Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2006

Οι δάσκαλοι της Οαξάκα…


Μάχες σώμα με σώμα διεξάγονταν τις τελευταίες ημέρες στην Οαξάκα του Μεξικού, μεταξύ των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών των απεργών δασκάλων. Η απεργία των δασκάλων στην Οαξάκα ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, έχει κλείσει δηλαδή πέντε μήνες , με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με σφαίρες του διαδηλωτές. Μόνο την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός ακτιβιστής Γουίλι Μπράντλι Ρόλαντ που κάλυπτε τις συγκρούσεις για το δίκτυο ελεύθερης πληροφόρησης, Indymedia. Η Οαξάκα είναι μια πόλη με οδοφράγματα στους περισσότερους από τους δρόμους της, ενώ μόλις χθες το πρωί η αστυνομία κατάφερε να λάβει θέσεις σε μια από τις πλατείες της μετά από πολύωρη επιχείρηση. Στους απεργούς συμπαραστάθηκαν με θέρμη πολλοί από τους κατοίκους της πόλης, αριστεροί, οικολόγοι και ιθαγενείς. Οι επικεφαλής των διαδηλωτών δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν από τα οδοφράγματα μέχρις ότου παραιτηθεί ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουλίσε Ρουίς, τον οποίο κατηγορούν ότι εκλέχθηκε με νοθεία.

Το Μεξικό είναι ίσως η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Λατινική Αμερική. Με μια μεγάλη παράδοση κινημάτων που πολλές φορές έχουν πνιγεί στο αίμα από τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και μια διαρκή αναζωπύρωση της πάλης για ένα καλύτερο αύριο. Άλλο ένα «μάθημα» αξιοπρέπειας τούτες τις μέρες!…

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκένρτωση διαμαρτυρίας έξω από την Μεξικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.Τα τελευταία νέα απο το Μεξικό.

2 σχόλια:

Agobooks είπε...

Καπησπερα στη Δραμα!

Filotas είπε...

N.Ago πατρίδα, Καλησπέρα!

Πάνερμος...