Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2006

Αλληλέγγυο και δίκαιο εμπόριο.



Οι οικονομικές πρωτοβουλίες των κινημάτων σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο τα πάντα λειτουργούν για τις πολυεθνικές και τα παραρτήματα τους μπορεί να μοιάζουν καταδικασμένες, αλλά την ίδια ώρα αποτελούν ένα ακόμα βήμα έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης τους

Αν οι πρωτοβουλίες διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των αναγκών των παραγωγών και των κοινοτήτων στις οποίες είναι μέλη. Μια λειτουργία δηλαδή της αγοράς για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Συνεταιρισμοί ανθρώπων απέναντι στις ανώνυμες επιχειρήσεις των μετόχων. (Καλό θα ήταν να μην ταυτίσουμε την έννοια των συνεταιρισμών με την ελληνική – πικρή – εμπειρία των δεκαετιών 80-90 ή με τις σημερινές προσπάθειες)

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υπάρξει στην παρούσα φάση μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να δώσει αποτελέσματα όπως αυτά που υπάρχουν σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη συνεργατική παράδοση ή με αμβλυμμένες κοινωνικές αντιθέσεις. Υπάρχουν όμως πεδία δράσης, όπως η πρωτοβουλία για το αλληλέγγυο και δίκαιο εμπόριο «ο Σπόρος» που διακινεί στην χώρα μας προϊόντα που παράγονται από συνεταιρισμούς που αποτελούνται από εξεγερμένους παραγωγούς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο, όπως ο καφές, η ζάχαρη, το κακάο. Ο Σπόρος μας προσφέρει ένα πολύ καλό προϊόν το οποίο αγοράζεται από τους παραγωγούς σε τιμή πολύ καλύτερη από αυτή που θα τους έδιναν οι έμποροι, ενώ στο δίκτυο διανομής τους δεν εμπλέκονται μεσάζοντες.

Ο καφές φίλτρου και εσπρέσσο, το κακάο, το μάτε – είδος ροφήματος των λαών των Άνδεων, κάτι σαν τσάι - και η καστανή ζάχαρη είναι ήδη εδώ… Να κινηθούμε για να ακολουθήσουν κι άλλα είδη!

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σπόρο.

4 σχόλια:

Filotas είπε...

Της "αγίας" Ευανθίας σήμερα και τα σχόλια είναι moderated! Συγνώμη για την ταλαιπωρία.
Οι "κουκούλες" δεν έχουν θέση εδω!

Filotas είπε...

"Αγία" ούτε εγώ θα τα βλέπω, πηγαίνουν στα spam κατευθείαν! Βλέπε τα μόνη σου!...

Juanita La Quejica είπε...

Ωπα! Και εδώ ε; Καλώς τη δεχτήκαμε.

Πότε θα κατέβεις να πάμε παρέα στο Σπόρο;

Filotas είπε...

Έρχεται ο Σπόρος εδώ βρε juanita!:)
Καλημέρες!

Πάνερμος...