Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005

Όταν περισσεύει η σύνταξη...

Ο μπαρμπά – Γιάννης πίνει τον καφέ του κάθε πρωί στο μικρό μπαλκονάκι του, χαζεύοντας τα κτίρια και σηκώνοντας το βλέμμα προς το κομμάτι του ουρανού που δραπετεύει από το μπετόν, όταν θυμάται την αγαπημένη του κυρά – Σοφία που …έφυγε πριν είκοσι μέρες. 72 Μαΐων ο γέροντας, ξετυλίγει κάθε πρωί το κουβάρι των αναμνήσεων και έπειτα βγαίνει στο δρόμο, πάει να ανάψει το καντηλάκι της στα μνήματα, κάθεται ώρες εκεί, να περάσει μια βόλτα από τον κήπο, να δει λίγο τον κόσμο να πηγαινοέρχεται, τις μανάδες με τα μωρά τους, τα παιδιά που σχολνάνε από το σχολείο. Τα εγγόνια του, ο Γιάννης και η Σαμπίνε, πηγαίνουν στο Λύκειο, εκεί στο Ανόβερο που βρήκε την ευκαιρία για να ζήσει ο μονάκριβος του γιος, ο Στέφανος. Από το καλοκαίρι έχει να τα δει, ο Στέφανος ήρθε μόνος για την κηδεία της μητέρας του, μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα.

- Η μαμά θα είναι μέσα μας πατέρα, του είπε, δεν θα μείνει μονάχη. Έλα να είμαστε μαζί, μην παιδεύεσαι εδώ με τα ενοίκια και σύνταξη 480 Ευρώ. – Δεν έχω ανάγκη αγόρι μου, του είπε, μονάχος είμαι, ένα πιάτο φαΐ θα το έχω κάθε μέρα, τσιγάρα φάρμακα δεν χρειάζομαι, είναι και η κυρά Λένα η γειτόνισσα που με βοηθάει. - Πατέρα, δεν μπορώ να σ΄ αφήσω μονάχο, είπε ο Στέφανος. - Πριν να περάσουν τα σαράντα δεν την αφήνω τη μητέρα σου, θα μείνω ότι κι αν πεις, το καλοκαίρι που θα έρθετε το συζητάμε πάλι, απάντησε, απότομα κάπως, ο μπαρμπα – Γιάννης.

Κάθε μεσημέρι ο Στέφανος παίρνει τηλέφωνο να μάθει τα νέα του. Τα απογεύματα κάνει την βόλτα του ξανά στην πλατεία, κάθεται στα παγκάκια, πιάνει κουβέντα με τους άλλους γέροντες, για τα κόμματα και τις ομάδες, για φάρμακα και συντάξεις, για τα κατορθώματα και τις καταστροφές της ζωής τους. Το σούρουπο μαζεύεται πάλι στο σπίτι, βάζει το ράδιο να παίζει κανένα καλό παλιό τραγούδι και πιάνει να διαβάζει τα αγαπημένα τους βιβλία ξανά. Το τελευταίο βιβλίο που αγόρασε , ήτανε πρόπερσι, λίγο πριν αρρωστήσει η κυρά του. Μετά τα περισσότερα λεφτά πήγαιναν στα φάρμακα της. Τώρα που μπορεί να περισσέψει κάτι για ένα καινούργιο βιβλίο, έφυγε η Σοφία…

Στον δρόμο πάντα έχει ένα βιβλίο στο χέρι, πάει της διαβάζει κάθε μέρα…

15 σχόλια:

nonplayer είπε...

Τι θέλω και σε διαβάζω, μου λές;...

ci είπε...

Ήταν που ήταν η μέρα..
Hola Angelito!

sitting on the dock of the bay

Filotas είπε...

Αχ ρε παιδιά, παλιό ήταν το κείμενο και η αλήθεια είναι ότι την περίοδο που το έγραψα πριν από δυόμιση περίπου χρόνια, ήμουν πολύ χάλια! Να με συμπαθάτε για την στενάχωρη έναρξη της σεμάνας! Αν βοηθάει ο κυρ Γιάννης είναι φανταστικό πρόσωπο!...Hola a todos y todas!...

Juanita La Quejica είπε...

Μωρέ, ευτυχώς που πήγαν καλά οι εξετάσεις μου, αλλιώς... ουφ, φτηνά τη γλύτωσα!

Ήδη είχα αρχίσει να φαντάζομαι τον άνδρα μου να μου φέρνει το cdplayer με τον Dieguito στα θυμαράκια!

Filotas είπε...

Τα βαρέθηκες τα βιβλία με το ΕΑΠ ε?!

Juanita La Quejica είπε...

Άλλο τα βιβλία και άλλο τα θυμαράκια! Εκεί ζουμπούλια και ... γυφτοτράγουδα, όλα κι όλα!

ci είπε...

Angelito : δεν πειράζει, ο βρεγμένος τη βροχή δεν φοβάται. Άλλη φορά βάζε και σήμα το bic να είμαστε προετοιμασμένοι:Ρ
(Ψιλοάσχετο : μήπως κατά λάθος σου βρίσκεται η λίστα από το σημερινό 4-6??)

Juanita : "τα CD του Dieguito στα θυμαράκια" - πάω να κρυφτώ πριν το δεις:D

Juanita La Quejica είπε...

Τί να δω; Να ανησυχώ; Μην ξεχάσεις τα ζουμπούλια ρεεεεεε!!!!!!!

Πάντως, για να γυρίσουμε στον κυρ Γιάννη, μιας και δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο και έχει περάσει και τόσος καιρός, ξέρετε πού θα τον βρίσκαμε σήμερα; Με το βιβλίο που πήγαινε να διαβάσει στο μνήμα της συγχωρεμένης, να κάνει αέρα στην πλούσια τα κάλλη ΟυκρανοΓεωργιανοΠολωνέζα συνοδό που του έχει προσλάβει ο Στέφανος για να τον φροντίζει, αλλά εκείνος αποφάσισε να την παντρευτεί για να την αποκαταστήσει.

Νιογάμπρι Angelito o κυρ Γιάννης, σε Luna de Miel, πίστεψέ με! Το βλέπουμε όλοι -φαντάζομαι- συνέχεια γύρω μας.

Filotas είπε...

Amistad η λίστα αύριο στο μπλογκ μου!
Juanita den έχεις κι άδικο! Τις προάλλες είδα μια πενηντάρα κυρία από την Βουλγαρία να δημοσιέυει αγγελία γάμου με έναν 75χρονο από τη Δράμα τον οποίο φρόντιζε τα τελευταία χρόνια! Γάμο τν οποίο όμως δεν ήθελε ο ...Στέφανος!
Ο κυρ Γιάννης πάντως δεν είναι τοιούτος, να παντρευτεί ξανά!...

ci είπε...

gracias angelito:)))
[Δηλαδή ούτε τα παιδάκια-gastarbeiter είναι υπαρκτά πρόσωπα ε??Ουφ!!!!]

nonplayer είπε...

Μπορεί να είναι φανταστικό πρόσωπο, αλλά πόσα υπαρκτά πρόσωπα συμβολίζει άραγε;

Σορυ, αλλά είμαι χάλια anyway...

0comments είπε...

Σκατομέρα η σημερινή πράγματι.

Filotas είπε...

Άντε "γαμηθείτε" όλοι με τις κακοκεφιές σας! Ε?!!!Κάλημέρες πάντα...

ci είπε...

LΟΟOL Καλημέρες!!!!

nonplayer είπε...

Σωστός...

Πάνερμος...