Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005

Πατρίδες των ανθρώπων!...


Ήθελε να γράψει πολλά η μέρα της επετείου, καθώς τα σύννεφα πύκνωναν στα δυτικά της πόλης, στο Μενοίκιο και στις νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης. Οι γαλανόλευκες κυμάτιζαν ακόμα στα μπαλκόνια, τα παρατράγουδα στις παρελάσεις δεν τις άγγιζαν. Άλλωστε αυτό είναι το πλεονέκτημα των σημαιών έναντι της ιστορίας, όλοι κοιτούν τα όμορφα χρώματα τους, τιμούν τις ένδοξες στιγμές που γράφτηκαν για αυτές, λησμονώντας ταυτόχρονα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα τους. Όποια σημαία, γίνεται κουρέλι στα χέρια ενός φασίστα. Γιατί οι άνθρωποι που «πολεμούν» για τη σημαία της δίνουν την αξία τους, το μεγαλείο τους ή την βαρβαρότητα και τον πρωτογονισμό τους, οι άνθρωποι της δίνουν περιεχόμενο. Γιατί υπάρχουν σημαίες, που στα μάτια όλων ακόμα και σήμερα, συμβολίζουν τον αγώνα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση και άλλες που είναι σύμβολα καταπίεσης. Οι σημαίες ως σύμβολα, δεν απέκτησαν το ειδικό τους βάρος, μια φορά στην ιστορία και από τότε έχουν δια παντός αποκτήσει έναν θετικό χαρακτηρισμό στην Ιστορία. Οι πράξεις των ανθρώπων που σηκώνουν κάθε σημαία, της δίνουν διαρκώς μέσα στην ιστορία το ειδικό της βάρος, την αποδοχή από τους «ξένους», την ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ιστορία. Η σημαία δεν μπορεί να εξυψώσει κανέναν, όπως και κανείς δεν μπορεί να μειωθεί λόγω της σημαίας της χώρας του. Η ελληνική σημαία συμβολίζει τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία, τους αγώνες για μια πατρίδα για όλους όσους ζουν σε αυτήν. Με δικαιοσύνη, ελευθερία και αξιοπρέπεια για όλους χτίζονται οι πατρίδες.

Χωρίς αυτές τις αξίες η πατρίδα μπορεί ως επιδίωξη να είναι μέρος της ιστορίας ενός έθνους, αλλά όχι ζώσα πραγματικότητα…

7 σχόλια:

ci είπε...

Δεν κάνω σχόλια ρε!!:Ρ
Να 'σαι καλά!! (Ειδικά μετά τα γνωστά ασυνάρτητα παραληρήματα που ακούμε τέτοιες μέρες..)

Juanita La Quejica είπε...

Πειράζει που όταν πήραμε το Πανευρωπαϊκό, κυκλοφορούσα στο αυτοκίνητο με μία μίνι Κουβανέζικη σημαία;
Δεν ξέρω... πολύς λόγος για τα σύμβολα, για τις εθνικές επετείους, για τις παρελάσεις κλπ και εμένα μου βγαίνει ένα αντιδραστικό πνεύμα.
Γιατί ξαφνικά τόσος προβληματισμός;
Μια μικρή χώρα κάποτε σήκωσε το ανάστημά της και αντιστάθηκε. Αυτό είναι για μένα η 28η Οκτωβρίου. Μπράβο και ευχαριστώ στους προγόνους μας!
Πάμε γι άλλα.

0comments είπε...

Εμένα με άρεσε πάλι το τραγουδάκι "... με σημαία μου μια φούστα ..."

τσέλιγκας είπε...

@0 Comments: Αναφέρεσαι φυσικά στην επιτομή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μελοδραματοποιημένης σ'ένα και μόνο τραγούδι για να μη ξεχνάμε όλο το στίχο που λέει κι αν ξυπόλυτη χορεύω blah blah όλα τα γούστα. Έτσι για να μαθαίνουν οι παλιοί και να θυμούνται οι νεότεροι.

nonplayer είπε...

angelito πιστεύω πως σε όλα ανεξαιρέτως τα πράγματα είναι οι άνθρωποι που δίνουν αξία ή ό,τι άλλο. Όχι μόνο στις σημαίες. Και επειδή οι ανθρώπινοι συμβολισμοί είναι δυναμικό σύστημα, νομίζω τελικά πως όντως μπορεί η πατρίδα και ό,τι τη συμβολίζει να είναι ζώσα πραγματικότητα.

Filotas είπε...

Ρε παιδιά που τα παίζουν αυτά τα κομμάτια? Ανεβάστε τα πουθενά να τα καταβάσουμε κι εμείς οι ανύποπτοι "πατριώτες"!...

Juanita La Quejica είπε...

Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον σχόλιο-κείμενο διάβασα στο blog του Χοιροβοσκού, με τίτλο "η Δημαγωγική Πα­τριδοκαπηλεία".

Πάνερμος...