Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2006

Καθαρή και φθηνή ενέργεια στο νέο κολυμβητήριο!

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε προχθές ότι ο νέος οικοδομικός κώδικας θα προβλέπει την υποχρεωτική κάλυψη ποσοστού 40 έως 70 % των αναγκών των κτιρίων σε ρεύμα για την θέρμανση νερού από φωτοβολταϊκά πλαίσια. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές τα κτίρια θα έχουν μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση κατά 30 – 40 %, ενώ θα υπάρξει και μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας κατά 40 με 55 τοις εκατό.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις μεσογειακές χώρες στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά πλαίσια. Ο λόγος είναι η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης και διάθεσης πόρων για την επέκταση αυτών των πηγών ενέργειας σε όσο το δυνατών περισσότερες κατοικίες ή κτίρια οργανισμών και επιχειρήσεων.

Στην Δράμα προεκλογικά ακούσαμε από την παράταξη πόλη και ζωή για την δημιουργία πάρκου για ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές το οποίο θα δημιουργούσε αν εκλέγονταν. Πέρα τούτου ουδέν.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων της Δράμας. Το Κολυμβητήριο έχει μεγάλες καθημερινές ανάγκες σε ζεστό νερό χειμώνα καλοκαίρι και η εξοικονόμηση ενέργειας για την θέρμανση του θα μπορούσε να στηριχτεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι καιρός να δούμε στην πόλη μας έργα που δεν θα γίνονται όπως – όπως και θα είναι δύσκολο να συντηρηθούν, αλλά θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής, με μειωμένα λειτουργικά έξοδα και κατανάλωση καθαρής ενέργειας.

5 σχόλια:

Filotas είπε...

Μάνθε ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η λιγότερο συμφέρουσα από τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια! Για αυτό ίσως και η ελληνική πρωτιά! Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι και η ανάπτυξη των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα έγινε επειδή για αρκετά χρόνια η τοποθέτηση τους επιδοτούνταν ή τύγχανε φοροαπαλλαγής από το δημόσιο. Κάτι που έχει πάψει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ δεν υπάρχει πια καμιά επιδότηση για την στροφή στην καθαρή ενέργεια...
besitos!

maria_pin είπε...

Και βέβαια να γίνονται έργα, αλλά όχι και να επαναληφθεί το φιάσκο των Ολυμπιακών!! Οπως λες και συ, όχι όπως-όπως, και που να μπορούν να συντηριθούν και να προσφέρουν στον κόσμο.

Φιλιά!

Filotas είπε...

Φιλιάδες Μαριώ!...

0comments είπε...

θερμοσύμφωνες!

Filotas είπε...

Γεια σου Amig0 με τα ωραία σου!

Πάνερμος...