Παρασκευή 28 Ιουλίου 2006

Η χελώνα της Ευρώπης τον Χειμώνα…


Το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται στον Λίβανο και στην Γάζα, έχει δικαιολογημένα συγκαλύψει την κατάσταση στην αγορά ενέργειας. Η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, έχει ωθήσει και πάλι προς τα πάνω τις τιμές των καυσίμων. Ο Χειμώνας μπορεί ακόμα να είναι μακριά, αλλά ο αντίκτυπος των αυξήσεων φαίνεται ήδη σε όσους αποφασίζουν να ταξιδέψουν, ενώ δεν αποκλείεται προσεχώς να μετακυλήσει και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Το μεγαλύτερο όμως βάρος από τις αυξήσεις θα πέσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό για την θέρμανση. Σε αυτό τον τομέα η χώρα μας είναι και πάλι ουραγός στις εξελίξεις σε ότι αφορά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που μπορεί να συμβάλλουν στην θέρμανση.

Πέραν του πετρελαίου, στην χώρα μας χρησιμοποιούνται για θέρμανση το ξύλο, το ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσφατα στις πόλεις που υπάρχει δίκτυο το φυσικό αέριο.

Αλλά τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ, ενώ στην Ελλάδα το μόνο που συζητείται για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, είναι η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Νέες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί, οι οποίες προσφέρουν με πολύ χαμηλότερο κόστος και πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο θέρμανση χώρων, κάποιες από αυτές και κλιματισμό!

Τα γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης – κλιματισμού, μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 60% της δαπάνης που δίνει μια οικογένεια για θέρμανση και κλιματισμό, με μια γεώτρηση στην αυλή του σπιτιού. Έχουν επίσης μηδενικές εκπομπές ρύπων καθώς η συμπληρωματική ενέργεια που χρειάζονται είναι ηλεκτρική, ενώ μπορούν να συνδυαστούν και με φωτοβολταϊκά ή υβριδικά στοιχεία για μηδενική επιβάρυνση.

Τα συσσωματώματα βιομάζας – pellet, είναι ρινίσματα ξύλου που στεγνώνουν και συμπιέζονται με ατμό, προσφέροντας ένα καύσιμο με μεγάλη θερμική απόδοση (5 περίπου φορές περισσότερο από τα ξύλα) και με μηδενικές εκπομπές ρύπων λόγω του ότι καίγονται σε συνθήκες τέλειας καύσης.

Ακόμη τα ενεργειακά τζάκια προσφέρουν μια ακόμη επιλογή για την εξοικονόμηση πόρων για θέρμανση.

Το ελληνικό δημόσιο φλερτάρει εδώ και χρόνια με την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο. Βρίσκεται όμως πάντα πολλά βήματα πίσω. Ακόμα και στο νέο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα κίνητρα που δίδονται στους πολίτες για να τις προτιμήσουν είναι μηδενικά, ουσιαστικά μια έκπτωση της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα. Με δεδομένο όμως ότι οι παραπάνω τεχνολογίες είναι νέες και έχουν μεσομακροπρόθεσμες αποσβέσεις, η ανάπτυξη τους στην χώρα μας είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κυρίως σε πειραματικές εφαρμογές ή από πολύ λίγους, ψαγμένους και οικονομικά άνετους πολίτες.

Την ίδια ώρα που σε χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική επιδοτούνται όσοι επενδύουν σε τέτοιου είδους τεχνολογίες για την θέρμανση και τον κλιματισμό.

Κάποιοι σωστά λένε να δοθεί ένα μέρος από τις αυξημένες εισπράξεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα για το επίδομα θέρμανσης στους «ασθενέστερους». Κι ένα άλλο μέρος να δοθεί για την μετάβαση στην καθαρή και φθηνότερη ενέργεια για θέρμανση για όσους το επιθυμούν. Και να ‘στε σίγουρο ότι με τις τιμές του πετρελείου φέτος πολλοί θα ήθελαν να κάνουν ένα τέτοιο «βήμα»…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι πολύυυυυυ μακριά από οποιαδήποτε σκέψη ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων αλλά και εκμετάλλευσης άλλων μορφών ενέργειας.
Πρόπερσι ανακάλυψα στην Εύβοια-και αργότερα και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα-ολοκληρωμένες υποδομές εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας οι οποίες πολύ απλά δεν λειτούργησαν ποτέ.
Αλλά έτσι και αλλιώς δεν φταιεί "κανείς" για αυτό οπότε τζάμπα ανησυχούμε...

Την καλημέρα μου από Θεσσαλονίκη...και για να δείτε τι οικολόγοι είμαστε εμείς οι Σαλλλονικείς αρκεί να διαβάσετε πως αλληλοκατηγορούνται δήμαρχος και υποψήφια δήμαρχος για την...παράνομη αφισοκόλληση εν όψη την δημοτικών εκλογών!! Ανησυχούν για το περιβάλλον βλέπετε...

Filotas είπε...

Αγαπητή Φίφτισα η Θεσσαλονίκη είναι η - και - πιο ερωτικά οικολογική πόλη! Ο ατσαλάκωτος δηλαδή που θέλει να βάλει συντριβάνι με φωτορυθμικά στην Αριστοτέλους κόπτεται για το περιβάλλον! Κατι τι να πούμε για την Σαλονίκη; Μόνο τον ΠΑΟΚ να δεις πως κατάντησε πιάνεται η Ψυχή σου!Αχ!...
Manthito αληθεύει αυτό με τις νύφες?!
Πάντως Mc στην Βαρβάρα μόνο στο μεγάλο καπνομάγαζο πίσω από το ύδραμα θα χωρούσαν. Και θα μαγαρίζονταν έτι περαιτέρω το πιο όμορφο φυσικό μνημείο της Δράμας...
besitos!

Πάνερμος...