Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005

Το "πνεύμα" της παρέλασης

Οι παρελάσεις, δεν το κρύβω, μου θυμίζουν μερικές από τις πιο έντονες στιγμές των μαθητικών μου χρόνων. Θες γιατί η παρέλαση ήταν «γεγονός» στη ζωή του σχολείου και της πόλης, θες γιατί εκείνα τα χρόνια έχουν καταχωρηθεί στο πιο όμορφο δωμάτιο της μνήμης. Από την αγωνία στο δημοτικό να πάρεις το σωστό βήμα μην τυχόν και αρχίσει να γκαρίζει επιτιμητικά μπροστά σου ο εντεταλμένος για την παρέλαση δάσκαλος – τι ξεφτίλα έτρωγαν οι συμμαθητές που δεν είχαν ταλέντο στον συγχρονισμένο βηματισμό;! – μέχρι την προσπάθεια να κρυφτούμε για να μην κάνουμε παρέλαση στο γυμνάσιο και στο λύκειο.

Αλλά ως ενήλικας δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ ποιου είδους σκοπιμότητες εξυπηρετούν σήμερα. Ποια εθνική ανάγκη υπαγορεύει να μαθαίνουν τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να περπατάν σαν στρατιώτες, πέραν από το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα παιδιά στο μέλλον θα εξασφαλιστούν επαγγελματικά στις ολοένα και πιο επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις;

Ποια τιμή περιποιεί στους Έλληνες που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας και έχασαν τη ζωή και τα νιάτα τους για αυτήν, να παρελαύνουν ντυμένα με στολές, ως στρατιωτάκια τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους; Η μήπως δηλώνει η συμμετοχή στην παρέλαση την αυταπάρνηση όσων συμμετέχουν, όταν θα κληθούν – ω μη γένοιτο;!- να υπερασπιστούν την πατρίδα;!

Τα ελληνόπουλα μαθαίνουν – υποχρεωτικά ούτως η άλλως – την στρατιωτική ζωή στον στρατό. Θα προτιμούσα αντί για παρέλαση, να αναζητηθούν άλλοι τρόποι εορτασμού της εθνικής επετείου, το μήνυμα της οποίας παραμένει ολοζώντανο αλλά εγκλωβισμένο σε αυτές τις παγιωμένες εκδηλώσεις. Αν η πολιτεία διστάζει, οι γονείς μπορούμε να δώσουμε άλλο «πνεύμα» στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου…

9 σχόλια:

0comments είπε...

Πέρα απ' το γεγονός ότι η Ελλάδα κάθε Οκτώβρη πρέπει να θυμάται ως ήρωα τον δικτάτορα μεταξά. Πρέπει τα Ελληνόπουλα να μαθαίνουν από μικρά την πειθαρχία, την υποταγή και τον σωστό βηματισμό που άυριο θα πρέπει να έχουν στη ζωή τους. Μη μας βγουν τίποτα .... και ψαχνόμαστε.

vasvoe είπε...

Εγώ δεν πήγα ποτές μου σε παρέλαση πάντως!

Marina είπε...

Τα περισσότερα παιδιά που ξέρω τρελλαίνονται να συμμετέχουν σε παρελάσεις γιατί αυτό σημαίνει κοπάνα απο τα μαθήματα..
Ετσι είναι τα πράγματα..αδιάφορο τους είναι το γεγονός της 28ης Οκτωβρίου..
Ούτε εγώ πήγαινα σε παρελάσεις, δεν μου άρεσε να κρατώ βήμα στρατιωτικό και να χαιρετάω..

Juanita La Quejica είπε...

Λοιπόν, εμένα θα μου άρεσε να μην καταργηθεί η παρέλαση μόνο κάτω από μία προϋπόθεση: να παρελαύνουν οι άνδρες με μαγιό. Αφού τα κοριτσάκια εμφανίζονται με φούστες-ζώνες, θέλω σετάκι και τα αγοράκια.

Διαφορετικά, να καταργηθεί πάραυτα ο θεσμός, με τον οποίο πάντα υπήρξα ιδεολογικά αντίθετη και τον σαμπόταρα χρησιμοποιώντας την δικαιολογία σοβαρού προβλήματος στο πόδι, που κράτησε 2 χρόνια (όσα και τα χρόνια που μου ζητήθηκε να παρελάσω).

ci είπε...

Είμαστε όλοι Σημαιοφόροι!
(ήρθα να σηκώσω τη σημαία και το επίπεδο:ΡΡΡΡ)

Juanita La Quejica είπε...

Λεμονιά, άντε ... παρέλασε βρε!

Filotas είπε...

Τα παιδιά και τα μάτια μας, amigos y amigas!...

nonplayer είπε...

Juanita έλεος! Μιλάμε για μαθητές! Κατά τα άλλα μαζί σου για τα σετάκια!

Filotas είπε...

# Amig0 comments, συμφωνώ και επαυξάνω.
# Vas μου προκαλέι έκπληξη το ότι δεν έχεις πάει ποτέ!
# Μαρίνα νομίζω ότι τα παιδιά θα ήταν το ίδιο χαρούμενα, αν έχαναν το μάθημα π.χ.για να "ζωγραφίσουν" το ΟΧΙ.
# Γεια σου Juanita με τις ρηξικέλευθες προτάσεις σου!!!:))
# Snowstad μπορούμε να διάλεξουμε σημαία ή επίπεδό?!
# Πάνο καλώς όρισες στο Kάγιε Ντράμα!
# Maiandros, ήξερα την άποψη σου για τα σετάκια!:Ρ

Πάνερμος...