Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2006

Ανακύκλωση τώρα!


Συζητώντας με υποψήφιο της παράταξης Νέα Εποχή – Νέα Δράμα, του είπα ότι δεν αναφέρεται τίποτα στο πρόγραμμα της για την ανακύκλωση. Μου είπε ότι είχε διερευνηθεί από την πλευρά της δημοτικής αρχής η προοπτική της διαλογής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων της Δράμας μέσω ιδιωτικής εταιρίας αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Κάπως έτσι μου δικαιολόγησε και το γεγονός ότι η ανακύκλωση δεν καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στο νέο πρόγραμμα της παράταξης του.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί να χρειάζεται μια ιδιωτική εταιρία ο Δήμος Δράμας για να ξεκινήσει πιλοτικά και να διευρύνει μετέπειτα τα προγράμματα ανακύκλωσης στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα την στιγμή που υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας;

Με τις σημερινές τεχνολογίες ο όγκος των σκουπιδιών που πάνε στις χωματερές από ένα νοικοκυριό μπορεί να μειωθεί μέχρι και 60 – 70%! Από τα αλουμίνια, τα χαρτικά το πλαστικό και το γυαλί που μέσω διαλογής μπορούν να ανακυκλώνονται μέχρι τα οργανικά σκουπίδια των σπιτιών – εξαιρούνται κρέατα, λάδια και ψάρια - που μπορούν να ζυμώνονται σε κομποστοποιητές που τοποθετούνται στο μπαλκόνι ή στην αυλή κάθε σπιτιού. Ένας κάδος «κομποστοποίησης» κοστίζει περίπου 70 ευρώ και είναι άοσμος ακίνδυνος και αποδίδει στον ιδιοκτήτη του ιδανικό λίπασμα για τις γλάστρες και τον κήπο του. Μειώνει δε κατά 70% τα οργανικά σκουπίδια που βγαίνουν από το σπίτι. Στην Θεσσαλονίκη ο σύνδεσμος των Ο.Τ.Α συλλέγει μέσω ειδικών κάδων και οργανικά σκουπίδια από τα οποία παράγει ρεύμα! Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του συνδέσμου των Ο.Τ.Α της Θεσσαλονίκης κατάφερε να συγκεντρώσει πέρσι 4.500 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. Όπως γίνεται έυκολα αντιληπτό τεχνογνωσία για την ανακύκλωση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση αυτών των πολιτικών, υπάρχουν επίσης.

Μια ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης θα είχε ως πρώτο μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται στην «Σίψα».

Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε:

-Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά τα απορρίμματα που επρόκειτο να ταφούν με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε λιγότερο φυσικούς πόρους της γης και να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια.

-Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας

-Να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.

-Να εξοικονομήσουμε πρώτες ύλες και ενέργεια

-Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας

-Να προκύψουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας

-Με την ανακύκλωση του χαρτιού για παράδειγμα γλιτώνουμε τα δάση, ενώ με το πλαστικό χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο, δεδομένου ότι η πλαστικές ύλες είναι παράγωγα του.

Πιστεύω ότι η ερχόμενη τετραετία είναι η τελευταία στην οποία ο Δήμος Δράμας θα μπορέσει αν το θελήσει να φέρει στη ζωή όλων μας την ανακύκλωση. Για αυτό δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, με δεκαήμερα καθαριότητας και ενέργειες συμπαθείς πλην όμως χωρίς ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία.

8 σχόλια:

vasvoe είπε...

σωστό το κείμενο και φυσικά η τελευταία σου παρατήρηση.

χρειάζεται κάτι με μακροχρόνια αποτελέσματα και μάλιστα με σκεπτικό την πρόληψη και όχι, πάμε κάθε χρόνο τα προσκοπάκια και μαζεύουμε τα σκουπίδια από μια-δυο παραλίες....

Filotas είπε...

Σωστό ή λάθος, το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν μας καίγεται καρφάκι για την Ανακύκλωση Vas!...

maria_pin είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Αγγελε. Και να πούμε μπράβο στη μαμά μου, και σε όλους όσους κάνουν την προσπάθεια. Η μαμά μου έχει κομποστοποιητή, και τα ψάρια και λάδια τα δίνει στις γάτες, τα λαχανικά στις κότες και κατεβάζουν μόνοι τους τις εφημερίδες και τα γυαλιά για την ανακύκλωση! Καλό ε?

0comments είπε...

Που λες Angelito, οι γουρουνομούρηδες στις ανοιχτές χωματερές και στις λάσπες βρίσκονται στο περιβάλλον τους.

Μουτς!

Filotas είπε...

Κι εγώ συμφωνώ με την μαμά σου Μαρία!!!
amig0 έχεις απόλυτο δίκιο! Ματς!

Juanita La Quejica είπε...

Στη δική μου γειτονιά είχε κυκλοφορήσει πιλοτικά κάποιο πρόγραμμα στο οποίο είχαμε δεχτεί να συμμετάσχουμε. Τελικά, ακόμα και τις εφημερίδες μας πλέον τις πηγαίνουμε στους ειδικούς κάδους του διπλανού δήμου, γιατί ο δικός μας... κοιμάται!

cuentos_nat είπε...

για ποιον δημο και πια οικολογικη κινηση λεμε τωρα?με την λογικη της σπαριλας δεν κανουμε τιποτα.
σιγουρα ο κοσμος ολος θα αλλαξει αν αρχισουμε απο το σπιτικο μας αλλα we few δεν κανουμε τιποτα.
κι εγω ολα τα αποφαγια απο την ταβερνα τα δινω σε ζωα (κοτουλες, γουρουνακια,σκυλακια,γατακια)και τα καμμενα λαδια μου τα εδινα σε καποιον που ερχοταν να τα παρει(νομιζω για σαπουνια!!)αλλα στην τελικη ειναι παρα πολυ λιγο.
δεν φτανει.
ξερετε ποσο χαρτι πετιεται απο τις δημοσιες υπηρεσιες?με την γραφειοκρατεια που υπαρχει νομιζω φανταζεστε κατι τονους.
περα απο το οτι δεν συμφερει, βαριουνται.ασε που αν χρησιμιποιησουν προγραμματα της ΕΕ δεν θα μεινουν πολλα για να φανε...
αχ angelito,ποσο θυμωνω...
τα φιλια μου και την θυμωμενη καλημερα μου..

Filotas είπε...

juanita πως θα γίνει να ξυπνήσει ο Δήμος?
Nat πιες λίγο ξύδι!..
Καλημέρες και στις δυο σας!...

Πάνερμος...