Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

“Το όνομα μου είναι Rachel Corrie”

Όσοι και όσες παρακολουθείται εδώ και καιρό το Calle Drama, θυμάστε πιθανότατα την ιστορία της νεαρής Αμερικανίδας που σκοτώθηκε από ισραηλινό εκσκαφέα στην Ράφα της λωρίδας της Γάζας στις 16 Μαρτίου 2003, στην προσπάθεια της να αποτρέψει την κατεδάφιση μια οικίας Παλαιστινίων. Όπως και την δραματοποίηση των ημερολογίων που άφησε πίσω της, από τον Άλαν Ρίκμαν και την Κατερίν Βίνερ, που έγιναν μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση στην Μ. Βρετανία την Άνοιξη του 2005, αλλά λογοκρίθηκε προσωρινά στις Η.Π.Α. τον επόμενο χρόνο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, διάβασα ένα σχόλιο στο blog μου, από την Babett, που μου έλεγε ότι αυτή η παράσταση πρόκειται να ανέβει στην ελληνική γλώσσα τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Θέατρο Φούρνος στην Αθήνα. Ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που ένιωσα τελευταία. Όχι γιατί δεν περίμενα ότι μπορεί η «ζωή» της Rachel να παιχτεί σε ελληνικό θέατρο. Επειδή τόσο σύντομα έρχεται στην Ελλάδα αυτή η παράσταση αλλά και γιατί κάποιο μέλος της θεατρικής εταιρίας «Σπασμένη Καρέκλα» που θα το ανεβάσει με ενημέρωσε προσωπικά γι΄αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση να την χάσω και θα ήθελα πολύ να βολέψει για να είμαι στην πρεμιέρα...

Την μετάφραση του θεατρικού κειμένου έχει κάνει στα ελληνικά η Μαρία Πασχαλίδου, σκηνοθέτης είναι ο Θοδωρής Τσαπακίδης τα σκηνικά και τα κοστούμια θα επιμεληθεί ο Thilo Albers, τον φωτισμό ο Τάσος Παλαιωρούτας και την μουσική ο Νίκος Ψαρριανός. Καλή επιτυχία!

Πάνερμος...