Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2006

Ο Μπόλκενσταϊν είναι εδώ…

Πέρασε τελικά χθες – από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί η επικύρωση της από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. μόνο ως τυπική διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί – η οδηγία Μπόλκενσταϊν, επονομαζόμενη και οδηγία διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών. Η οδηγία αυτή αναφέρει ότι μια επιχείρηση που θα δραστηριοποιηθεί σε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε. από αυτήν από την οποία προέρχεται δεν θα υποχρεούται να εφαρμόζει τις προδιαγραφές εξάσκησης των δραστηριοτήτων της στην χώρα όπου πάει, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί με τις προδιαγραφές της χώρας από την οποία προέρχεται. Επίσης ένας ηλεκτρολόγος ή δικηγόρος από άλλη χώρα της Ε.Ε. θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε άλλη χώρα χωρίς να υποχρεούται να ανοίξει γραφείο σε αυτήν και χωρίς να χρειάζεται να γραφτεί στις αντίστοιχες εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις!

Όλα αυτά γίνονται με πρόσχημα την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών της Ε.Ε. που αντιστοιχεί στο 70% τους Α.Ε.Π. της.

Στην οδηγία Μπόλκενσταϊν όμως δεν υπάρχει σαφής αναφορά για το ότι οι πάροχοι υπηρεσιών θα οφείλουν να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα στις εκάστοτε χώρες υποδοχής. Αυτή η «παράλειψη» δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μειωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να πιεστούν ακόμα πιο χαμηλά οι μισθοί τους.

Απομένει πλέον η επικύρωση της οδηγίας από το ελληνικό κοινοβούλιο για να ισχύσει και στην χώρα μας κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007.

Ο Μπόλκενσταϊν είναι εδώ...

Μπρρρρρ!

4 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

Πως το λέγανε κάποτε, ετεροδικία νομίζω;

(Αθάνατη Βασιλειάδου στο η θεία από το Σικάγο..)

Filotas είπε...

Κάπως έτσι Κατερίνα μου!:)

Juanita La Quejica είπε...

Για να καταλάβω... ας πούμε ότι κάποιος Έλληνας έχει πάρει διδακτορικό στην Ψυχολογία στην Αγγλία και εκεί μπορεί να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εδώ όχι, σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους, γιατί ... ας πούμε ότι έχει πάρει το πρώτο πτυχίο στο Deree. Θα μπορεί να βγάλει την άδεια στην Αγγλία και να έρθει στην Ελλάδα να δουλέψει σαν Ψυχολόγος; Χωρίς να είναι υποχρεωμένος να γραφτεί στο σχετικό Σύλλογο της ελληνικής πόλης όπου θα ασκήσει το λειτούργημα;

Filotas είπε...

Why not juanita? Αν και από την οδηγία εξαιρούνται υπηρεσίες των τομέων υγείας, παιδεία κλπ.!
Καλημέρες!

Πάνερμος...