Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2006

«Ενός κακού μύρια έπονται»…

Μια εβδομάδα μετά από την ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πιο «ήπιας» εκδοχής της οδηγίας Μπολκεστάιν για την διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ακολούθησε η χθεσινή παρουσίαση της «Πράσινης Βίβλου» για την Απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την Απασχόληση Βλαντιμίρ Σπίντλα, παρουσίασε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση που συνοψίζονται σε έναν «τρίτο δρόμο για την τόνωση της ανάπτυξης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Σπίντλα και η Επιτροπή προτείνουν την απελευθέρωση των εργοδοτών στο θέμα των απολύσεων και την ευελιξία των ιδίων στο θέμα των προσλήψεων. Η Επιτροπή εκτιμά ότι «το ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων δεν δίνει λύση στα σύγχρονα προβλήματα, γιατί δημιουργεί απώλεια δυναμικής στην αγορά εργασίας».

«Ο δρόμος προς την ανάπτυξη» που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια πάροδος προς την λεωφόρου του εργασιακού μεσαίωνα. Η «Πράσινη Βίβλος δεν είναι παρά μόνο «Μαύρη Βίβλος» για την Απασχόληση.

Με πρόσχημα την προσαρμογή στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης η Ε.Ε. αποσαρθρώνει βαθμιαία το κοινωνικό κράτος, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το «ντόμινο» της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων για χατίρι της δυναμικής στην αγορά εργασίας, έχει ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια και στο πέρασμα των χρόνων γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτο, δικαιώνοντας όσες πολιτικές δυνάμεις – όπως το Κ.Κ.Ε - τέθηκαν εξ αρχής απέναντι στις συνθήκες που προσδιόρισαν την πορεία προς την λεγόμενη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η Ευρωπαίκή Επιτροπή θα όφειλε αν πραγματικά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, να «υποχρεώνει» τα νεοεισερχόμενα μέλη να οικοδομήσουν φιλεργατικές νομοθεσίες για να οδηγηθεί η Ευρώπη αρχικά στον δρόμο της διεύρυνσης του κράτους – δικαίου και όχι να προσαρμόζεται στα δεδομένα του τρίτου κόσμου για να διασφαλίσει μια αόριστη δυναμική στην αγορά εργασίας, η οποία έχει ως μόνο δεδομένο τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως καμιά διασφάλιση δεν δίνει για την αύξηση όχι απλά των θέσεων εργασίας, αλλά για την ουσιαστική άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που είναι το βασικό ζητούμενο. Να επιχειρήσει δηλαδή την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων εντός και εκτός των συνόρων της.

Είναι ανάγκη να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, όσο είναι καιρός!...

4 σχόλια:

0comments είπε...

Όπως το λες σύντροφε
...μύρια έπονται:
άνεργων πενηντάρηδων που απολύθηκαν γιατί τους είχε φύγει η όρεξη για δουλειά..! ζητούσαν τα νόμιμα (πολλά) και ήταν φυσικά πολύ πιο ακριβοί απ' τους νέους πρωτοδιόριστους

κακοπληρωμένων και ανασφάλιστων παρτ τάιμ νέων

εργαζομένων γυναικών χωρίς ...μιλιά

και ...μύρια άλλων που θα βρούμε μπροστά μας (αν δε τα σταματήσουμε όλα αυτά) και θα αναφωνούμε:
opos sto ameriki!

Filotas είπε...

Θυμάσαι τα άσματα?
"Αμερική Αμερική καλά μου λέγαν μερικοί..."
"Μας βαράνε ντέφια"...
"θολοί καιροί πρόσεξε εργάτη, άγρυπνο πάντα έχε το μάτι"...
Καλό βράδυ!

ci είπε...

αρκετά εκ των οποίων έχουμε ήδη βρει..

καλό σ-κ:))

Filotas είπε...

Και που 'σαι ακόμα συν-νιφάδα μου!...
Καλό Σαββατοκύριακο να ΄χουμε!:))

Πάνερμος...