Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Προσθαφαιρέσεις υπολοίπων…

«Χάθηκαν» μέσα στις φλόγες τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες, μάχη για να κρατηθεί στην ζωή δίνει ο συνάδελφος τους που επάνδρωνε μαζί τους το όχημα που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νομό Ρεθύμνου. Η κυβέρνηση εξέφρασε τα συλλυπητήρια της, η αντιπολίτευση επίσης και έκανε κριτική για τις παραλείψεις και την ανοργανωσιά στο θέμα του συντονισμού της δράσης των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης.

Το θέμα των εποχικών δασοπυροσβεστών ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα των διαύλων, μέχρι να σβήσει από τον θόρυβο του επόμενου μεγάλου θέματος, που ως συνήθως στην Ελλάδα είναι η παραπολιτικό ή τραγικό.

Έχουν επισημανθεί πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στο θέμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η μετάθεση της ευθύνης κατάσβεσης τους από την Δασική υπηρεσία στην Πυροσβεστική είναι ένας από τους παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα. Η ερήμωση της υπαίθρου δυσκολεύει τις προσπάθειες καθώς στα βουνά είναι πολλοί λίγοι αυτοί που κυκλοφορούν σήμερα από ότι πριν από μερικές δεκαετίες και οι οποίοι θα μπορούσαν να δείξουν δρόμους ή να βοηθήσουν με όποιον άλλο τρόπο.

Η πολιτική επιλογή να επιλεγεί καθεστώς εποχικότητας για τους δασοπυροσβέστες δημιουργεί τις συνθήκες για την ελλιπή εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Μπορεί να προσληφθούν μερικές χιλιάδες αγροφύλακες και δεν υπάρχει δυνατότητα - ανάγκη να είναι μόνιμοι οι δασοπυροσβέστες;

Η περιβόητη περιστολή των δημοσίων δαπανών είναι η κύρια αιτία των συνεχόμενων τραγικών περιστατικών όπως και της αδυναμίας του μηχανισμού να ανταποκριθεί αρκετές φορές με επιτυχία στην αποστολή του. Η πολιτεία κυβερνάται εκ περιτροπής, από ανθρώπους που το μεγάλο τους ταλέντο είναι να προσθαφαιρούν υπόλοιπα. Τίποτα άλλο, ούτε μεράκι, ούτε διάθεση για δημιουργία και προσφορά. Απλή αριθμητική είναι όλα για δαύτους. Και οι μήνες που καλούνται σε υπηρεσία οι δασοπυροσβέστες για να γλυτώνει τους υπόλοιπους μισθούς και οι τρεις νεκροί συνάδελφοι τους.

Όσα συλλυπητήρια κι αν ακουστούν από τα χείλη των πολιτικών προϊσταμένων αυτών των ανθρώπων είναι υποκριτικά.

Η φώτο είναι από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάνερμος...