Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2006

"Τσάμπα και βερεσέ"...

Μέχρι και 30% περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε στην Ελλάδα για την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα στα κτίρια. Τα στοιχεία έρευνας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, δείχνουν ότι μόλις το 20% των κτιρίων στην Βόρεια Ελλάδα εξοικονομούν ενέργεια λόγω της τήρησης των κανονισμών για μόνωση. Τα υπόλοιπα κτίρια είναι ενεργοβόρα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν τηρούνταν ο κανονισμός θερμομόνωσης θα εξοικονομούνταν μόνο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας περίπου 1.000.000 Μwh ετησίως από κατοικίες και γραφεία. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την θερμική άνεση και την ποιότητα του αέρα στα κτίρια είναι σημαντική και για έναν άλλο πολύ σημαντικότερο λόγο. Έχει διαπιστωθεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει το 80-85% της ζωής του μέσα σε κτίρια!

Σύμφωνα με την έρευνα η δαπάνη θέρμανσης για ένα σπίτι 100 τ.μ. φτάνει τα 600 ευρώ τον χρόνο ενώ αν αυτό το σπίτι ήταν δομημένο με τον κανονισμό μόνωσης θα έπεφτε στα 400 ευρώ τον χρόνο. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό και επειδή η θέρμανση στην πλειοψηφία των κτιρίων γίνεται με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο – δηλαδή εισαγόμενα καύσιμα – τα οφέλη από την υποχρεωτική τήρηση του κανονισμού θα είναι αρκετά τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για την εθνική οικονομία.

Η απουσία συγκροτημένης πολιτικής για την εφαρμογή των κανονισμών δόμησης και θερμομόνωσης, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων και την μη παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στις κατασκευές, όπως η οικολογική δόμηση, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαρίζει άλλη μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στους αριθμητικούς δείκτες για το επίπεδο ζωής...

Πρόκειται για μια προφανή σπατάλη ενέργειας η οποία δεν ενοχλεί ιδιαίτερα την πολιτεία αφού η εισαγωγή ενέργειας επιβαρύνει μεν το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αυξάνει δε τα έσοδα του δημοσίου από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το Φ.Π.Α από την αυξανόμενη κατανάλωση καυσίμων - 48% αύξηση στις δαπάνες για καύσιμα φέτος - τα οποία πληρώνουν όπως πάντα τα νοικοκυριά.

Η πάνω φώτο είναι από το in.gr και η κάτω από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

6 σχόλια:

0comments είπε...

Αν μιά κυβέρνηση προσπαθούσε να αλλάξει την κατάσταση σχετικά με την κατασπατάληση των πόρων και την ρύπανση να 'σαι σίγουρος πως τη δεύτερη μέρα θα ήταν παρελθόν. Κυρίως απ' αυτούς που την διόρισαν.

Φιλιά!

kyrallina είπε...

Σα να λέμε "ολημερίς το χτίζαμε το βράδυ εγκρεμιζόταν"
Κρίμα! Καμιά ιδέα κανείς;

Filotas είπε...

Εκλεγμένες δεν είναι οι κυβερνήσεις μας amig0?!!!
Πολλές ιδέες κυραλλίνα μου, αλλά ποιος να τις ενισχύσει που δεν φέρνουν παρά στα ταμεία του κράτους και σε όσους το αρμέγουν!

o kairos είπε...

Προσεξε.Την εξοικονομηση δεν θα την καναμε εμεις.Θα πληρωναν λιγοτερα οι επιχειρηματιες και τα ιδια και περισσοτερα εμεις.

0comments είπε...

Buona giornata & Buona settimana!

Filotas είπε...

Καλώς τον καιρό μας!:)
Εγώ πάλι θεωρώ ότι κάτι θα κερδίζαμε από την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά θα πρέπει να το αναλύσω περισσότερο σε κάποιο άλλο ποστ...
Amig0 Καλημέρες!
Και καλή εβδομάδα για όλους!

Πάνερμος...