Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Το «Κουρδικό» είναι το κλειδί των εξελίξεων…


Οι εκλογές στην Τουρκία αποτελούν παρελθόν, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα είναι ακόμα παρούσα. Αυτό που ήταν προφανές τους τελευταίους μήνες, παρά τις στημένες κινητοποιήσεις υπέρ του κεμαλικού κράτους, επιβεβαιώθηκε από την λαϊκή ετυμηγορία. Τα παραδοσιακά κεμαλικά κόμματα της Τουρκίας δεν έχουν πια την αποδοχή ούτε τους ενός στους τρεις κατοίκους της χώρας. Το ισλαμικό καθεστωτικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, συγκεντρώνει σχεδόν έναν στους δύο ψηφοφόρους, ενώ οι φασίστες του Μπαχτσελί εξέλεξαν 70 βουλευτές αποσπώντας 14%. Ενώ περισσότεροι από 20 θα είναι και οι ανεξάρτητοι Κούρδοι βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο. Τα κομμάτια του παζλ είναι αυτά. Η εικόνα που θα σχηματιστεί τους επόμενους μήνες είναι άγνωστη, με τον στρατό να αποτελεί το κάδρο μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί η εικόνα…
Το δίλημμα κεμαλισμός ή ισλαμισμός είναι ψευδές. Ο Ερντογάν σε πολλά επίπεδα αποδέχεται τις βασικές αρχές του κεμαλισμού. Το πραγματικό δίλημμα για την Τουρκία είναι, κεμαλισμός ή δημοκρατία; Κατάργηση της επιρροής του στρατού στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών.

Πέρα από το θέμα της εκλογής Προέδρου, το άλλο μεγάλο ζήτημα για την Τουρκία, είναι που θα δοκιμάσει την «ριζοσπαστική» διάθεση των ισλαμιστών. Το Κουρδικό. Διάλογος και συνύπαρξη ή σύγκρουση και ρήξη;

9 σχόλια:

0comments είπε...

Εσύ τι λες;

Filotas είπε...

Ελπίζω στο πρώτο, αλλά βλέπω το δεύτερο πιο πιθανό, amig0...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

δεν ξερω για το κουρδικο, πιστευω οτι και ο ερντογαν θελει το πρωτο αλλα σε αυτο το θεμα εχω την αισθηση οτι οι στρατηγοι πονταρουν πολλα αφου το χειριζονται προβοκατορικα για να στρεψουν οποτε θελουν το παιχνιδι προς το μερος τους....

ασχετο παντως με αυτα ειναι το γεγονος οτι η μακαριτισσα η γιαγια μου οταν ακουγε για συμπαρασταση στους κουρδους εβριζε γιατι ειχε μεινει στην μνημη της οτι στα 1922 ηταν οι χειροτεροι απο τους τσετες.

Ανώνυμος είπε...

Viva PKK!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό που εσύ ονομάζεις κεμαλισμό είναι στην ουσία η μία όψη του εθνικισμού. Μην ξεχνάς ότι το ΑΚΡ είναι βαθιά εθνικιστικό κόμμα που ταλαντεύεται ανάμεσα στο εθνικιστικό οικονομικό παιχνίδι και την ευρωπαϊκή προοπτική. Διαφωνώ με την πεποίθησή σου ότι οι κεμαλιστές έχασαν, επειδή νίκησε ουσιαστικά ο εθνικισμός (παρά τη λυσσαλέα αντίθετη προπαγάνδα των ελληνικών ΜΜΕ). Το ρεπουμπλικανικό κόμμα που συσπείρωσε όλη την αριστερά έχει καλή θέση μεν, αλλά η αριστερά δυστυχώς μείωσε ουσιαστικά της δυνάμεις της έναντι των Γρίζων Λύκων.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ρε παιδια ολα τα κομματα στην Τουρκία ειναι εθνικιστικά τι λεμε τωρα!
Απλα ο Ερντογαν εχει μια Ευρωπαϊκη προοπτικη χωρις τον στρατο σε κεντρικο ρόλο. Αυτό είναι το μονο που αξίζει για μας πιστευω.
Οσο για την πραγματική Αριστερα στην Τουρκία ....
θα την βρεις ακόμα στις φυλακες κυνηγημενη.

Ανώνυμος είπε...

είχα έναν φίλο Ιρλανδό ο οποίος μπήκε φυλακή στην Τουρκία αρχές δεκαετίας του 80. Εκεί είδε το εξής: Κομμουνιστές, Μαοικούς, κτλ και η κάθε μια πλευρά είχε την ομάδα της και τον χώρο της. Όλες όμως οι πλευρές είχαν μια κοινή θέση, το βαθύτατο μίσος για τους Έλληνες. Αυτά για την Τουρκική Αριστερά. Τώρα θα μου πείς, ότι νάναι, αρκεί να έχει επάνω του το ταμπελάκι της Αριστεράς. Και κάτι ακόμα για τον Δείμο, η Αριστερά της Τουρκίας έκανε την ειβολή στην Κύπρο.

Ανώνυμος είπε...

Και προκειμένω να εξυπηρετηθούν οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ, το ΠΑΣΟΚ βαπτίζει το ψάρι κρέας και ο Ρεπουμπλικάνος κύριος Ταλάτ αίφνης μεταμορφώνεται σε μέγα Αριστερή προσωπικότητα! Αλλά έρχονται αυτοί οι Τουρκοκύπριοι και χαλάνε την σούπα λέγοντας ότι: "μαριονέττα των στρατηγών και υπάλληλος των βαθέως Κράτους ο Ταλάτ"!!!!!!

Filotas είπε...

Στάθη συμφωνώ ως προς την επισήμανση ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Τουρκία είναι εθνικιστικά και πλήρως εναρμονισμένα με την γραμμή του στρατού. Όσο για τις μνήμες της γιαγιάς σου, συμπληρώνω μόνο λαός χωρίς μνήμη κάστρο αφρούρητο...
Μάνθο Viva!
Δείμε όπως γράφω και παραπάνω δεν θεωρώ τον Μπαϊκάλ αριστερό, και νομίζω, όπως κι ο Στάθης, ότι η αριστερά στην Τουρκία είναι ή απαγορευμένη ή εξωκοινοβουλευτική. Ο κεμαλισμός είναι η βάση της σύγχρονης Τουρκίας. Αυτό που είπε ο Ερντογάν προχθές, είναι η βασική - του αρχή: ";Ένα έθνος, Μια πατρίδα, μια σημαία, ένα κράτος". Παράδειγμα και ο Μπαϊκάλ και ο Μπαχτσελί είναι κεμαλιστές και μάλιστα από τους εκλεκτούς του στρατού, ενώ ο Ερντογάν είναι "εχθρός" του κράτους. Δεν είναι παράξενο που ο Μπαικάλ πήρε μόλις 6% πιο πάνω από τον Μπαχτσελί. Με τα ίδια επιχειρήματα - πλην της εκτέλεσης Οτσαλάν - πορεύτηκαν στην προεκλογική περιόδο.
Τέλος στις επισημάνσεις του Ηφαιστίωνα, θα προσθέσω ότι η εκτίμηση μου είναι πως δύσκολα - υπό την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή - μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην τουρκική - τουρκοκυπριακή πολιτική...
Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή.
Καλημέρες!

Πάνερμος...