Πριν από δύο εβδομάδες ήρθε στην επικαιρότητα – ακολουθώντας ένα ρεπορτάζ του περιοδικού «Ε» της Ελευθεροτυπίας την περασμένη Άνοιξη – το θέμα των Ελλήνων αγνοουμένων κατά την διάρκεια των στρατιωτικών καθεστώτων της δεκαετίας του ’70 στην Αργεντινή και στην Χιλή, μετά από σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Αλέκου Αλαβάνου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αλαβάνος είναι περίπου δεκαπέντε τα ονόματα των ομογενών μας που φέρονται ως αγνοούμενοι κατά την διάρκεια των δικτατορικών καθεστώτων του Βιντέλα 1976-83 στην Αργεντινή και του Πινοσέτ 1973-90 στην Χιλή και η ελληνική πολιτεία ποτέ δεν έχει ενδιαφερθεί για την τύχη τους. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν εκδώσει ακόμα και εντάλματα σύλληψης σε βάρος των υπευθύνων των πραξικοπημάτων.
Απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης τόνισε ότι αδικούνται από την αναφορά Αλαβάνου οι ελληνικές κυβερνήσεις, «αφού δεν υπάρχει καμία έγγραφη καταγγελία όσον αφορά εξαφανίσεις, εκτοπίσεις ή θανάτους Ελλήνων εκεί κατά την περίοδο των δικτατορικών καθεστώτων.» Και κατέληξε ότι «σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουμε στην κατάρτιση ενός αρχείου ονομάτων με τα στοιχεία που έχουμε από ανεπίσημες πηγές».
Στην ερώτηση αναφέρθηκε ονομαστικά η Βικτώρια – θα είναι τριάντα χρονών σήμερα αν ζει - κόρη του Έλληνα αγνοούμενου Πετράκου στην Αργεντινή, η οποία ήταν βρέφος στα χρόνια της Χούντας, και αγνοείται επίσης μέχρι σήμερα. Δεν αποκλείεται να είναι υιοθετημένη από κάποια οικογένεια στρατιωτικών συνεργατών του καθεστώτος. Την Βικτώρια αναζητά η αδελφή της Κλάρα Πετράκου, η οποία εδώ και δέκα χρόνια προσπαθεί με παρεμβάσεις στην ελληνική πρεσβεία να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του Ελληνικού Υπ. Εξ. όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες και να αναζητηθεί η τύχη αυτών των Ελλήνων.
Αποτελεί ντροπή να υπάρχει αδράνεια από την ελληνική πολιτεία την στιγμή που άλλες χώρες, έχουν κινήσει ήδη νομικές διαδικασίες για να μάθουν τι απέγιναν οι πολίτες τους. Δεν θεωρώ σκόπιμο να χαρακτηρίσω τέλος, την άποψη του κ. Κασσίμη ότι το θέμα ανακινείται για λόγους εντυπώσεων! Μια ερώτηση μονάχα.
Αν ήταν το παιδί του αγνοούμενο θα έλεγε το ίδιο ο κ. υφυπουργός;
Σχετικά δημοσιεύματα:Οι Έλληνες θύματα του Βιντέλα - Σπύρος Βέργος
Απόσπασμα της συζήτησης από τα πρακτικά της βουλής
Οι ξεχασμένοι Έλληνες και ένα κράτος παρελάσεων
8 σχόλια:
Μόνο 15; Σιγά μωρέ, και τι έγινε! Στην Κύπρο είναι 1600 τόσοι και δεν κάνει τίποτα η ελληνική κυβέρνηση.
Για τους μακρινούς Έλληνες δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα αγαπητέ Πάν! Ειδικά για αυτούς που εξοντώθηκαν από φιλοαμερικανικές χούντες!...
Και σκέψου ότι για άλλους είναι νούμερα αλλά για όλες αυτές τις οικογένειες...
Καλό απόγευμα Ανχελίτο, έβρεξε επιτέλους και το τέλος του κόσμου αναβάλλεται:Ρ
Ειδικά για εμάς που βιώσαμε την ίδια ουσιαστικά χούντα έπρεπε τέτοια ζητήματα να είναι σε πρώτη θέση. Βέβαια και οι Έλληνες σημασία δε δίνουν για μία τόσο μακρινή χώρα. Πιστεύω ότι αν ήταν κοντά μας θα αντιδρούσαν διαφορετικά, για λόγους προβολής τουλάχιστον.
Ρε παιδιά διαβάζανε οι άνθρωποι!
Δεν ξέρουν. Μη τους κακολογείτε.
Φιλιά και καλό ΣΚ!
Τι να σκεφτώ συν-νιφάδα μου? Με αυτούς που έχουμε μπλέξει...Βρέχει (ψιλό) ακόμα!
Δείμε δεν πιστεύω ότι αν ήταν κοντά θα αντιδρούσαν διαφορετικά. Αν ήταν δεξιοί ή τίποτα διπλωματικοί υπάλληλοι ή κρατικού λειτουργοί, ίσως. Το κράτος μας ξεχνάει επιλεκτικά...
Εμείς να τους κακολογήσουμε? Σκατά στα υπουργεία τους, amig0!
Φιλιάδες και καλά Σ-Κ!
εγω συμφωνω με τον μηδεν κομεντς.
οταν δεν ξερεις δεν φταις.
ε?
Παιδιά συμφωνώ απολύτως με όλους. Με τον 0 σχόλια όμως επαυξάνω. Αδελφέ, έκανες διάνα.
Καλό Σ/Κ.
Δημοσίευση σχολίου