Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

Ανταγωνισμός και εφημερίδες πρατήρια…

Η επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε μέσα στην εβδομάδα ότι η δωρεάν διανομή DVD μέσω των εφημερίδων δεν πλήττει τον ανταγωνισμό, λόγω του ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα ενοικίασης - πώλησης ταινιών δεν είναι στα ίδια πλαίσια της αγοράς!

Η απόφαση βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να επιλέξει πιο DVD θα πάρει μαζί με την εφημερίδα, ενώ οι περισσότεροι τίτλοι που δίνονται από τις εφημερίδες είναι παλιότεροι. Ακόμη υποστηρίζει, η απόφαση, ότι η ποιότητα των δωρεάν DVD είναι χαμηλότερη από αυτή όσων πωλούνται σε καταστήματα. Έτσι αν ο καταναλωτής θέλει την καλή ποιότητα θα την βρει μόνο στα καταστήματα.

Η ουσία της υπόθεσης όμως είναι άλλη. Μπορεί μια εφημερίδα να προσφέρει τα πάντα στους αναγνώστες της, είτε δωρεάν, είτε με μικρότερο από ότι στην αγορά αντίτιμο;

Όχι.

Γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα σε δύο μεγάλες εταιρίες να φέρουν σε δύσκολη θέση εκατοντάδες μικρές. Άλλωστε κανείς δεν ανοίγει εφημερίδα για να πουλάει παπλώματα. Ακόμα κι αν θέλει να την ανοίξει γι’ αυτό ή να την μετατρέψει σε πρατήριο, κάποια υπηρεσία θα έπρεπε να τον εμποδίσει. Εκδοτικό συγκρότημα ή εμπορικό κατάστημα.

Οποιοδήποτε είδος του λιανεμπορίου έχει προσφερθεί με κουπόνια από τις εφημερίδες. Δωρεάν – η με ένα ευρώ επιβάρυνση - προσφέρονται μόνο δίσκοι με οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Από μέσο ενημέρωσης οι εφημερίδες έχουν μετατραπεί – για λόγους κυκλοφορίας – σε πρατήρια επιχειρήσεων με τις οποίες έχουν έλθει σε συμφωνία για να προσφέρουν προϊόντα τους στο αναγνωστικό τους κοινό σε τιμές – συνήθως – χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν στην αγορά. Η εφημερίδα παίρνει από την εταιρία μια καλή τιμή που θα κάνει πολλούς να τσιμπήσουν και η επιχείρηση εξασφαλίζει την πώληση προϊόντων μαζί με την σχετική διαφήμιση της για όσο καιρό διαρκεί η προσφορά. Αν υποθέσουμε ότι το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις των δύο κλάδων όπου εντάσσονται η εφημερίδα και η επιχείρηση, τι μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες που εμπορεύονται τα προϊόντα της επιχείρησης για να πουλήσουν και να έχουν κάποιο κέρδος;

2 σχόλια:

0comments είπε...

Επόμενη προσφορά
"ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΑΠΟ Π..ΤΣΟΔΕΡΜΑ"
Θα τις χαϊδεύεις και θα γίνονται βαλίτσες. Να την κάνεις για αλλού. Γιατί ως πορτοφόλια θα 'ναι άχρηστα
(ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Να φυλάσσονται μακριά απ' τις τσόντες)

ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
Σύντροφοι y συντρόφισσες

Filotas είπε...

ΧΑΧΑ! Ωραία προσφορά!
Καλή εβδομάδα, amig0!

Πάνερμος...