Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007

Άλλη μια …πρωτιά στην Ευρώπη!

Την 13η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά την συνεισφορά του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στην εθνική οικονομία καταλαμβάνει η χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε στρογγυλό τραπέζι στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην ένατη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στην απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα. Το συμπέρασμα που βγήκε από την συζήτηση ήταν ότι η χώρα μας δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο για την ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής της κληρονομιάς, έτσι ώστε να φέρει έσοδα που θα συμβάλουν σημαντικά στην εθνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομέας του Πολιτισμού έκανε πωλήσεις 6,875 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στην Μ. Βρετανία το αντίστοιχο ποσό ήταν 132,682 εκατομμύρια Ευρώ.

Δεν είναι σαφές τι περιλαμβάνεται στις πωλήσεις του τομέα του Πολιτισμού, αλλά η τεράστια διαφορά στις πωλήσεις με την Μ. Βρετανία αποτυπώνει την χρόνια έλλειψη πολιτιστικού οράματος στην χώρα μας. Γιατί χωρίς όραμα και σχέδιο για την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη της σημερινής πολιτιστικής δημιουργίας, δεν μπορεί να υπάρξουν πωλήσεις του πολιτιστικού «προϊόντος» της σύγχρονης Ελλάδας.

Όταν η διασκέδαση βολοδέρνει στις πλευρές του τριγώνου τσιφτετέλι – ζεϊμπέκικο – καψούρα και η πολιτιστική δημιουργία ενισχύεται με ρουσφέτια, τι μπορεί να παρακινήσει κάποιον να «αγοράσει» ελληνικό πολιτισμό;

3 σχόλια:

0comments είπε...

....τι με θυμίζει αυτή η λέξη.....;.... τι με θυμίζει .....
Α! .... αμπά δεν κι εδώ το είχα να το πω και με έφυγε ....

....τι με θυμίζει αυτή η λέξη.... τι με θυμίζει ....

Filotas είπε...

Όσοι περνάν τη χώρα της απόγνωσης παθαίνουν...?
Θυμηδία!...

cuentos_nat είπε...

Το πολιτιστικη μου θυμιζει πολυκυστικη.Ετσι ειναι η ωοθηκη μιας φιλης μου.Το ενα ειναι αρρωστημενο και το αλλο ειναι αρρωστια?
Λετε να εχει σχεση?
Ε?

Πάνερμος...