Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2006

"Αδέσποτες" μηνύσεις και αυτόφωρα, Ελλάδα 2006!


Όποια κι αν είναι τα ακριβή στοιχεία της υπόθεσης της μύνησης κατά του blogme.gr και του διαχειριστή του Αντώνη Τσιπρόπουλου, είναι τερατώδης η αντιμετώπιση του από την πλευρά των αρχών, ακόμα κι αν το επίμαχο ποστ για το οποίο μυνήθηκε είναι ακραίο. Η αντίδραση του ασφαλίτικου μηχανισμού που δομείται για να παρακολουθεί "παράνομες" δραστηριότητες στο διαδίκτυο προιδεάζει για το πως θα αντιμετωπίζεται κάθε πιθανή "παρανομία" στο ελληνικό ίντερνετ. Όπως αντιμετωπίζονται π.χ. όσοι διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ηλεκτρονικό έγκλημα το ένα ηλεκτρονικό "έγκλημα"και το άλλο.
Το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι διώκεται όχι ο άνθρωπος που έγραψε και δημοσίευσε το ποστ, αλλά ο άνθρωπος που δημοσίευσε παραπομπή για αυτό το ποστ στην ιστοσελίδα στην οποία απλά παρουσίαζει - χωρίς να τα επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει - δεκάδες άλλες ιστολόγια με τον ίδιο τρόπο. Αυτόν βρήκαν εύκαιρο, αυτόν κυνηγούν!
Η περιγραφή της "διαχείρησης" της υπόθεσης από τις αρχές είναι ενδεικτική:
"Προσφάτως, δημόσιο πρόσωπο μήνυσε το Blogme.gr για δυσφήμιση και άσεμνο σατυρικό περιεχόμενο.
Το πρόσωπο αυτό σατιρίζονταν μέσα από τις σελίδες κάποιου άλλου blog, το οποίο ήταν καταχωρημένο στο directory του Blogme και στις υπηρεσίες ροής RSS."...
..."Δίχως καμιά προηγούμενη ειδοποίηση από τον μηνυτή ( για λόγους διευθέτησης της υπόθεσης , εξηγήσεων τεχνικών η μή,) έλαβε στην έδρα μου, αιφνιδιαστική επίσκεψη από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, εν παρουσία εισαγγελέα.
(Όντας υπεύθυνος διαχείρισης του Blogme, και μη έχοντας κάτι να φοβηθώ, ή να αποκρύψω, υπήρχαν δημοσιευμένα τα πλήρη στοιχεία μου- όπως και θα υπάρχουν μετά την επανέναρξη του site).
Αφού έγινε σχετική έρευνα, προανάκριση και κατάσχεση του σκληρού δίσκου, ακολούθησε σύλληψη.
Υπό τη συνοδεία των αστυνομικών οργάνων, οδηγήθηκα τέλος, στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών ΓΑΔΑ.
Ακολουθώντας τις διαδικασίες του αυτοφώρου (αποτυπώματα , σχετική απολογία, κλπ ),
όπου η αστυνομία φυσικά ήταν υποχρεωμένη να πράξει εφόσον είχε προηγηθεί μήνυση προωθήθηκα για την διανυκτέρευση στα κρατητήρια.
Την επόμενη ημέρα, και έπειτα από την διαδικασία της φωτογράφησης, φορώντας χειροπέδες, όπως προβλέπει η διαδικασία, οδηγήθηκα στην εισαγγελία (Ευελπιδων), οπού διατάχτηκε περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης."...
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαζει πλέον η ταυτότητα του μυνητή καθώς από αυτήν ίσως θα μπορούσε να εξηγηθεί ο "ζήλος" των διωκτικών αρχών κατά του κ. Τσιπρόπουλου.
Αν και δεν γνωρίζω το είδος της σάτιρας που ενόχλησε τον μυνητή, είναι τουλάχιστον τραβηγμένο για μια "συκοφαντική δυσφήμιση" να κατάσχεται ο σκληρός δίσκος οποιουδήποτε και να υποβάλλεται στην παραπανω δοκιμασία.
Η αλληλεγγύη μου στον διωκόμενο είναι δεδομένη, όπως και η αντίδραση μου σε όποια προσπάθεια χειραγώγησης του εκφραστικού μέσου, μέσω μηνύσεων και πρακτικών εκφοβισμού όσων, τυχαία η όχι, βρεθούν στο "μάτι του κυκλώνα".
Αυτά προς το παρόν...
Ολόκληρη η μέχρι στιγμής πληροφόρηση για τα γεγονότα εδώ.

4 σχόλια:

Filotas είπε...

Funel ευχαριστούμε για την προσθήκη στο ποστ κι αν χρειαστείς οτιδήποτε σφύρα!:-)

Juanita La Quejica είπε...

Αναρωτιέμαι αν και πότε θα μάθουμε όλα τα στοιχεία αυτής της ιστορίας, αν τελικά είναι αληθινή. Με την ίδια λογική μπορεί κάποιος να μηνύσει οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης...

Filotas είπε...

Τα στοιχεία χουανίτα θα τα μάθουμε κάποια στιγμή, όπως και να έχει. Το θέμα είναι για μια ακόμη φορά ότι η ζώη ενός ανθρώπου ποδοπατήθηκε επειδή κάποιος έκανε μύνηση και κάποιοι έπσπευσαν να εφαρμόσουν το νόμο εκεί όπου υπάρχει κενό νόμου για την χώρα μας. Και τον εφάρμοσαν με τον πλέον ισοπεδωτικό τρόπο, ως συνήθως!:(
Manthito εσένα θα πιάσουν τα "λαγωνικά"! Χαίρε!

Filotas είπε...

Κάτσε να παω Σουηδία, εδώ με πιάνει Αηδία!:ΡΡΡ

Πάνερμος...