Υπάρχει μια σχολή σκέψης η οποία αναγνωρίζει πολύ εύκολα τον «επαρχιωτισμό» γιατί οι οπαδοί της νομίζουν ότι είναι κοσμοπολίτες. Συνήθως πρόκειται για φοιτητές ή πτυχιούχους που θα ήθελαν μια μέρα να γίνουν Μπιλ Γκέιτς, αλλά μέχρι να καταλάβουν ότι δεν θα γίνουν επιδίδονται σε δριμεία κριτική όλων των «επαρχιωτισμών» που συναντούν.
Παράδειγμα, το να διεκδικεί η Δράμα πανεπιστήμιο, φαντάζει στα μάτια τους σαν μια καθαρά εμπορικού χαρακτήρα διεκδίκηση (ενοίκια , σουβλάκια και μπύρες). Είναι βέβαιοι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει Πανεπιστήμιο εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Εκεί βλέπετε δεν υπάρχουν ενοίκια, σουβλάκια και μπύρες! Ενώ εδώ στην επαρχία, ο φοιτητής είναι απλά τα φράγκα που αφήνει.
Κι ο δραμινός φοιτητής που αφήνει τα φράγκα του σε άλλες πόλεις είναι αναγκαίο κακό. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι Δραμινοί δεν μπορούν να διεκδικούν πανεπιστημιακές σχολές γιατί οι φοιτητές είναι μόνο ενοίκια και σουβλάκια στα μάτια τους, ενώ αλλού τους βλέπουν ως το μέλλον της χώρας.
Οι φοιτητές δεν προσφέρουν τίποτα άλλο στην ζωή μιας πόλης γιατί οι κοσμοπολίτες επαρχιώτες δεν μπορούν να το δουν. Έτσι θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη προσφορά τους. Επειδή οι ίδιοι είναι μόνο πελάτες, ως τέτοιοι αντιμετωπίζουν καθετί που τους απασχολεί.
Δεν τους απασχολεί η ουσία ενός αιτήματος, αλλά η κομψότητα με την οποία διατυπώνεται ή η ακρίβεια στις λεπτομέρειες. Συνήθως είναι αλλεργικοί στις απεργίες και τις δυναμικές διεκδικήσεις. «Κοσμοπολίτες» που μισούν τον επαρχιωτισμό γιατί ποτέ δεν θα καταφέρουν να τον αποβάλλουν σε όποιο μέρος της γης κι αν ζήσουν…