Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2006

Οι εταιρίες - κράτη (εν κράτει)…

Επιστρέφει στην καθημερινότητα μας ο Μπολκενστάιν και η περίφημη οδηγία του για την εισαγωγή στο διάστημα προετοιμασίας της επιστροφής των χωρών μελών της Ε.Ε. στον «εργασιακό μεσαίωνα». Το «διάστημα προετοιμασίας» αφορά το γεγονός ότι ο Μπολκενστάιν στην οδηγία του, επιφυλάσσει μισθούς της χώρας προέλευσης μόνο στους εργαζόμενους που ζούνε στην χώρα υποδοχής, αλλά απασχολούνται από εταιρία που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί με τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις της χώρας από όπου κατάγονται οι εργαζόμενοι. Επί παραδείγματι, ο Βούλγαρος εργαζόμενος θα αμείβεται στην Ελλάδα από βουλγαρική εταιρία που αναλαμβάνει δουλειές στην χώρα μας με μισθό βουλγαρικού επιπέδου. Η ίδια εταιρία θα παίρνει π.χ. δημόσια έργα ή εργολαβίες με ελληνικού επιπέδου τιμές καταφέρνοντας να υπερτερεί των ανταγωνιστών της λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας της!

Από την άλλη πλευρά, θα μπορεί μια ελληνική εταιρία να πάει στο εξωτερικό π.χ. στην Γερμανία και να απασχολεί του Έλληνες εργαζόμενους της με ελληνικά μεροκάματα!

Ο «εργασιακός μεσαίωνας» θα πραγματωθεί όταν η οδηγία Μπολκενστάιν, βελτιωθεί από κάποιον άλλο νεοφιλελεύθερο «Φρανκεστάιν». Όταν δηλαδή η εταιρία – κράτος θα απασχολεί όποιον θέλει, όπου γης με την εργατική νομοθεσία π.χ. του Βανουάτου και οι εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις του όποιου εθνικό κράτος θα αφορούν πολύ λίγους εργαζομένους. Από τα εθνικά κράτη και τις νομοθεσίες τους, στις εταιρίες – κράτη εν κράτει, με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πρόθυμη συνδρομή του δικομματισμού και συνακόλουθα όσων τον στηρίζουν. Μετά από όλα αυτά κάποιοι φαιδροί θα υποστηρίζουν ακόμα ότι φταίνε οι ξένοι εργάτες για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς!

4 σχόλια:

maria_pin είπε...

Καλή βδομάδα Αγγελε! Και με εντυπωσίασες με το αρθράκι σου, γιατί αυτό δεν το ήξερα! Και ξέρεις, δεν πρέπει σε λίγο να μας σωκάρει τίποτα, όλα είναι πιθανά, και τίποτα δεν είναι βέβαιο στον νέο εργασιακό μεσαίωνα!

Filotas είπε...

Καλή εβδομάδα Μαρία!
Καλό είναι να σοκαριζόμαστε αλλά εγκαίρως!...

Draminos είπε...

Αφελής ερώτηση: Αν μια βουγλαρική εταιρεία φέρει στην Ελλάδα εργαζόμενους από τη Βουλγαρία, και τους πληρώνει με μισθούς Βουλγαρίας, ποιος εργαζόμενος θα δεχθεί να ρθει εδώ αφού ο μισθός του δεν θα του φθάνει ούτε για 10 μέρες;

Σαν φόβητρο πάντως μπορεί να λειτουργεί πολύ καλά. Να λέει π.χ. το αφεντικό στους εργαζόμενους: ξέρετε πόσοι Βούλγαροι περιμένουν στη σειρά για να δουλέψουν σε μένα, και σεις έχετε και παράπονο;

Ηδη η τεχνολογία όμως δίνει πολλές δυνατότητες στους εργοδότες. Διάβαζα πως αγγλικές τράπεζες μεταφέρουν τα τηλεφωνικά τους κέντρα στην Ινδία και πληρώνουν υπάλληλους Ινδούς που μιλούν άψογα αγγλικά, με μισθούς Ινδίας βέβαια.

Filotas είπε...

Πατρίδα καλησπέρα!...
Το κόλπο είναι πάντα σε βάρος των εργαζομένων! Όπου κι αν συμβαίνει!...
Καλώς ήρθες στο Calle Drama!

Πάνερμος...