Δευτέρα 31 Ιουλίου 2006

Κοσμοπελάτες…


Υπάρχει μια σχολή σκέψης η οποία αναγνωρίζει πολύ εύκολα τον «επαρχιωτισμό» γιατί οι οπαδοί της νομίζουν ότι είναι κοσμοπολίτες. Συνήθως πρόκειται για φοιτητές ή πτυχιούχους που θα ήθελαν μια μέρα να γίνουν Μπιλ Γκέιτς, αλλά μέχρι να καταλάβουν ότι δεν θα γίνουν επιδίδονται σε δριμεία κριτική όλων των «επαρχιωτισμών» που συναντούν.

Παράδειγμα, το να διεκδικεί η Δράμα πανεπιστήμιο, φαντάζει στα μάτια τους σαν μια καθαρά εμπορικού χαρακτήρα διεκδίκηση (ενοίκια , σουβλάκια και μπύρες). Είναι βέβαιοι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει Πανεπιστήμιο εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Εκεί βλέπετε δεν υπάρχουν ενοίκια, σουβλάκια και μπύρες! Ενώ εδώ στην επαρχία, ο φοιτητής είναι απλά τα φράγκα που αφήνει.

Κι ο δραμινός φοιτητής που αφήνει τα φράγκα του σε άλλες πόλεις είναι αναγκαίο κακό. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι Δραμινοί δεν μπορούν να διεκδικούν πανεπιστημιακές σχολές γιατί οι φοιτητές είναι μόνο ενοίκια και σουβλάκια στα μάτια τους, ενώ αλλού τους βλέπουν ως το μέλλον της χώρας.

Οι φοιτητές δεν προσφέρουν τίποτα άλλο στην ζωή μιας πόλης γιατί οι κοσμοπολίτες επαρχιώτες δεν μπορούν να το δουν. Έτσι θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη προσφορά τους. Επειδή οι ίδιοι είναι μόνο πελάτες, ως τέτοιοι αντιμετωπίζουν καθετί που τους απασχολεί.

Δεν τους απασχολεί η ουσία ενός αιτήματος, αλλά η κομψότητα με την οποία διατυπώνεται ή η ακρίβεια στις λεπτομέρειες. Συνήθως είναι αλλεργικοί στις απεργίες και τις δυναμικές διεκδικήσεις. «Κοσμοπολίτες» που μισούν τον επαρχιωτισμό γιατί ποτέ δεν θα καταφέρουν να τον αποβάλλουν σε όποιο μέρος της γης κι αν ζήσουν…

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για βρες μου εναν σοβαρό καθηγητή που θα πάει στη Δραμα να διδάξει.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πάνω απο 3-4 πανεπιστήμια. Τελος.

0comments είπε...

Αυτό που συμβάινει παγκόσμια και γιατί όχι και στην Ελλάδα είναι "Όταν υπάρχει "Θέμα" για μια σχολή, να δημιουργούνται ανάλογες υποδομές Πανεπιστημιακού επιπέδου" π.χ Δασολογία στη Δράμα παράλληλα με τα ΤΕΙ Δασοπονίας.

Κι όσο θεωρείται δόκιμο κάτι τέτοιο, τόσο άτοπο για άπειρους λόγους θεωρείται το αίτημα για σχολή Κιν/φου

Το θέμα όμως της αποκέντρωσης της εκπαίδευσης είναι μια ποοοολύ μεγάλη και έντονα πολιτική ιστορία.

ΔΡΑΜΑ ΟΛΕ!

0 com Από Χαλκιδική

artfarted είπε...

Έχοντας σπουδάσει στην Αμερική και με τα εκεί παραδείγματα στο μυαλό μου, δεν βλέπω ΚΑΝΕΝΑ λόγο να ΜΗΝ έχει η Δράμα, αν όχι πανεπιστήμιο, πάντως μία σχολή που να διακρίνεται και να αναγνωρίζεται στο αντικείμενό της. Στη δημοσίευσή σου, Angelito, αναφέρεσαι αποκλειστικά στην επίδραση των πανεπιστημίων στις τοπικές οικονομίες, για να θίξεις τις καθεστηκυίες αρχές. Αυτό όμως δίνει λάθος εντυπώσεις. Σκοπός της ανώτατης παιδείας είναι η προαγωγή των επιστημών και ΟΧΙ η αύξηση της κατανάλωσης στις τοπικές κοινωνίες. Αν ένα πανεπιστήμιο διακρίνεται για την έρευνα και την παραγωγικότητά του, αυτά από μόνα τους επαρκούν για να ελκύσουν την καθηγητική αφρόκρεμα αλλά και τη φοιτητική. Μόνο που τώρα πια δεν μιλάμε για Ελληνικά πανεπιστήμια...

Filotas είπε...

# Manthito άλλο επαρχιώτης στα Λευκόγεια και άλλο επαρχιώτης στη Ομόνοια ή ακόμα χειρότερα στο Σικάγο!...
# Αγαπητέ peeping Tom! Με την δική σου λογική επειδή οι μεγαλογιατροί δεν φεύγουν εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να κλείσουμε τα νοσοκομεία στα νησιά και στην επαρχία! Ο συγκεντρωτισμός - και - στην ανώτατη παιδεία είναι μαζί με το ζήτημα του επιπέδου της παρεχόμενης γνώσης μέσα σε αυτά, τα κυριότερα ζητήματα! Δεν είμαι γνώστης αλλά θαρρώ ότι το Χάρβαρντ δεν είναι στο Μανχάταν όυτε η Οξφόρδη στο Σίτι του Λονδίνου. Ο συγκεντρωτισμός - και - στην παιδεία είναι δείγμα, ασφαλέστατο, υπανάπτυκτων ή εξαρτημένων χωρών...
# Αμιγκ0, το είδος των αιτημάτων σχετίζεται με την πελατειακή σχέση που έχουν οι φορείς της τοπικής εξουσίας, με τα κόμματα στην Αθήνα. η κινηματογραφικής σχολή είναι ένα καπρίτσιο που γεννήθηκε από την θεσμοποίηση του φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους της Δράμας. Για το οποίο όμως και παρά την συμβολή του Υπυργείου Πολιτισμού ο Δήμος Δράμας ματώνει για να το πραγματοποιήσει κάθε χρόνο. Όταν η ίδρυση πανεπιστημιάκων σχολών εντάσσεται σε κομματικά ρουσφετολογικό πλαίσιο κι όταν ακόμα συνοδεύεται από την υπανάπτυξη ενός ακριτικού νομού, τότε το τι σχολή διεκδικεί ο καθένας είναι μια ιστόρία χαρμολύπης! Δυστύχώς...
Artfarted δεν προτάσσω την οικονομική συνεισφορά των πανεπιστημίων στις τοπικές κοινωνίες, απέναντι σε αυτή καθέ αυτή την εκπαιδευτική διάσταση τους που είναι υπαράνω όλων. Ίσως η γνώση μου πάνω στο θέμα του εκπαιδευτικού και οικονομικού ελλείματος της Δράμας, με κάνει να παραλέιπω πράγματα που τα θεωρώ δεδομένα. Αν ήταν να θέλουμε μόνο την οικονομική ανάσα για το νομό μας θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να έρθει ένα στρατόπεδο στα μέρη μας με δυο τρεις χιλιάδες φαντάρους. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πρώτα σωστό σαν ίδρυμα που προάγει τις επιστήμες και μετά όλα τα άλλα. Στην Ελλάδα όμως που οι "σοβαροί" πανεπιστημιακοί μένουν στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη ποιο "διακεκριμένο" πανεπιστήμιο έχουμε? Παρόλα αυτά όμως, τα υπάρχοντα πανεπιστήμια παρά το μέτριο αποτέλεσμα είναι σταθερές οικονομικές μονάδες στην ζώη των τοπικών κοινωνιών. Για παράδειγμα σου αναφέρω ότι η Δράμα έχει 500 σπουδαστές, η Καβάλα 6.000 χιλιάδες και η Κομοτηνή περίπου 10.000. Το ΤΕΙ της Δράμας δεν είναι ούτε πιο ξακουσμένο όυτε πιο απαξιωμένο από αυτό της Καβάλας, η διαφορά είναι στην οικονομική διάσταση που έχουν οι μονάδες αυτές στις οικονομίες των νομών.
Εν κατακλείδι ως άνθρωπος που ζω στην Δράμα χωρίς γνώση του χώρου, δεν μπορώ να προτείνω λύσεις για την ανώτατη παιδεία. Μπορώ να ταχθώ υπέρ κάποιων λύσεων όπως π.χ. το σταδιακό άνοιγμα των Πανεπιστημίων στη κοινωνία με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ,με προυπόθεση την ταυτόχρονη άνοδο του επιπέδου του παρεχόμενου επιστημονικού έργου.
Είναι μια μεγάλη συζήτηση η οποία στα σημερινό ποστ εστιάστηκε στο πως κάποιοι "κοσμοπελάτες" λοιδορούν τα αιτήματα κάποιων κοινωνικών ομάδων ή χώρων επειδή οι εκπρόσωποι τους είναι ή φαντάζουν γραφικοί!

Filotas είπε...

Προσθέτω το λινκ του άρθρου που μου έδωσε την αφορμή για το σημερινό πόστ. http://sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/?p=77#comments

Πάνερμος...