Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2005

Το "πείραμα" της Δρέσδης


Στο τελικό και πλέον κρίσιμο στάδιο βρίσκονται πλέον στην Γερμανία οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψηφίων εταίρων του «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού», που κυοφορείται μετά από τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών οι οποίες δεν έδωσαν πλειοψηφία στα κόμματα της κεντροδεξιάς, όπως φαινόταν το πριν από τις εκλογές χρονικό διάστημα.

Η ενδεχόμενη σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – τα κόμματα που είτε αυτόνομα, είτε με συμπράξεις κυβερνούν μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου – δημιουργεί τις συνθήκες για να δοκιμαστούν ως εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις, τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Γερμανίας.

Το μοναδικό από αυτά τα κόμματα που έχει αποκλειστεί από τον μεγάλο συνασπισμό, είναι το νέο Κόμμα της Αριστεράς που έλαβε στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση 8,7%. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) - οι πιο πιθανοί εκλογικοί εταίροι του CDU – έλαβαν 9,8% και οι Πράσινοι του Γιόσκα Φίσερ – πρώην κυβερνητικοί εταίροι του SPD – πήραν 8,1%.

Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Γερμανία, δημιουργούν τις συνθήκες ενός πολιτικού πειράματος στην χώρα – ατμομηχανή της Ε.Ε. Η ενδεχόμενη σύμπραξη των δύο μεγάλων κομμάτων του «δικομματισμού» θα αφήσει ένα ευρύτατο πεδίο δράσης στο νέο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο υπό αυτές τις συνθήκες θα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε αξιόπιστη λύση για την διακυβέρνηση της χώρας. Ουσιαστικά για την ανάδειξη μιας άλλης προοπτικής για την γερμανική κοινωνία.

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα δύο κόμματα CDU και SPD θα προέρχονται από κοινή κυβερνητική θητεία. Δεν θα έχουν δηλαδή το «άλλοθι» κάθε αντιπολίτευσης σε ισχυρό δικομματικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο, περίπτωση Γερμανίας, υπάρχουν μόνο μικρά κόμματα δορυφόροι των δύο μεγάλων, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Το αδιέξοδο που επήλθε μετά τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης δύο κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών κομμάτων, δίνει την ιστορική ευκαιρία στην γερμανική Αριστερά να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Η Αριστερά μπορεί και το οφείλει στις κοινωνίες να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο και στην Ευρώπη, μετά την Λατινική Αμερική.

3 σχόλια:

ci είπε...

(Πάλι μου έφαγε το σχόλιο! Με την ευκαιρία, να σε συγχαρώ για την επιλογή της φωτογραφίας. Ταιριάζει και με τον σημερινό καιρό..)
Η Δρέσδη λοιπόν καταφέρνει να μας συγκινεί με τον έναν ή άλλο τρόπο.
Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο πως κάτι τέτοιο συμβαίνει ειδικά στη Γερμανία, γι' αυτό και μπορούμε να αισιοδοξούμε για την εξέλιξη και το εφικτό της υπόθεσης. Άλλωστε αυτή ακριβώς η κοινωνία έδωσε την ευκαιρία στην Αριστερά!

Juanita La Quejica είπε...

Μμμμ... αριστερά και Λατινική Αμερική... μεγάλη συζήτηση.

Ήδη τα βασικά στελέχη του Λούλα τον αφήνουν μόνο στο δρόμο, κατηγορώντας τον για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Είναι να μην βάλεις το χέρι στο γλυκό γαμώτο!

Filotas είπε...

# juanita
Δυστυχώς ο Λούλα και αρκετοί συνεργάτες του διάψευσαν τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για μια αλλαγή στην πιο πλούσια λατινοαμερικανική χώρα! Υπάρχουν όμως και το παρλαδειγμα της Βενεζουέλας, όπως και τα κοινωνικά κινήματα των ιθαγενών και των εργατών που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες και διεκδικούν αλλαγές...
# amistad
Το κυριότερο είναι να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα. Σε μια εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν είτε απολύσεις, είτε "πορτογαλοποίηση" των μισθών και των υπερωριών για να συνεχίσουν να παράγουν στη Γερμανία, είναι ανάγκη να υπάρξει όχι μόνο κοινωνικό, αλλά και πολιτικό οδόφραγμα στους επιδρομείς!...

Πάνερμος...