Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2006

Παιδεία για (κ)όλους, δεξιούς κι …επιδέξιους!


Η συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία έδειξε ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμφωνούν για την τροποποίηση του άρθρου 16 του συντάγματος, που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. βέβαια υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την θέση που επέβαλλε ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, αλλά η ουσία είναι ότι το κίνημα συναινεί στην μερική ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Το κύριο επιχείρημα των «εταίρων του δικομματισμού» είναι η «αιμορραγία» της εθνικής οικονομίας από την εξαγωγή κάθε χρόνο δεκάδων χιλιάδων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό. Ένα καθαρά οικονομικό κριτήριο για την ανώτατη εκπαίδευση που δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση την βελτίωση του επιπέδου των σπουδών στα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην χώρα μας. Η οποία υποτίθεται ότι είναι ο κύριος λόγος που πρέπει να μπουν οι ιδιώτες σε έναν ακόμα ευαίσθητο τομέα των υπηρεσιών που οφείλει το κράτος να παρέχει δωρεάν στους πολίτες.

Αν πάρουμε το παράδειγμα του χώρου της υγείας, ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει καλύτερες συνθήκες νοσηλείας σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές. Οι ίδιοι δηλαδή που μπορούν και στην παιδεία να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας για να μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια, έτσι όπως είναι το σύστημα. Αυτοί που πρέπει να έχουν πολλές επιλογές θα έχουν, ενώ οι άλλοι έχουν μόνο μία.

12 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

Για ..επιδέξιου! Θεϊκό! (ή μήπως επιδειξίες; )

Καλημέρα φίλε μου, γεννηθήκαμε να πληρώνουμε τους επιδέξιους μου φαίνεται...

Filotas είπε...

Δεν γεννηθήκαμε ρε Κατερίνα γι' αυτό. Κάτι πρέπει να γίνει να πληρώνουμε ο καθένας τον λογαριασμό του σε αυτή την χώρα. Φτάνει πια το ρεφενέ με τους λιγούρηδες!

maria_pin είπε...

Ετσι είναι με τις ιδιωτικοποιήσεις! Αυτοί που έτσι και αλλιώς έχουν επιλογές, αποχτούν περισσότερες, και αυτοί που δεν έχουν και πολλές επιλογές, χάνουν και αυτές που έχουν!!

Καλή βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα της παιδείας δεν είναι τόσο απλό και μονοδιάστατο. Το επίπεδο πολλών ανωτάτων ιδρυμάτων μας είναι επιεικώς χαμηλό, οι καθηγητές αλωνίζουν ή βαριούνται που ζουν κι οι επιτήδειαι πάλι τα οικονομάνε (επιδόματα, δήθεν έρευνες κ.λπ.). Οι παρατάξεις μοιράζουν στους οπαδούς τους τα θέματα των ασκήσεων και των εξετάσεων, που είναι συχνά τα ίδια σε κάθε περίοδο, για να λειτουργεί μια χαρά η βιομηχανία κατασκευής πτυχιούχων. Εξωτερικά γραφεία αναλαμβάνουν τις φοιτητικές καθημερινές και πτυχιακές εργασίες ... Τί να πρωτοπεί κανείς !!
Η δωρεάν παιδεία υψηλής ποιότητας είναι αυτονόητο αγαθό που οφείλει το κράτος να παρέχει στους πολίτες, ανεξάρτητα από ηλικία. Δεν θέλω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τους ίδιους λόγους με σας, όμως δεν είμαι και σίγουρη ότι η λειτουργία τους θα είναι τόσο βλαβερή όσο ακούγεται ... Ίσως κάποιοι καρεκλοκένταυροι ξεβολευτούν από την μακαρία νάρκη τους.

ci είπε...

Να αγοράσω : φασολάκια, κρασί, μία μερίδα BSc ..
Εις πείσμα όλων, καλή μας εβδομάδα:)

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, που έχει πάει η περίφημη "συμμετοχική Δημοκρατία" στο ΠΑΣΟΚ; Μήπως περίπατο;
Ο αρχηγός αποφασίζει και όλοι υποχρεούνται να ακολουθήσουν, δημοκρατικά και συμμετοχικά, αλλιώς όξω ρε!

Filotas είπε...

Μαρία οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια!
Πηνελόπη πολλά τα κακά στην ανώτατη παιδεία μας. Με αυτό το "ίσως" έκλεισαν τα Πλαστικά Καβάλας και η Σόφτεξ, δυστυχώς...
citronella μου τι είναι το BSc?!...
Ηφαιστίων τι θα πει περίπατος? Για τζόκινγκ μάλλον!:)))
Καλή εβδομάδα σε όλους και όλες...

o kairos είπε...

Εδω δεν εχουμε ιχνος παιδειας.Αν θα ειναι ιδιωτικη ή δημοσια μας μαρανε.Παπαριες των κομματων για χαχολους.Μην τσιμπας.

Juanita La Quejica είπε...

Επίσης, επίσης, μακάρι να είναι καλή!

Filotas είπε...

Καιρός, δίκιο έχεις πάλι!
Επίσης juanita!:)

0comments είπε...

Ας τ' ανοίξουν επιτέλους!!

Filotas είπε...

Ποιο ρε?!
Καληνύχτες!!!

Πάνερμος...