Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2006

Το "πακέτο" και η πενθήμερη "κορδέλα"!...


..."Ο βιασμός αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο τραγικές και ταπεινωτικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα και μία πράξη με καθαρά αντικοινωνικό χαρακτήρα η οποία στιγματίζεται από κάθε πολιτισμένη ανθρώπινη κοινωνία. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ο βιασμός προσβάλλει τη «γενετήσια ελευθερία» του ατόμου. Οι σωματικές αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που συνοδεύουν ένα τέτοιο συμβάν στιγματίζουν τη γυναίκα για μια ζωή.

Η παρακάτω μαρτυρία μιας μητέρας που έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο ίδιο της το σπίτι, με τα παιδιά της να κοιμούνται στο διπλανό δωμάτιο είναι συγκλονιστική και αποδεικνύει πόσο μπορεί ένας βιασμός να επηρεάσει την ψυχική υγεία μιας γυναίκας: «Έτσι κι αλλιώς ήμουν ανίσχυρη, εκτός μάχης. Ένα εκμηδενισμένο, ένα ευτελισμένο πλάσμα. Μονάχα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια μου που τα έσφιγγα όλο και περισσότερο και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριό μου, να ξεθυμάνει η οργή του, να φύγει από το σώμα και το σπίτι μου, να πάω να αγκαλιάσω τα μωρά μου...».

Φόβος, αγωνία και κατάθλιψη, είναι μόνο μερικές από τις συναισθηματικές αντιδράσεις μιας γυναίκας μετά από μια σεξουαλική επίθεση. Το άγχος, η αγωνία καθώς και οι διαταραχές ύπνου αποτελούν τα συμπτώματα του λεγόμενου «τραυματικού συνδρόμου του βιασμού» από το οποίο υποφέρει η πλειοψηφία των βιασμένων γυναικών.

Η μετατραυματική διαταραχή είναι ένα συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται είτε αμέσως μετά το βιασμό είτε αργότερα. Χαρακτηριστικό αυτής της διαταραχής είναι ότι το άτομο ξαναζεί σε όνειρα τις τραυματικές στιγμές που έζησε ενώ επώδυνες εικόνες και αναμνήσεις έρχονται συνεχώς στη μνήμη της γυναίκας.

Άλλες επιπτώσεις που εμφανίζονται είναι ο θυμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο άλλο φύλο, η απώλεια της αυτοεκτίμησης καθώς και συναισθήματα ενοχής. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό συχνά αποδίδουν την αιτία του γεγονότος αυτού στη δική τους στάση ή προκλητική εμφάνιση, γεμίζοντας το μυαλό τους με ενοχικές σκέψεις που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την ψυχολογική τους ηρεμία και ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής τους.

Τέλος ένας βιασμός επηρεάζει και την καθημερινότητα μιας γυναίκας, την οικογενειακή της ισορροπία καθώς και μια πιθανή μελλοντική σχέση. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζει μια δυσλειτουργία στην καθημερινότητα και αλλαγές στη συμπεριφορά της. Δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα της εγκατάλειψης της εργασίας αλλά και της απομόνωσης από τις κοινωνικές σχέσεις λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους άλλους αλλά και λόγω του κοινωνικού στιγματισμού με τον οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωπες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα και το διαρκές άγχος"...

Ολόκληρη η εργασία των φοιτητριών του Τομέα Επιστημών Αγωγής, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννας Αδάμη και Μαρίας Σοφιανού που δημοσιεύθηκε φέτος, με τον τίτλο "Η εγκυμοσύνη μετά από βιασμό και οι επιπτώσεις που επιφέρει η διακοπή κύησης στην γυναίκα. Στο κείμενο υπάρχουν πολλές παραπομπές, ενώ το απόσπασμα που παρατίθεται εδώ αφορά τις επιπτώσεις από τον βιασμό στην μετέπειτα ζωή των θυμάτων.

Στα παραπάνω προσθέστε και μια πενθήμερη αποβολή από το σχολείο της, για την περίπτωση της κοπέλας στην Εύβοια. Για να "ολοκληρωθεί" το έγκλημα...

8 σχόλια:

cuentos_nat είπε...

telika kapoia pragmata den allazoun.
sta dika mou mathitika xronia, mas edinan apovoles an forousame steno jean.
mas antimetwpizan san kommatia kreata pou prokalousame me thn emfanish.
H idia logikh einai, pou auto to koritsi antimetwpistike san tin poutana pou ta hthele.
PANTA TA IDIA!!!!
re pou pame, re pou pame

Filotas είπε...

Ποια λογική Νατούλα μου?! Προκειται περί εξαχρείωσης!!!
Στο διάολο πάνε αυτοί, εμείς πρέπει να τραβήξουμε για αλλού...

cuentos_nat είπε...

nomizw oti o 0 comments ta eipe mia xara sto prohgoumeno post sou.
apo ekei ksekinoun ola.
xreiazetai drash.
emeis mallon apotuxame.
as kseshkwsoume ta shmerina pitsirikia na kanoun thn diafora.
filia...

Filotas είπε...

Filiades! (kante kana post na mas peite kati gia Barca...)

maria_pin είπε...

Ας διαφωνίσω και μια φορά με τη φίλη μου τη Νατ. Γιατί αποτύχαμε δηλαδή? Δεν μας έχουνε πάρει τα χρόνια, και έπειτα, εμείς είμαστε που θα μορφώσουμε τα παιδιά μας, που θα τους δώσουμε τα εφόδια για μια καλύτερη ζωή. Ευχαριστώ Αγγελε, για την αναδημοσίευση, και, μεταξύ μας ( να μη βγει παρα έξω..), σκέφτομαι, τί, τα'θελε, δεν τα'θελε, θα πρεπε έτσι και καταδικάζεται κάποιος για βιασμό, να του "τα κόβουν"μια κι έξω! ( Ξέρω, ξέρω, δεν πρέπει να λέω κάτι τέτοια, αλλά είναι μεταξύ μας..)

Filotas είπε...

Εγώ το λέω "μπούρδισμα" αυτό Μαρία! Και λίγο τους πέφτει...

ci είπε...

μετά ανησυχούμε για την τρυπα του όζοντος, την τρύπα στα μυαλά μας δεν την βλέπουμε..
γμτ μου αλλάξαμε μιλενιουμ και έχουμε να πολεμάμε ακομα το ταθελε και τα παθε:((
και δε σεβόμαστε ούτε καν ηλικία..
καλό βράδυ, καλή δύναμη σε όλους μας με όσα ζούμε.

Filotas είπε...

Καλή σου μέρα συν-νιφάδα!

Πάνερμος...