Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2006

Έστω και «με μισή καρδιά»!…


Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο πολίτης είχε κάποιο άμεσο όφελος από την κρατική ιδιοκτησία στον Ο.Τ.Ε. Ούτε εκπτώσεις στους λογαριασμούς έκανε ο Οργανισμός, ούτε επέστρεφε στους πελάτες του μέρος των κερδών του όλα αυτά τα χρόνια. Κέρδη ασύλληπτα για την συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Το μεγαλύτερο μέρος τους διατέθηκε για την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ο.Τ.Ε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ένας μέρος τους διατίθεται στους ιδιώτες που αγόρασαν μερίδια από τα έτοιμα κέρδη του οργανισμού.

Υπάρχει τελικά ένας λόγος που να συνηγορεί με βεβαιότητα στην μη ιδιωτικοποίηση του Ο.Τ.Ε.;

Υπάρχει η «ενοχή» της διοίκησης κάθε κρατικής εταιρίας απέναντι στους πολίτες και η εγκράτεια από την ασύστολη κερδοσκοπία της πλειοψηφίας των ιδιωτικών εταιριών σε βάρος των καταναλωτών – πελατών τους. Θυμηθείτε μόνο ότι επί πέντε χρόνια όσο ο Ο.Τ.Ε ήταν αποκλεισμένος από την κινητή τηλεφωνία το πάγιο κινητής τηλεφωνικής σύνδεση ήταν δεκαπέντε περίπου Ευρώ. Το πάγιο αποκλιμακώθηκε από την στιγμή που πριν από εννιά χρόνια ο Ο.Τ.Ε. μπήκε στο παιχνίδι της κινητής τηλεφωνίας.

Ένας ιδιωτικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας θα έριχνε την τιμή ή θα ερχόταν σε συμφωνία κυρίων με τις άλλες δύο εταιρίες για να κερδοσκοπούν ες αεί, ως ολιγοπώλιο σε βάρος των καταναλωτών;

Οι εναρμονισμένες πρακτικές στον Ο.Τ.Ε έγιναν γνωστές από την στιγμή που ο οργανισμός άρχισε να περνάει στα χέρια των ιδιωτών, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σημίτη.

Το τέλος της «αθωότητας» στις τηλεπικοινωνίες, όπως και σε όλους τους τομείς όπου εφαρμόστηκε μόνο θετικά για τους καταναλωτές αποτελέσματα δεν προμηνύει. Όση ταλαιπωρία κι αν μας επέβαλλε ο κρατικός Ο.Τ.Ε ήτανε πάντα με τον πελάτη, έστω και με μισή καρδιά. Κι αυτό το μερίδιο, όσο κι αν δεν είναι αρκετό για όλους για τον καθένα μας, δεν πρέπει να ξεπουληθεί.

Κάτω τα νύχια από τον Ο.Τ.Ε.!

6 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Εγώ πώς είχα την εντύπωση ότι ο ΟΤΕ στην ουσία έχει πάψει να είναι κρατικός εδώ και πολύ καιρό; Ένα μικρό ποσοστό δεν έχει το κράτος Angelito; Μπορεί να κάνω και λάθος, δεν είμαι σίγουρη...

Ανώνυμος είπε...

Μια φορά τον μήνα οι marketing managers των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, συναντιούνται και μοιράζουν την πίτα.
Συναποφασίζουν ποιός θα βγάλει τι ως νέο προϊόν, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η μεταξύ τους σχέση.
Αυτό δεν γίνεται μόνο στην κινητή τηλεφωνία αλλά σχεδόν παντού.
Οι ξένες τράπεζες επενδύουν στην ελληνική αγορά όχι επειδή πιστεύουν στην ανταγωνιστική τους αξία, αλλά γιατί θέλουν να συμμετάσχουν σε μια αγορά με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη.

Filotas είπε...

Το ποσοστό του κράτους στον Ο.Τ.Ε νομίζω ότι είναι κάτω από το 51% μετά τις περήφανες εκποιήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά δεν είναι μικρότερο από το 33,3% που επιτρέπει την διοίκηση του οργανισμού από το δημόσιο, αν δεν κάνω λάθος juanita. Η πρόθεση της κυβέρνησης σήμερα είναι να δοθεί και η διοίκηση του οργανισμού σε ιδιώτες, οπότε θα μιλάμε για μια καθαρά ιδιωτική - κερδοσκοπική εταιρία. Η σημερινή κατάσταση λειτουργεί για τους ιδιώτες μετόχους, έτσι ώστε να εισπράττουν από τα υπάρχοντας κέρδη. Με αυτό που κάνει ο Αλογοσκούφης οι ιδιώτες δεν θα νέμονται μόνο, θα διοικούν για να αυξάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κέρδη, σε βάρος φυσικά των πελατών και πρώην "μετόχων" που θα θυμούνται με νοσταλγία τις εποχές που ο Ο.Τ.Ε κρατούσε τις τιμές χαμηλά, όπως έγινε με το πάγιο στην κινητή. Οι εναρμονισμένες πρακτικές και από τον Ο.Τ.Ε έγιναν μετά τις μετοχοποιήσεις και την όσμωση με το ιδιωτικό επιχειρηματικό πνεύμα...
Ηφαιστίων οι τιμές σήμερα στην κινητή δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχουν συμφωνίες κυρίων για να πιαστούν κορόιδα οι χρήστες. Όσο για τους τραπεζίτες, περί ορέξεως... παντεσπάνι!

Ανώνυμος είπε...

Την παραπάνω πληροφορία για τις συναντήσεις των εταιρειών, μου την έδωσε φίλος που εργάζεται στην Vodafone, ο οποίος είχε ως αρμοδιότητα την προετοιμασία και συντονισμό των συναντήσεων.
Μου είχε πεί και κάτι που έχει πλάκα. Στα μόνιτορς μπορούσαν να διαβάζουν sms οποιουδήποτε αριθμού και να ακούν το οτιδήποτε. Μάλιστα μου έλεγε ότι μερικοί υπάλληλοι πωλούσαν αριθμούς τηλεφώνων γνωστών ηθοποιών ή τραγουδιστών σε όσους ενδιαφέρονταν να τα μάθουν.

0comments είπε...

Ευτυχισμένο το 1984!

Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις το κλίμα έχει καλλιεργηθεί εδώ και πολύ καιρό, με τους Έλληνες να δασκαλεύονται από παντού ότι το Κράτος είναι ανίκανο να διαχειριστεί ακόμη και μια καλύβα.
Ένα από τα κύρια όμως θέματα είναι ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν δικαιώματα ενώ στους περισσότερους ιδιώτες η κατάσταση βρίσκεται περίπου στο μεσαίωνα.
Καλημέρα

Filotas είπε...

Ηφαιστίωνα αν μπορούσαμε να ξέρουμε ότι γίνεται στο παρασκήνιο του περιβόητου "ελεύθερου ανταγωνισμού" δεν θα υπήρχε λόγος να χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο!
Amig0 εξίσου σημαντική παράμετρος αυτή που αναφέρεις!
Καλημέρες!...

Πάνερμος...