Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Μια «κομμένη» Πέμπτη…

Πέμπτη σήμερα και τιμώντας την ημέρα, θέλω να αναφερθώ στο νέο κρούσμα λογοκρισίας που είχαμε στην Ευρώπη, στην Ισπανία συγκεκριμένα. Η Πέμπτη τιμάται από αυτή την αναφορά γιατί η εφημερίδα που λογοκρίθηκε από την δικαιοσύνη, είναι η «El Jueves», Πέμπτη δηλαδή, παρότι κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη. Πρόκειται για μια σατιρική εφημερίδα, η οποία θέλησε να σατιρίσει στο πρωτοσέλιδο της τόσο μια προεκλογική εξαγγελία του «σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Θαπατέρο, όσο και το πριγκηπικό ζεύγος της Ισπανίας, τον πρίγκιπα Φελίπε και την σύζυγο του Δόνια Λετίθια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα δοθεί επίδομα 2.500 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί στην Ισπανία από εδώ και στο εξής. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο θέμα που είχε τον υπέρτιτλο «Θαπατέρο φαίνεται ότι έρχονται εκλογές» και κύριο τίτλο με μεγάλα γράμματα «2.500 ευρώ για κάθε μωρό». Το σκίτσο που ακολουθούσε εμφάνιζε τον Φελίπε να κάνει σεξ με την Δόνια Λετίθια και να σκέφτεται: «Φαντάσου να μείνει έγκυος…θα είναι ότι πιο κοντινό σε δουλειά έχω κάνει στην ζωή μου!»

Η δικαιοσύνη επενέβη καθώς ο νόμος απαγορεύει την εξύβριση των μελών της βασιλικής οικογένειας και επισύρει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, αλλά φρόντισε να ζητήσει και την κατάσχεση των φύλων της εφημερίδας.

Στο εξώφυλλο με το οποίο τελικά κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα η «El Jueves» ο υπέρτιτλος γράφει: «Επανορθώσαμε! Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο που θέλαμε να δημοσιεύσουμε». Το σκίτσο που υπήρχε στην πρώτη σελίδα παρουσιάζει τον Φελίπε ως μέλισσα να πλησιάζει χαμογελώντας πονηρά ένα λουλουδάκι που είχε την όψη της Δόνια Λετίθια.

Η λογοκρισία στην Ευρώπη ζει και βέβαια…βασιλεύει!

22 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ποιος σου είπε ότι η λογοκρισία είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο; Η δημοκρατία, Angelito μου, χρησιμοποιεί τη λογοκρισία λίγο πριν την επέμβαση της δικαιοσύνης.

Juanita La Quejica είπε...

ΧΑΧΑ!!! Αν μη τι άλλο, έχουν χιούμορ οι συντελεστές της Jueves. Τους γελοιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο.
Και... για σταθείτε βρε παιδιά! Η Ισπανία ξεχνάτε ότι από το 39 είχε μια δικτατορική κυβέρνηση που τέλειωσε μόνο όταν πέθανε ο δικτάτορας; Έτσι εύκολα αλλάζουν οι αντιλήψεις και οι δομές σε μια χώρα που για όποιους λόγους ανέχτηκε και έζησε κάτω από ένα δικτατορικό καθεστώς για 40 χρόνια;
Και εκεί έρχεται το δικό μας παράδειγμα... εμείς ούτε δεκαετία δεν τους αντέξαμε. Δημοκρατία σε εισαγωγικά μεν, όπως σε όλον τον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο, αλλά τουλάχιστον όχι δικτατορία με κεφαλαία. Οπότε... και μη χειρότερα!

Ανώνυμος είπε...

ke go ekana to idio post htes!

ke edo ta peksame otan vlepame mpatsous na pigenoun apo periptero se periptero ke na "katasxun" to periodiko (to opoio eksagete kiolas!)

tin epomeni fora lipon pou tha pantreuti kanas agamitos... sorry galazoaimatos thelo na po, as dume pioi stratiotikoi, politikoi ke alla "ipsila" stelexoi tha "paravrethun" ston gamo tous ke as tous akirosoume mia gia panta (an den to ehoume kanei idi diladi).

Filia ta leme sabatokiriako!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καταρχην η Ισπανία δεν είχε δικτατορία απο το 1939 μόνο..
.
Αν δεις την ιστορία μπορείς να πείς ότι μόνο δυο χρόνια, την περίοδο 1934-36, στα τελευταια 200 πήγαν να κάνουν μεταρυθμίσεις στο σύστημα που ουσιαστικα δεν είχε αλλάξει από την εποχή του Κολόμβου και καταλήξαν στον Φράνκο!

Απο εκει και επειτα ο Γκονζάλες όπως όλοι οι Σοσιαλιστες πολλα είπε και λίγα έκανε...

Όσο για λογοκρισία να σας πώ την αλήθεια είναι λίγο τραβηγμένο το σκετσάκι. Στο περιοδικό θα περιμεναν να έχει τετοια καταλήξη και ίσως και την ήθελαν...

Ανώνυμος είπε...

_st> pistepse me to periodiko kani paaanta tetia ke polaaa xronia tora...
ke stin teliki ti trabigmeno? den ine trabigmeno autoi i bastardoi na kerdizoun tosa pola kanontas apolitos tipota? meta i metanastes tous fteksane...

saluts!

Ανώνυμος είπε...

Μια μικρή διευκρίνηση -με όλο το θάρρος- παρακαλώ! Η επιδότηση, εγκρίνεται εκ του αποτελέσματος, ή επιβραβεύεται και μόνη η προσπάθεια...για να ξέρω να ετοιμάσω βαλίτσες για ισπανία ή όχι?
Babett εν μέσω καύσωνος!

Ανώνυμος είπε...

An milas gia tin "Jueves" ilikrina den nomizo oti to ekanan gia ta fraga...
Ine san na leme oti i Babel i to Mad ine ikana gia tetia... as pistepsoume se kati epitelous ;]

Filotas είπε...

Δεν είχα τέτοια εντύπωση Δείμε μου! Η δικαιοσύνη με ποιον θα ήταν άλλωστε?...
Juanita λες να είναι πιο πίσω κι από εμάς?! Ούτε να το σκεφτώ δεν θέλω...
(Το λογοκριμένο πρωτοσέλιδο είναι όντως άπαιχτο!)
Μάνθε το είδα και το δικό σου αργά το βράδυ που πόσταρα! Καλά ρε δεν ντράπηκαν να βάλουν τους μπάτσους να τα μαζεύουν; κρατικός λειτουργός να κρατάει στα χέρια του τέτοια σκίτσα;!
Στάθη αν δεν είναι τραβηγμένο το σκιτσάκι δεν έχει γούστο! Πάντως δε συμφωνώ κι εγώ ότι το έκαναν για να τραβήξουν την προσοχή. Αν ήταν έτσι δεν θα κατέρρεε η ιστοσελίδα τους προχθές από την μεγάλη επισκεψιμότητα, θα είχαν προετοιμαστεί...
babett σαν τα χιόνια! Μάλλον η επιδότηση αφορά μόνο Ισπανούς και κρίνονται εκ του αποτελέσματος! Πάντως τις βαλίτσες σου ετοίμασε τις. Στην χειρότερη θα κάνουμε ένα αίτημα στον Φίλιππα αν μείνει έγκυος η Λετίθια να σου παραχωρήσει την επιδότηση!
Μάνθε το ξέρουμε ρε φίλε! Φέρε μου ένα τεύχος της El jueves όταν θα έρθεις!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση...και την προσφορά βοηθείας...δεν θέλω να στερήσω όμως από το βασιλικό ζεύγος, το χαρτζηλικάκι του!
από την άλλη, νομίζω ποιάνουμε το ζητηματάκι αντίστροφα! η αστική δημοκρατία, ανέκαθεν, υπήρξε ελαστική στην ερμηνεία και εφαρμογή της ελευθερίας του λόγου -προς όφελος ποιών- το γνωρίζουμε καλά...επιδεικνύοντας ιδαίτερη ευαισθησία στα εκάστοτε "ιερά & όσια"!
τώρα αν το όσιο αφορά το "προεξάρχον απόκρυφο μέλος" του βασιλέως, ή ενός θρησκευτικού "άρχοντα" έγκειται στους "μύθους και τις παραδόσεις" της εκάστοτε δημοκρατίας να κρίνει τις προτεραιότητές της επί της λογοκρισίας!
ΟΥφ...έγραψες χιόνια και σαν να δρόσισε λιγάκι!
Babett

0comments είπε...

ulala!!

Ανώνυμος είπε...

Μα αγαπητέ angelo από αυτήν -την ευρέως διαδεδομένη - πληροφορία ορμώμενη, είπα να διευρύνω τους γευστικούς μου ορίζοντες προς λατινογενή εδέσματα και λιγότερο χορτοφαγικά βεβαίως!
Και η δική μου γέννηση -οφείλω να αποκαλύψω- από χορτόπιτα προέκυψε, και ουχί από το λάχανο, όπως ήθελαν οι γονείς μου να πιστέψω!!!
Babett

Filotas είπε...

babett αν σε ενδιαφέρουν οι επιδοτούμενες διακοπές του είδους, στο χωριό μου δίνουν επιδότηση μια χορτόπιτα για κάθε νεογέννητο!:Ρ
Amig0, beau mec?!

Ανώνυμος είπε...

Οι Ισπανοί έχουν ως νόμο του κράτους τους όπως είπες να μην χυδαιολογούν κατά της βασιλικής τους οικογένειας. Άρα βρίσκεις λογικό την καταπάτηση ενός νόμου. Το σωστό θα ήταν να ζητήσεις από τον Ισπανικό λαό να καταργήσει τον νόμο πρώτα και μετά να κάνουν ότι θέλουν. Αν ζητάμε την καταπάτηση ενός νόμου με πρόσχημα την ελευθερία τπυ λόγου, γιατί και εγώ να μην έρθω με μια μπουλντόζα και περάσω πάνω από το σπίτι σου με πρόσχημα την ελευθερία στην μετακίνηση; Άλλο ελευθερία λοιπόν και άλλο αχαλίνωτη ελευθεριότητα, μην τα μπλέκουμε.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

συμφωνώ με τον ιφαιστιωνα! Το θεμα δεν είναι που λογοκρίθικε ενα περιοδικο. Το θεμα ειναι που εχουν βασιλιάδες στον 21ο αιωνα!
Παλι καλα που ξεφορτωθήκαμε και τον κοκο..

Filotas είπε...

Ηφαιστίων μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι χυδαίο στην λογοκριμένη γελοιογραφία. Το ότι κάνει έρωτα το πριγκιπικό ζεύγος ή το ότι σκέφτεται ότι από κάτι τέτοιο ίσως να βγάλει μεροκάματο καθόσον αγνοεί ως γόνος βασιλέων τον κάματο και η επιδότηση αφορά όλους τους Ισπανούς;...Πόσοι νόμοι π.χ. για τα εργασιακά εφαρμόζονται με τόση αυστηρότητα στην Ισπανία; Κι αυτοί ψηφισμένοι από τον λαό είναι, αλλά οι δικαστές στα τέτοια τους για τις παραβιάσεις τους, ως συνήθως...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ η Angelito το συγκριτικό σας παράδειγμα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζω δίνει τη μέτρο της «ελαστκότητας» της δημοκρατίας.
Διότι είναι σαφέσταστα εντελώς διαφορετικό να απεικονίζεις με σατυρική διάθεση την αναπαραγωγική διαδικασία του βασιλικού ζεύγους, και διαφορετικό όταν αυτή συντελείται ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Η δεύτερη έχει άμεση σχέση με την παραγωγική διαδικασία εξάλλου, η οποία οφείλει πρωτίστως να διαφυλάσσει και να διαφυλάσσεται από τους στυλοβάτες της πραναφερθείσας δημοκρατίας.
Υ.Γ. Νομίζω όντως πως το χυδαίο στην γελειογραφία ήταν το ότι κάποιος κοινός θνητός σκέφτηκε και μόνο, πως ο Ελέω Θεού, θα μπορούσε να διανοηθεί να «εργαστεί»....τστσττς....Oh tempora oh mores!!!
Babett

Filotas είπε...

Δεν είναι ελαστικότης Babett, ξεχείλωμα είναι!...

Ανώνυμος είπε...

Νόμος είναι αυτό που μετατρέπει την ζούγκλα με τα άγρια θηρία σε οργανωμένη κοινωνία.
Άρα πρέπει να έχουμε νόμους αλλά και να υπακούμε σε αυτούς.
Όταν ο λαός καταλάβει ότι ένας Νόμος δημιουργήθηκε από την εξουσία με σκοπό την
εκμεταλευσή του και την καταπίεσή του προς χάρην των συμφερόντων των λίγων,
τότε ωφείλει να καταργήσει τον νόμο αυτόν.
Οι Ισπανοί θεωρούν ως ιερό εθνικό σύμβολο που τους ενώνει σε μια κοινωνία και ένα έθνος,
την βασιλική Ισπανική οικογένεια. Οι Ισπανοί πιστεύουν επίσης πως το σωστό είναι να
προσδώσουν κύρος σοβαρότητα ή ακόμα και ιερότητα στον θεσμό που εξασφαλίζει την κοινωνική και
εθνική συνεκτικότητα και συσπείρωση, έννοιες τόσο ζωτικές για την κοινωνία τους αλλά και
την προσωπική τους επιβίωση. Οι Ισπανοί επίσης δημιούργησαν νόμους έτσι ώστε να προστατεύσουν αυτόν τον θεσμό.
Το να βρίσκεται κάποιος με ελαφρά την καρδία (μόλις βρήκε τα σκούρα αμέσως έσπευσε να το αποσύρει),
να γελοιογραφεί με το βασιλικό ζεύγος όπου για τους Ισπανούς έχει συμβολικό παρά τυπικό χαρακτήρα,
αυτό βάσει των νόμων τους είναι παράνομο και τους προσβάλει. Όποιος έχει αντίρρηση με τον θεσμό αυτόν,
πιθανώς γιατί συμβολίζει μια καταπιεστική Αρχή, θα πρέπει να πείσει τους συμπολίτες του γι'αυτό με σκοπό να τον αλλάξουν.
Μέχρι τότε ωφείλει να σέβεται την πίστη τις αξίες και τις αρχές της πλειοψηφίας.
Δεν μπορεί κανένας να προσβάλει την μάνα μου ακόμα και αν είναι πόρνη, διότι για μένα είναι ένα ιερό πρόσωπο, έστω και ως πόρνη.

Ανώνυμος είπε...

Οι Ισπανοί θεωρούν ως ιερό εθνικό σύμβολο που τους ενώνει σε μια κοινωνία και ένα έθνος,
την βασιλική Ισπανική οικογένεια.

lathos: Otan les oi Ispanoi ti ennoeis? Su eggiome oti ama rotisis ena basko tha sou pei oti MPA. enan andaluciano episis. enan katalano sigura. i moni ekseresi pou vrisko ego ine kanenas apo tin Madriti. pistepse me... stin Ispania an mporouse praktika na ginei i dieresi tis se krati tha ginotan aurio kiolas!

Οι Ισπανοί πιστεύουν επίσης πως το σωστό είναι να
προσδώσουν κύρος σοβαρότητα ή ακόμα και ιερότητα στον θεσμό που εξασφαλίζει την κοινωνική και
εθνική συνεκτικότητα και συσπείρωση, έννοιες τόσο ζωτικές για την κοινωνία τους αλλά και
την προσωπική τους επιβίωση.

LATHOS & SOSTO ;]: To vasiliko zeugos den pratei kamia sovarotita apo tin pliopsifeia ton ispanon. I sispirosi iparxei san ennoia alla mono epeidi den mporei na ginei tipota allo (to proto sxolio mou). O vasilias ine den ine ieros oute osios apla etixe na ine eki meta ton Franko opote... opios ke na itane tha ton thimontousan me ligoteri kakia ;]

Οι Ισπανοί επίσης δημιούργησαν νόμους έτσι ώστε να προστατεύσουν αυτόν τον θεσμό.

LATHOS & SOSTO: poloi apo tous nomous ine apo tin 40etia tou franko ke pashizoun na tous allaksoun akoma ke simera... pixi to ti ginetai me ta nomika ton prigipopoulon tis andoras.

Filia!
Angele EDO IME ke su fera ke kati ante ciao!

Filotas είπε...

Ηφαιστίων μιλάς για αυτονόητα πράγματα, όμως η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρώτη τα παραβλέπει. Σε ότι αφορά την απόσυρση του εξωφύλου, αυτή έγινε υποχρεωτικά λόγω κατάσχεσης των αρχικά τυπωμένων περιοδικών.
Μανθίτο και τίποτα να μην έφερνες...Bienvenido A Tijuanaaaaaaa!!!

Ανώνυμος είπε...

Κανένας λαός ή έθνος δεν νομοθετεί! Ψηφίζει αντιπροσώπους που ασκούν την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία...ααα...εξουσία μαγική λέξη!
Αναρωτιόμαστε γιατί οι Ισπανοί (και οι άγγλοι κλπ κλπ) στον 21ο αιώνα "ανέχονται" την ύπαρξη του θεσμού της βασιλείας την στιγμή που το δικό μας Υπουργείο Παιδείας συνοδεύεται από το "και Θρησκευμάτων!"
Αγαπητέ Ηφαιστείωνα, το να σέβομαι την μητέρα σας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, είναι αν το θέλετε, κοινωνική μου υποχρέωση...ούτε καν, είναι ένας άγραφος κοινωνικός κανόνας, ούτε καν αυτό, επαφίεται στην κοινωνική μου ευαισθησία να το κάνω...και τίποτα δεν μπορεί να με υποχρεώσει να πράξω το α ή το β ως προς το πρόσωπό της σε επίπεδο σεβασμού ομιλώ πάντα. Το να θεσπίζεται όμως ολόκληρος νόμος, που με υποχρεώνει να σέβομαι τον εκάστοτε βασιλικό οίκο ή "οίκο" ε! αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό!
Υ.Γ η έννοια του έθνους, ως επινόημα, μας προέκυψε περί τον 11ο αιώνα. Εκεί όντως ο Ελέω Θεού, συσπείρωνε τα επι μέρους, προκειμένου να πείσει τους υπόλοιπους ελέω θεού, για τα σύνορα της επικράτειάς του![ήταν ένας τρόπος για να χωρίσουν τα τσανάκια τους, επί το λαϊκότερον!]
Σε μια Ισπανία όπως την περιγράφει ο Μαθιου, ναι η δήθεν συσπείρωση μέσω του βασιλικού θεσμού, είναι ένα αναχρονιστικό μεν, που πατά στον απόηχο της ιστορίας δε, επιχείρημα, προκειμένου για την διατήρησή της, ως σύμβολο έστω!

[που να το φανταζόμουν κυριακάτικα, angelito, ότι θα κάτσω να
(γ)ράψω σεντονάκια! ]
Babett

Filotas είπε...

Το δουλειά έχεις εδώ κυριακάτικα Babett?!
Και τι ωραίο σεντονάκι!...

Πάνερμος...