσομπολιού. Οι τιμές τώρα είναι χαμηλότερες και τα προσφερόμενα προϊόντα περισσότερα.
Επίσης δεν είμαι ενάντιος στην κυριαρχία του ισχυρότερου. Εξαρτάται, βέβαια, τι νοείται ως "κυριαρχία". Ρόλος του κράτους και της κοινωνίας είναι να φροντίζει για τους ηττημένους, όχι όμως και να αποτρέπει την ύπαρξή τους.
Για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα έχεις δίκιο. Το κράτος, όμως, είναι συνυπεύθυνο, που τα ανέχεται. Πρέπει να ασκεί σωστότερους ελέγχους, αλλά να βοηθά κιόλας. Γιατί, για παράδειγμα, να δίνει επίδομα εγκυμοσύνης μόνο στις δημόσιες υπαλλήλους; Ας δίνει και στις ιδιωτικές. Δεν μπορεί ο ιδιώτης επιχειρηματίας να ασκεί εθνική - κοινωνική πολιτική γεννήσεων.
Στις συντεχνίες ήταν εγκαταλειμμένο προ πολλού το
δημόσιο πανεπιστήμιο. Ίσως τώρα αυτό να αλλάξει. Θα εξαρτηθεί κυρίως από το νέο νόμο-πλαίσιο.
Για δημιουργία ιδιωτικού γίγαντα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν ξέρω από πού αντλείς τις πληροφορίες ή τις υπόνοιες. Εγώ πιο πολύ φοβάμαι για τίποτα παράγκες που θα κοροϊδεύουν τον κοσμάκη.
"Κοινωνικός τομέας της οικονομίας"; Τ' είναι αυτό;;
Ωραία γράφεις...

Filotas είπε...

Ούτε εγώ νοσταλγώ τα μπακάλικα - εκτός αυτού που δούλευε ο Ζίκος! - αλλά η τύχη τους μετά την είσοδο στην Ε.Ε. είναι ενδεικτική για το πως τα όποια κέρδη από το λιανεμπόριο συγκεντρώθηκαν στα χέρια λίγων κολοσσών, ενώ οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν απολαβές μειωμένου ωραρίου για να δουλεύουν οκτάωρο με υπερωρίες!
Το κράτος είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά αντί να ελέγξει την κατάσταση, παραχωρεί κι άλλους εργαζομένους στην εργοδοτική ασυδοσία με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ότι αφορά τον "γίγαντα" στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν αναφέρομαι στα πανεπιστήμια, αλλά στο ότι οι έχοντες χρήμα θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά.
Κοινωνικός τομέας της οικονομίας είναι αυτός στον οποίο στην παραγωγική διαδικασία δεν δραστηριοποιούνται ούτε ιδιώτες, ούτε το κράτος. Δραστηριοποιούνται συλλογικότητες!
Σε ότι αφορά τα Πανεπιστήμια πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει όσο η πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο εξαρτάται από τις εξετάσεις. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι ριζική και ριζοσπαστική για να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια και το επίπεδο σπουδών που προσφέρουν
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Διαπιστώνω ότι είμαστε και οι δυο ΠΑΟΚτσήδες!

Πάνερμος...